Wat is WebVR en hoe werkt het eigenlijk? Interview met tech-goeroe Nick van Breda.

0
5

Nick van Breda is een trotse tech-nerd. Hij volgt alle ontwikkelingen op de voet. Sterker nog, hij kijkt voorbij vandaag en richt zijn blik op de toekomst. Dat is precies waarom hij wereldwijd gevraagd wordt om over technologische ontwikkelingen en virtuele snufjes te vertellen. 

Samen met Seats2meet Utrecht CS, Captain VR en 360Fabriek zette hij Seats WebVR op. Een exacte kopie van de ontmoetingslocatie in hartje Utrecht. We willen natuurlijk graag weten hoe dat precies in z’n werk ging. Daarom vroeg Kristel Keuren hem het (virtuele!) hemd van het lijf. 

Wat is WebVR eigenlijk?

“WebVR is simpel gezegd een virtuele kopie van de werkelijkheid waar je in kunt ‘stappen’. Met LiDAR scanners, 360 fotografie en full-frame camera’s maken we foto’s van een gebouw of voorwerp. Die optimaliseren en verkleinen we vervolgens tot in de puntjes, totdat het bij jou in de browser past en je -bijvoorbeeld- een virtuele VrijMiBo kunt houden.”

Zijn die scanners speciaal ontwikkeld voor WebVR?

“Nee, de scanners werden voorheen vooral in de bouw gebruikt. Gemeenten sturen drones de lucht in die gebouwen scannen en uitmeten. Door dat te doen ontstaat een algoritme waarmee mogelijke momenten van onderhoud worden berekend. Heel handig om zo te weten wat de staat van bouwwerken is en wanneer er onderhoud of vervanging nodig is. Denk aan bruggen en windmolenparken, maar ook aan oude gebouwen die cultureel erfgoed zijn.”

Cultureel erfgoed?

“Zeker! Cultureel erfgoed wordt ingescand omdat fotoscannen de enige manier is waarop zowel de 3D vorm als de textuur van het object bewaard blijft. De EU is enorm aan het pushen om digitale databanken met 3D modellen te ontwikkelen van allerlei cultureel erfgoed. 

Voor een renovatie wordt vaak een scan gemaakt, omdat de bestaande plattegronden niet kloppen met de werkelijkheid. En er is nog een groot voordeel. Stel dat de Notre Dam morgen in vlammen opgaat, dan is er een digitale kopie! Kunnen we mooi die duiveltjes met 3D print namaken. Dat is dus hartstikke nuttig en ook nog eens stukken goedkoper. Van 2D-bouwtekeningen naar een 3D-wereld. Zo behouden we onze mooie geschiedenis.”

En hoe wordt de Virtual Reality vanuit daar gemaakt?

“Oeh, dit wordt een beetje een technisch verhaal. Het gaat zo: de info van de scanners wordt uitgelezen en ingekleurd met full frame foto’s. Die worden omgezet in points: enorm veel punten die de hoogte, diepte en breedte aangeven en samen een point cloud vormen. In de reconstructie geven we volume aan die punten, dat noem je de ‘mesh’. Vervolgens komt daar de textuur overheen en gaan we modelleren, comprimeren en verfijnen. Bij Seats2meet Utrecht werkten we samen met de 360Fabriek. We hadden allemaal nog nooit zo’n grote ruimte ingescand en zijn vier weken met het proces van omzetten bezig geweest. Zo tof.”

Waarom een virtuele versie van Seats Utrecht?

“In eerste instantie werd het idee ingegeven door corona. Seats was dicht, maar wilde wel mensen met elkaar blijven verbinden. Door WebVR ontstaat weer contact, zowel met de locatie als met elkaar. Het heeft ook een mooie marketing en branding waarde natuurlijk, omdat VR op deze manier en op deze schaal nog niet eerder is neergezet in zakelijke context. Maar ook ná corona heeft VR een toegevoegde waarde. Het heeft enorm veel vrijheden en keuzes. Een bankstel hier, een marsmannetje daar: je kunt van alles doen met de virtuele omgeving. Zo kunnen bedrijven een bezoek heel persoonlijk maken en hun eigen stempel drukken. Na alle videoconference-tools is het een ineens een nieuwe ervaring. Bezoekers worden enthousiast en gaan helemaal los. Dat is voor bedrijven gaaf om aan te bieden.”

En hoe zie jij de toekomst van WebVR?

“We moeten van het beeld af dat VR alleen over gaming gaat. Het gaat om serieuze content en onderwerpen. Van het behandelen van trauma’s met sensiks tot skills training. En van VR-iendjes voor kinderen in het ziekenhuis tot brandoefeningen. De techniek ontwikkelt zich snel en zal steeds vaker onderdeel uitmaken van onze dagelijkse realiteit. In werk, sport, gezondheid en uitgaan. Het wordt ook steeds persoonlijker. Daarmee voorkom je dat mensen ‘misbruik’ kunnen maken, omdat ze anoniem zijn. Het leukste vind ik dat iedereen er gelukkig en blij van wordt, ongeacht welke leeftijd. Het is een generatieoverschrijdend platform dat we met elkaar moeten omarmen.”

Ben je nieuwsgierig geworden en heb je zin in iets anders dan de standaard ZOOM of Teams meeting? Boek dan een borreluurtje of gettogether in VR voor € 250,-! Inclusief instructie vooraf en live spelbegeleiding door één van onze quizmasters. Boeken doe je door te bellen met 030-239 38 38 of een mail te sturen naar contact@s2mutrechtcs.com