Wanneer draag je blasting af in het buitenland?

0
50

Werken in het buitenland is geen trend, maar het is de nieuwe manier van werken.  Het is voor steeds meer mensen mogelijk plaats-onafhankelijk te werken. Hierdoor wonen en/of werken steeds meer mensen in het buitenland. Belasting blijft vaak een issue en roept veel vragen op. Waarover moet je belasting betalen als je in het buitenland zit? Wat te doen met je AOW en je huis? Veel onduidelijkheid en er is vaak weinig duidelijke informatie over dit onderwerp te vinden. Loop jij hier ook tegen aan of ervaring mee? Vertel ons jouw ervaring en hoe je dingen hebt aangepakt onderaan deze blog!

Wanneer betaal je belasting aan het land waar je verblijft?

Woon of werk je in het buitenland dan spreken we van grensoverschrijdend werken, dit is van toepassing als je aan de volgende situaties voldoet, namelijk:

  • Je werkt in het buitenland maar je woont in Nederland;
  • Je werkt nog steeds in Nederland maar je woont in het buitenland;
  • je werkt en woont in het buitenland.

Niemand wil belasting betalen, maar stel je eens voor dat je dit twee keer doet? Om dit te voorkomen zijn er belastingverdragen tussen verschillende landen (waaronder Nederland) opgesteld. Ieder land mag belasting heffen bij grensoverschrijdende arbeid.

Grensoverschrijdend werk? Wat moet je nu doen?

Ben of ga jij het avontuur aan? Ga je aan het werk in het buitenland, dan is het verstandig als je van te voren checkt of Nederland een belastingverdrag heeft gesloten met het land waarin je gaat werken. Zeker niet het leukste werk om uit te zoeken maar wel erg belangrijk. Je bent anders dief van je eigen portefeuille. Tussen de twee landen is een verdrag aanwezig, wat nu? Dan is vaak het werkland het land dat mag heffen over de inkomsten die jij verkrijgt.

Uitzonderingen op de zaak….

Wat zijn de uitzonderingen? Hoe kom je achter die uitzonderingen? Guess what? Lees het verdrag! In sommige situaties mag het woonland belasting heffen. Ik heb een aantal voor je uitgezocht, maar lees altijd het verdrag door. De volgende voorwaarden zijn van kracht:

  • Er bestaat de 183 dagen-regel. Je verblijft als werknemer maximaal 183 dagen in het werkland. Let op: je werkdagen en verblijf dagen worden geteld. 
  • Het bedrijf dat jouw salaris betaalt is niet gevestigd in het werkland. Het bedrijf keert de loon ook niet uit door (of namens) een werkgever in het werkland.  
  • Het salaris komt niet ten laste van de winst van een vaste inrichting van de werkgever in het werkland, bijvoorbeeld een winkel, of van een vaste locatie van de werkgever in het werkland, bijvoorbeeld het verkooppunt van een schoenenfabrikant.

Deze regels zijn vrij simpel en makkelijk te checken. Wanneer alle drie de regels van kracht zijn, dan mag het woonland heffen. Dus Keep in mind! Het is namelijk aan jou om te bewijzen dat alle drie de voorwaarden van kracht zijn. Het is 100% jouw verantwoordelijkheid en de belastingdienst is de belastingdienst niet, als ze dit geregeld checken. 

Maar er is meer, uitzondering op uitzondering

En ook de regering zou de regering niet zijn als hier ook weer een uitzondering geldt, namelijk;

De is uitzonderingsregel voor de volgende personen; stewardessen, piloten,  commissarissen, pensioengerechtigden, bestuurders en mensen die in de transport werken, hoogleraren, ambtenaren en studenten.

Ik ben erg benieuwd hoe deze regeling in z’n werking gaat. Dus val jij in een van deze beroepen en heb je ooit gebruik gemaakt van deze regeling, laat ons weten hoe je dit ervaren hebt. 

Succes!

Belasting blijft een moeilijk onderwerp. Ik hoop dat aan de hand van dit artikel ik iets wat duidelijkheid heb geschetst. Heb je nog vragen of onduidelijkheden, let me know! Meer informatie over in het buitenland wonen en/of werken klik dan hier!

PS: Ik ben geen professioneel adviseur. Je  bent verantwoordelijk voor enige schade door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie is mijn persoonlijke mening. Deze tekst is louter informatief en educatief bedoeld en is geen officieel advies.