Photo by rawpixel on Unsplash

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, ben je ondernemer. Vrijwel iedereen die een bedrijf begint is ondernemer, toch kun je op heel veel manieren je ondernemerschap uitvoeren waardoor iedereen dit anders ervaart. Want ik ben als ZP’er net zo goed een ondernemer als een MKB’er met 500 werknemers.

Maar is dat wel zo?

Ik heb het idee dat ondernemers die een groot bedrijf bouwen een andere drive hebben dan ik. Ik wil bijvoorbeeld zoveel mogelijk vrijheid in mijn werkdag en –week. Ik wil zo min mogelijk verplicht naar kantoor gaan en zoveel mogelijk mijn eigen weg volgen. Al dan niet samen met andere ondernemers die diezelfde vrijheid nastreven. Iemand die een bedrijf bouwt waar heel veel mensen kunnen werken, heeft volgens mij een hele andere drive. Zij denken groot, zijn niet bang voor een omzet met een heleboel nullen, en een team met veel mensen. Terwijl ik genoeg heb aan een klein deel van die omzet en het liefst alleen voor mijn eigen inkomen zorg (en ik wil niet het salaris van anderen moeten binnenhalen).

 

We zijn allemaal verschillend en toch allemaal ondernemer….

 

Ook binnen de groep ZP’ers die Nederland kent, bestaan verschillen. Zo zijn er de professionals die op interim-basis werken en klussen doen van een dag of 4 per week voor (vaak) een leuk uurtarief. Persoonlijk zie ik deze groep niet altijd als heel ondernemend, hoewel ze wel heel slim zijn en met hun talent veel geld verdienen 😉

En dan is er de groep die echt vrij wil zijn en vanuit zijn hart wil creëren. Dit zijn vaak de spirituele coaches, schrijvers, kunstenaars, de vrije geesten noem ik ze even, hoewel ik ook weet dat ik hier misschien heel veel mensen oversla. Zelf wil ik het liefst mijn werk zo creatief mogelijk invullen en mijn inspiratie halen uit de wereld, boeken, gesprekken en het leven.

 

Er is een verschil tussen ondernemer zijn en ondernemend zijn

Zodra je zelfstandig bent, ga je aan het werk om nieuwe klanten binnen te halen, je ideeën uit te werken, je concept te vermarkten. En dan komt het vaak aan op hoe creatief en ondernemend je bent. Ik ken genoeg zelfstandigen die helemaal niet zo zelfstandig zijn als ze denken, bijvoorbeeld omdat ze al jaren dezelfde opdrachtgevers hebben en steeds hetzelfde blijven doen. Dan is er het verschil tussen groeien en meer waarde creëren en stil blijven staan op hetzelfde niveau.

 

Wil de echte ondernemer opstaan?

 

Wat een echte ondernemer kenmerkt is zijn durf om risico’s te nemen, zijn drive om dingen beter te doen, of anders. Ondernemers kunnen vaak niet stil zitten en zien overal kansen. Of het nu wel binnen het plaatje past van het bedrijf dat ze gecreëerd hebben of niet. En als het niet past, gaan ze er nog iets naast doen. Ze willen echt groeien en beter worden, of dat nu op persoonlijk vlak is of zakelijk. Veel ondernemers zien het verschil ook niet tussen werk en privé, ze laten dit naadloos in elkaar over gaan.

In een van de groepsgesprekken die ik vorige week voerde in het kader van mijn onderzoek werd door de deelnemers gesteld dat een ondernemer altijd waarde toevoegt voor een ander, dat hij of zij iets doet en daar geld voor vraagt en dat de winst dan weer in de groei van de onderneming gestoken kan worden.

Ik ben benieuwd hoe jij daarover denkt! Deel je jouw gedachten?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.