Waarom yogi’s de wereld gaan redden

0
4
Picture by Jesse Orrico on Unsplash

Wellicht denk je bij yoga aan mensen die op een yogamat hun lichaam in bijzonder rare houdingen willen draaien. Die daar rust door krijgen en ontspanning voelen. Misschien is het niets voor jou, misschien beoefen je het al jaren. Vandaag wil ik het alleen niet hebben over yoga doen. Want ik geloof dat we er veel meer aan hebben als we allemaal gaan leven volgens de yogafilosofie. Daarmee red je namelijk niet alleen jezelf, je komt ook in actie voor een gezondere wereld. En zoals ik in een eerder artikel al vertelde, je gaat er eenvoudiger door leven en dat levert heel veel op.

Het achtvoudig pad van yoga

Mijn eigen yogareis begon in 2013, toen ik naar India ging om een yogadocentenopleiding te gaan doen. Ik deed al een aantal jaar aan yoga, maar wilde meer leren over de houdingen. Maar in India ligt er bij yogaopleidingen een grotere nadruk op de filosofie en ik kwam erachter dat ik dat veel interessanter vond. Over de reis die volgde naar de kern van yoga, het Achtvoudig pad van yoga, schreef ik in 2016 het boek Geluk in 8 koppen thee. Ondertussen geef ik regelmatig lezingen over de yogafilosofie en probeer ik elke dag als yogi te leven.

De 7 levensthema’s die yogi’s omarmen

Hoe meer ik de filosofie bleef delen en toepassen, hoe meer ik besefte ik dat leven volgens de yogafilosofie wel eens dé oplossing kan zijn voor de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan. In het achtvoudig pad benoemt de schrijver Patanjali 5 yama’s en 5 niyama’s, in dit artikel benoem ik 5 uitgangspunten voor een leven vol rust, liefde en vrijheid.

1. Leven vanuit liefde

De allereerste yama die Patanjali benoemt is geweldloosheid. Kort gezegd betekent het dat je andere levende wezens geen pijn doet. Of dit fysieke of mentale pijn is, maakt niet uit. Veel mensen denken dat het er over gaat dat je veganist wordt. Maar geweldloosheid gaat ook over wat je doet en zegt. Je kunt ook heel veel schade aanrichten met de woorden die je uitspreekt of denkt. Door steeds weer terug te gaan naar liefde, is het veel gemakkelijker om conflicten op te lossen. Om verschillen te zien en te beseffen dat we allemaal mensen zijn. De eerste stap is daarbij liefdevol naar jezelf te zijn. Als je dat kunt, dan kun je de stap zetten om liefde te delen.

2. Een evenwichtig eetpatroon

Wat iedereen wel weet is dat we een betere aarde achter laten als we minder vlees eten. Ik zal nu niet ingaan op de vreselijke manier waarop dieren worden gebruikt om vlees op jouw bord te leggen. Al was dat wel een van de redenen voor mij om geen vlees meer te willen eten en geen zuivel te gebruiken. Geweldloos leven betekende voor mij ook dat ik dieren geen geweld meer aan wilde doen. Maar het gaat niet alleen om je vleesconsumptie te verminderen, het gaat erover te realiseren wat je eet op een dag en wat je wel of niet nodig hebt. Door bewust te zijn van wat je eet, ga je ontdekken dat je heel veel voedingsmiddelen helemaal niet nodig hebt. Door balans aan te brengen en variatie, raak je niet verslaafd aan etenswaren die niet goed voor je zijn.

3. Geen waarde hechten aan spullen

Net als je bij eten kijkt naar wat je echt nodig hebt, geldt dat ook voor spullen. Welke spullen zou je zo achter kunnen laten en wat heb je echt nodig? Door al mijn reizen en verhuizingen ontdekte ik dat ik heel goed zonder spullen kan die echt van mij zijn. Je kunt het minimalisme noemen, alleen dat gebruiken wat je echt nodig hebt. Als je dat weet, dan besef je dat het eigenlijk heel weinig is wat je echt nodig hebt. Als je weinig hebt of wilt, kun je ook minder gaan werken, want je hebt veel minder geld nodig. Je kunt ook kleiner gaan wonen en dat is meteen een oplossing voor het woningprobleem waar veel gemeenten mee te maken hebben. Stel je bij alles wat je wilt kopen de vraag, heb ik het echt nodig? Je zult ontdekken dat het antwoord vaak is: ‘Ik kan hier heel goed zonder.’

4. In verbinding met jezelf

Veel mensen die yoga beoefenen nemen dagelijks even de tijd om in te checken met zichzelf. Ze ontdekken hoe ze zich voelen, waar ze behoefte aan hebben en handelen daar zoveel mogelijk naar. Door de verbinding met zichzelf, komen ze steeds meer in hun kracht en doen waar ze blij van worden. Hierdoor maken ze andere keuzes, keuzes die goed zijn voor hen en voor de wereld om hen heen. Het verlangen naar steeds maar meer wordt kleiner als je in staat bent te voelen wat je echt nodig hebt.

5. Leven zonder oordelen

Door de lessen van Patanjali te volgen, kom je uit op een situatie waarin je geen oordelen meer hebt. Je hebt je eigen waarheid ontdekt en weet dat anderen ook hun waarheid hebben. Je bent in staat een ander in zijn waarde te laten en ruimte te geven aan andere meningen. Iedereen mag zijn mening hebben. Het gaat er om dat je in liefde in gesprek gaat over het onderwerp waar je misschien over van mening verschilt. Luister naar elkaar, kijk elkaar in de ogen en spreek je eigen waarheid vanuit liefde.

Omarm de yoga lifestyle en red de wereld 😉

De meeste yogi’s die ik ken zijn zich bewust van de gevolgen van hun acties. Dat is ook de reden waarom ze andere keuzes maken. Ze genieten van hun leven, hebben geen overvolle agenda’s en maken tijd om goed voor zichzelf te zorgen. En doordat ze goed voor zichzelf zorgen, dragen ze bij aan een betere wereld. Hun voetafdruk is kleiner. Waardoor ze een oplossing zijn voor het probleem van het klimaat en de nog steeds voorkomende oorlogen. Als we allemaal liever voor onszelf zijn, weten we dat we niet met een ander hoeven te strijden om ons gelijk te krijgen. Meer, meer, meer maakt plaats voor liefde, begrip en verbinding.

Samen maken we de wereld een mooiere plek.