Van deeleconomie naar gig economy: de strategische move van PickThisUp

0
135

Een aantal maanden geleden maakte ik in een interview al kennis met deeleconomie ondernemer Arjen van der Zee van PickThisUp. PickThisUp profileerde zich als de ‘BlaBlaCar’ voor pakketjes. Veel mensen rijden (vaste routes) door het land met een lege achterbak. Dat kan makkelijker, dachten Arjen en zijn mede oprichters. Focus lag op spullen die niet makkelijk door de PostNL’s van deze wereld kunnen worden vervoerd. Een partnership met Speurders.nl was dan ook een logische keuze.

Ondanks een gestage groei ging het de mannen niet snel genoeg. Hoewel het idee logisch klinkt bleek het een uitdaging om op korte termijn een gezonde groei naar een gezonde business te bewerkstelligen. Dus ging het roer om. Of beter gezegd: het gas ging er op. Op het moment van dit interview heeft PickThisUp 98 dagen van het 100 dagen durende ‘Startup Bootcamp’ accelerator programma afgerond. De dag erna zou Arjen op het podium staan van ‘Demo Day’. Dé afronding van het accelerator programma en een pitch voor investeerders. Benodigde bedrag: 160.000euro.

In deze video spreken we over de expeditie van PickThisUp. Maar vooral ook over de shift in strategie die de 100 dagen Startup Bootcamp heeft gebracht. Het pure deeleconomie model bleek namelijk niet de snelheid en zekerheid te bieden waar mensen die een onhandzaam pakketje wilden versturen op zaten te wachten. Daarom heeft PickThisUp besloten om van het bestaande deeleconomie model af te stappen en in de gig economy te stappen. Het verschil: er wordt geen gebruik meer gemaakt van ‘onbenutte capaciteit’ van lege kofferbakken, maar het wordt een platform voor mensen die een auto hebben en af en toe tegen betaling een pakket willen bezorgen. Plat gezegd een platform voor freelance (met of zonder KvK inschrijving) koeriers.

Dit zal hen ook de mogelijkheid geven om de systemen van PickThisUp in de e-commerce systemen van klanten als Speurders.nl te integreren in de huisstijl van de klant. Iets waardoor de naam PickThisUp voor de eindklanten in het bestelproces op de achtergrond zal raken.

De keuze die PickThisUp heeft gemaakt is in mijn ogen een hele logische. Het model van p2p pakketjes bezorgen via reeds geplande ritten is in de toekomst mogelijk (ze houden dan ook alle opties open), maar wel een model waar het nog vele jaren zal duren voordat er een break-even punt wordt bereikt. De vraag is of je dit wilt. En of je dit kan.

Voordeel van deze move is dat PickThisUp een veel solidere propositie aan kan bieden aan haar klanten. (semi) Professionele koeriers zullen immers meer verantwoordelijkheid voelen voor een juiste klantbeleving van mensen die sporadisch een pakketje meenemen. Door het systeem te integreren in het e-commerce systeem van klanten bieden zij een unieke oplossing in het betaalbaar vervoeren van goederen die buiten de PostNL categorie vallen.

Mogelijk nadeel zit denk ik vooral in de kostenstructuur. Iemand die pakketjes rijdt om winst te maken zal een veel hogere vergoeding nodig hebben om iets aan de rit over te kunnen houden. Zeker wanneer pakketjes niet via een algoritme wordt gecombineerd. Mochten ze dit wél via een algoritme gaan doen, dan liggen er vraagstukken rondom de arbeidsrelatie op de loer. Het is niet voor niets dat Arjen in het gesprek benadrukt dat hij zich richt op de incidentele chauffeur en niet op de meer beroepschauffeur.

Al met al een interessante move in een tijd dat we meer deelplatformen zien experimenteren met hun strategie en business model. Ik ben benieuwd waar ze over een half jaar staan!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.