Succes voor deelfiets vol tech bij 1ste Gelderse Einsteinweek

0
196

Dankzij verschillende gedeelde technologie en kennis vanuit tech facilitators heeft een team van studenten en voorbijgangers de 1ste Gelderse Einsteinweek gewonnen. Het delen van de technologie kwam tot stand middels een Permanent Future Lab popup waarmee honderden voorbijgangers dagelijks ge-enthousiasmeert werden.

De week stond in het teken om vraagstukken uit de stad op te lossen, en dat gebeurde met 50 deelnemers die zich hadden ingeschreven. In de week konden multidisciplinaire teams maar ook voorbijgangers werken aan vraagstukken als voedselverspilling die door diverse partijen zoals de Rabobank waren ingebracht. Met hun Arnhemse horeca-ondernemers stonden ze paraat voor een vragenvuur van deelnemers en voorbijgangers die zich kwamen verwonderen in de Dome vol technische hoogstandjes. Zo werden er door Nick van Breda (verantwoordelijk voor de technologie kant van de week) technologieën als de Hololens en Fieldbit meegenomen om AR toepassingen te ervaren, werden er met de 360 graden camera THETA beelden geschoten om VR visualisaties te maken voor prototypes en kon de jury aan het einde van de week genieten van 12 pitches die wel heel creatief waren om de vraagstukken op te lossen. In totaal werden er zo’n 80 verschillende technologieën, sensoren en toepassingen van technologie gepresenteerd.


De deelnemers werkten aan 6 vraagstukken: reductie van fijnstof, voedselverspilling, leegstand, fossiel brandstofgebruik, kloof tussen wijkbewoners. Om hun kennis en die van voorbijgangers bij te spijkeren werden er ondersteunende workshops gegeven. Zo stond Daan Roosegaarde op het podium te vertellen over biomimicry design, André Kuipers over zijn reis naar de ruimte, een Radboud professor over de schokkende ontdekkingen van klimaatveranderingen en Sjoerd Emonts van BeBright over de status van voedsel vandaag en voedsel in 2050 om een wereldbevolking van 9 miljard mensen te voeden. Een ding werd heel duidelijk: we moeten allemaal mee veranderen naar een circulaire wereld óf we gaan allemaal een bijzonder pijnlijke tijd tegemoet als fosfor reserves opraken, boskap doorgaat om rundvlees behoeftegroei te voldoen en temperatuurstijgingen de 2 graden hard gaan overtreffen als we zo door blijven leven tot 2050.

Casussen gingen dus ook vooral over gedragsverandering, en gedragsverandering gaat natuurlijk allereerst over bewustzijn. En bewustzijn + gedragsverandering moet je toch echt eerst voelen, in je portemonnee of fysiek! Er werd daarom een wedstrijd gehouden wie het eerst 5 minuten 500 watt aan kon fietsen, opbouwend van LED lampen naar spaarlampen naar halogeen lampen en uiteindelijk 6 gloeilampen. Verder dan 2 minuten fietsen door een fanatieke dame kwam het echter niet, haar vriend durfde de uitdaging niet eens meer aan te gaan. Het zorgde in ieder geval voor een heel hoop bewustzijn en verschillende mensen vertelde de organisatie vervolgens dat ze hun gloeilampen en oude energievretende koelkasten maar snel de deur uit gingen doen. Ook werden er insecten gegeten en werd er afgesloten met een ijsje kweekvlees. Een deelnemend team pakte dit nog wat radicaler aan en bedachte dat de hele stad in één klap duurzaam en energieneutraal zou kunnen zijn… Hoe ze dat zouden oplossen zie je op minuut 39 in de eindpitch naar vertegenwoordigers van onder andere de gemeente.

Al met al was deze popup van Permanent Future Lab een gigantisch succes. Nog nooit gingen er zoveel mensen in 1 week aan de gang met de technologie die ze samen faciliteerde. Raoul Postel bedacht dat het ook een mooi moment was om zijn zolderuitvinding te pilotten, dat gebeurde helaas niet zonder slag of stoot, elektronica knalde aan alle kanten kapot maar hij was uiteindelijk ook wel blij dat het hier gebeurde en niet bij een toekomstig podium in de Jaarbeurs en wist met wat bezoekjes aan de elektronicazaak nog verschillende tech te repareren. Zo kon hij een VR omgeving tot leven wekken met een waaier en een warme lamp en voelde de Dome als een strand met volle zon en een briesje.

Uiteindelijk wist team Innonext met hun concept LED light District de hoofdprijs te winnen van €1500,- plus een masterclass design thinking met accelatorsprijs om het concept verder uit te bouwen tot bedrijf. Commonbike,  delers van de deelfiets die omgetoverd werd met behulp van René van de Weerd uit Permanent Future Lab Apeldoorn hebben ondertussen een afspraak gemaakt met elkaar om binnenkort weer bij elkaar te gaan zitten. Het Spijkerkwartier die de casus had ingebracht om een all-inclusieve wijk met alle bewoners te creeëren laten al weten niet langer te kunnen wachten met de implementatie in hun wijk,vroeger bekend als Red Light District. Om met LED Light district,de jong slimme energieopwekkende fiets) jongeren te betrekken bij alle groene initiatieven in de wijk vandaag de dag.

Geniet nog even na van alle pitches op https://www.facebook.com/NickvBreda/posts/1769996016364026?pnref=story wij zien jullie allemaal graag natuurlijk weer in een van de Permanent Future Labs.

This article was written by Nick van Breda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.