SIFUtrecht meets social enterprise BYARBICYCLE

0
105

Article by SIFUtrecht Magazine

Renier Meuwissen van BYARBICYCLE stond met zijn prachtige e-bikes op de SocialEnterpriseDays2017. Zoals bij veel sociale ondernemingen is het verhaal achter het product ook prachtig.
We vroegen hem om dit verhaal met ons te delen via het social impact magazine zodat we met dit verhaal andere sociaal ondernemers inspireren om op hun beurt hun dromen waar te maken. De fietsen zijn te koop via onder andere de website van BYARBICYCLE. De foto’s van de fiets tijdens de socialenterprisedays zijn gemaakt door Michiel Ton.

ER WAS EENS….

In 2012 heb ik moeten besluiten om, na 10 jaar, mijn meubelwinkel en ontwerpstudio te sluiten. De omzet en verdiensten waren door de crisis zo terug gelopen dat ons werk meer op een hobby was gaan lijken. Daar betaal je geen hypotheek van of koop je schoolboeken mee voor de kinderen. Het roer moest om en ging om. De volgende stap in mijn carrière werd een hele onverwachte. Gedreven door noodzaak en nieuwsgierigheid nam ik een baan aan op de dagbesteding van een organisatie die zich inzet voor een groep jong volwassenen met een psychiatrische achtergrond.

Het groepje mensen waarmee ik te maken kreeg deed een groot appel op mijn vaderlijke instincten en vanuit die beleving begon ik de dagbesteding voor hen vorm te geven. In plaats van hele dagen door te brengen hangend achter een computerscherm of koffiedrinkend en rokend nam ik ze mee in mijn  belangstellingen.
We maakten tijd voor sport en spel, bezoek aan musea, bos en strand. We lazen kranten en deden  klussen in huis of tuin en ik besteedde tijd aan het onderhoud van hun fietsen. Dat laatste was een noodzaak:
Beschikten deze mensen over een functionerende fiets, dan waren ze in staat hun dagen efficiënt in te richten, op tijd op hun afspraken te komen of niet te veel tijd kwijt te zijn aan zaken zoals (lopend) boodschappen doen. Geld voor reparatie was er niet en zelf een band plakken of een ketting ‘erop leggen’ behoorden niet tot hun mogelijkheden. Was een fiets stuk, dan werd deze zonder pardon ter plekke achtergelaten en begon de voettocht weer.

 

Wat ik leerde van onze activiteiten tijdens de dagbesteding is dat dit groepje mensen best bereid was om zich in te zetten, waarbij smerige klusjes niet geschuwd werden. Ik leerde ook dat het leuk was om met ze op pad en avontuur te gaan. Ze leken behoefte te hebben aan uitdagingen en een andere vorm van begeleiding. Ze droomden allen van een toekomst waarin werk, huiselijk geluk en vakanties de basis vormden. Werk als basis voor deze toekomst. Hoe herkenbaar!

HET BEGIN VAN DE SOCIAL ENTERPRISE

Met dit besef ben ik gaan nadenken over werk in plaats van dagbesteding en omdat banen voor deze groep van mensen niet voor het oprapen liggen moesten we zelf  werk gaan creëren. Iets gaan maken wat we zouden kunnen verkopen. En een werknemer/werkgever relatie in plaats van een verplichte dagbesteding met een begeleider.

Als eerste was er het idee om kastjes te gaan maken van sloophout. Dit experiment heeft een half uur geduurd en toen was duidelijk dat we iets zouden moeten assembleren. Iets in elkaar zetten dat uit een paar vaste componenten zou bestaan. Zonder dat er ingewikkelde dingen aan zitten die moeten worden afgesteld. Iets maken waar ze trots op zouden kunnen zijn. Iets dat ze zelf ook heel graag zouden willen hebben. Iets dat ze nog wel een tegen zouden kunnen komen waar ze trots op zouden kunnen wijzen en vertellen dat ze dat gemaakt hadden. En al bandenplakkend en kettingen smerend ontstond het idee voor het maken van een fiets.

BYARBICYCLE

In maart 2013 ben ik voorzichtig begonnen met het schetsen van een fiets. Een fiets waar niets te veel op zou zitten en wat zo geconstrueerd zou zijn dat ik dit met mijn groepje in elkaar zou kunnen zetten. Geen ingewikkelde constructies met tandwielen en kettingen die gespannen en in lijn gezet moesten worden. Of nokjes die met schroefjes vastgezet moesten worden waarop dan een slot of kettingkast met nog meer nokjes en schroefjes gemonteerd zouden moeten worden.  Iets dat zou uitblinken door z’n eenvoud en logische opzet. Waar een bagagerekje een accessoire zou zijn die je op het frame klikt als je ‘m nodig hebt en er weer af haalt als je er klaar mee bent. Geen schroefjes. Maar natuurlijk wel elektrisch! Alleen zou je dat dan niet moeten hoeven zien.

De tekening was snel klaar. Het idee bleek tot de verbeelding te spreken. Tijd om eens met wat mensen uit het fietsenvak te spreken over de kansen van dit project. En dat was ontmoedigend. Het frame zou de krachten niet kunnen opvangen, de ontwikkeling te duur, een cardanas te zwaar en het ontwerp te exotisch. Maar van het ene gesprek kwam het andere, ging de bal rollen en kwam ik in contact met de juiste mensen. In december 2013 besefte ik mij in eens dat ik ooit op mijn eigen ontworpen fiets zou rijden en dat is een ongelooflijk idee.

EN NU DOOR!

Een onwaarschijnlijk idee is tot ontwikkeling gekomen. Met een hele grote groep van mensen, allen gedreven door een sociaal hart en geïnteresseerd in dit avontuur hebben we een hele bijzondere fiets gemaakt.

Het resultaat is een hele mooie fiets. Heel licht, innovatief, onderhoudsvriendelijk. Een wendbare en superieure stadsfiets. Een geweldig product om met mijn doelgroep te gaan maken! Je moet niet alleen gek zijn om te denken dat je zomaar een fiets kan gaan maken, je moet ook gek zijn om ‘m in elkaar te zetten!

Ik ben enorm trots op dit resultaat en ik hoop dat we nog erg veel fietsen gaan maken en gaan verkopen.
Wilt u meer weten of de fietsen bekijken? Dat kan altijd, graag een mail via info@byarbicycle.nl

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.