Serendipiteit. Het woord kom je steeds vaker tegen, maar het is nog geen gemeengoed. Het klinkt wat ingewikkeld en hoogdravend. Maar eigenlijk kennen we allemaal wel een serendipiteitervaring, klein of groot.

Als je wel eens op Seats2meet-locaties werkt, zul je in ieder geval herkennen dat je vaak een onverwachte relevante ontmoeting (serendipiteit) bij ons hebt.

Wij zelf komen dagelijks in aanraking met serendipiteit op onze twee Seats2meet-locaties in Amersfoort. Hoe dat kan? Seats2meet is veel meer dan een vergaderlocatie met een open boekingssysteem en gratis werkruimte voor zelfstandige professionals. Wat ons bijzonder maakt is dat het faciliteren van toevallige relevante ontmoetingen (serendipiteit) in onze bedrijfsvoering is geïntegreerd.

Via een wekelijks blog delen we graag de serendipiteitervaringen uit ons waardenetwerk. Want wat is serendipiteit wonderlijk, onverwacht, relevant, soms groot, soms klein en wat is het belangrijk voor beweging, verandering en groei!

In onze volgende blogs daarover heel veel meer. Nu eerst wat theorie over serendipiteit. Voor degenen die nog onbekend zijn met het begrip. Wikipedia geeft de volgende definitie: Serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders.

In de wetenschap en techniek komen we bijvoorbeeld ook regelmatig serendipiteit tegen. Zo was de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming een voorbeeld. Terwijl Fleming zijn laboratorium opruimde, viel hem op dat een schimmel zich gevestigd had op een kweekplaat met kolonies stafylokokkenbacteriën en dat rondom die schimmel een zone lag waarin de bacteriën niet groeiden. Later analyseerde hij de door de schimmel uitgescheiden stof en dit bleek penicilline te zijn. Deze waarneming was voor Fleming waarschijnlijk al door tientallen anderen gedaan; maar Fleming was wel de eerste die erbij stilstond.

Terug naar onze eigen omgeving en situatie. In onze Seats2meet-locaties in Amersfoort komen dagelijks veel bezoekers, waarvan een groot deel betaalt met sociaal kapitaal. Ze staan open voor ontmoetingen en delen hun kennis met elkaar. Dé ideale ingrediënten voor het ontstaan van serendipiteit! Mensen die open staan voor ontmoetingen en kennisdelen, allemaal opzoek naar kennis en inspiratie. Toevallig of onverwacht zijn de ontmoetingen dus niet geheel, maar wel onvoorspelbaar en in heel veel gevallen erg relevant!

Seats2meet Connect is trouwens een recent gelanceerde online tool die enorm helpt bij het creëren van onverwachte relevante ontmoetingen. Klik hier voor meer informatie over deze tool.

Tot slot
Via deze blog zullen wij vanuit Amersfoort onze serendipiteitervaringen en die van anderen op en rondom onze locaties met jullie delen! Om te zorgen dat ons waardenetwerk nog meer open gaat staan voor serendipiteit. Want dat is wat ons drijft…. van onze locaties krachtige serendipiteitmachines maken en zoveel mogelijk onverwachte ontmoetingen faciliteren die waarde creëren! Waarde die een bijdrage levert aan de grote uitdagingen van deze tijd en een betere toekomst!

Wordt vervolgd!
Tianne van Woudenberg
Eigenaar Meet & Discover!, powered by Seats2meet.com

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.