SAMEN WERK TAFEL – Deel 1 van 3 : Een stoelendans voor Human Only Work

0
124

Het moet toch kunnen. Dat je spontaan ergens aan een tafel gaat zitten en spontaan samen gaat werken. Met Serendipity Machine en Proximity Learning als twee wegen die elkaar kruisen en zo nieuw DNA vormen voor participatie? Voor initiatieven?

Stel je voor dat over 5 jaar wereldwijd 500 van deze tafels staan, een beetje gelijk verdeeld voor en door mensen. Waar mensen van gevestigde organisaties en nieuwkomers op thema, focus aanschuiven en spontaan samen werken aan een betere situatie ergens voor iets en iemand.

Stel dat deze tafels met elkaar verbonden zijn net als de MIT Foodcomputers, evidence based van elkaar leren. Waarom zou dat niet kunnen? Alle fysieke en mentale ingrediënten zijn aanwezig,het is een kwestie van die tafel in elkaar timmeren? Toch? Eerst ff digitaal?

Waarom staan deze tafels nog niet in alle co-working, co-meeting, co-living spaces van de wereld? Omdat de betere leefomgeving geen eigenaar, geen opdrachtgever kent. Of je nu in een grote of kleine organisatie werkt, allemaal werken we voor een eigenaar die het product of dienst door jouw inzet weet door te geven of verkopen.

De thuisregio, waar je tussen wonen, werken en recreëren doorheen beweegt kent niets anders dan de natuur en een handhavende belasting cultuur.

SEATS2MEET : STOELEN NAAST ELKAAR

Serendipity staat centraal. Bij toeval ontmoet je complementariteit in de open ruimtes, zowel offline (fysiek) als online (digitaal) op het cloudplatform. Jong van geest creatieven en experts zitten achter een laptop en organisaties gebruiken zalen om slagen te slaan in organisatie of keten.

Deze twee werelden van veelal eenpitters op stoelen in de openbare ruimte en baanhouders die een paar uur een stoel huren zijn vaak gescheiden.

Larry Page zei eens; “vroeger moesten we op het land werken voor eten en onderdak. Al dit werk is geautomatiseerd, maar we werken harder dan nooit. Wat ging waar verkeerd?” Dit heeft mij aan het denken gezet. We zijn voor onderdak en eten 100% afhankelijk van een structureel inkomen, anders komen we op straat en hebben we honger. Larry Page had destijds het antwoord ook niet dus besloot hij als eerste stap alle informatie in de wereld op te slaan en te beginnen met structureren.

De oprichter van S2M en de vele ondernemers die de visie omarmen hebben gedaan wat Larry Page heeft gedaan; Zet de stoelen van nieuwe denkers/werkers en gevestigde denkers/werkers eerst maar eens naast elkaar, en laten we erop vertrouwen dat er contacten ontstaan waar beide werelden iets aan hebben. Eerst de bestaande oude en nieuwe informatie maar eens bij elkaar brengen.

EUCLIDES : Als een stoel gelijk is aan de ander.

Zowel de organisaties die de geldstromen hebben om stoelen te huren en de veelal ZPers die net in de grote mensen wereld komen kijken, werken beide aan betere versie van morgen en overmorgen.

Tijd besparen, stagnatie voorkomen, situatie behouden, versnellen. Hierin zijn we gelijk.

Omdat we gelijk zijn en aan dezelfde type doelen werken, zitten we in principe al aan dezelfde tafel. Alleen conceptueel zitten we in andere werelden; spreken we met ander jargon, zitten in andere processen, andere viewpoints, andere deadlines.

Hoe gaan we processen ontdekken en samen resultaten boeken waar we in eigen werkwereld ook iets aan hebben?

Kunnen we ook fysiek aan dezelfde tafel zitten?

Wat is branche, thema, organisatie, gebied overstijgend? Wat is nu echt gelijk?

DE RONDE TAFEL

De ridders van de ronde tafel, de ronde vergaderzalen, de ronde tafels in co-meeting, co-working places.

Samen aan een tafel. Een tafel op een heuvel want onder water is gedoe.

Het begon in 2017 met de ronde tafel bij Seats2Meet 073, met drie lagen cirkels. Op iedere laag 3 woorden. In een paar minuten tijd werd dit een youtube video.

Vandaag 5 jaar later is het 2023 en staan overal op deze wereld de tafels. Je kan aanschuiven. Timing en samenwerking staat centraal.

Vanuit je eigen belang en gemeenschappelijk belang werk je in plaats en tijd aan een betere wereld dan gisteren.

Beter, zoals in de natuur succesvol DNA materiaal, energie en timing combineert voor eigen vrucht en buren belang. Waar potentie, kansen en ambitie een samenspel zijn van grootheden, kleinheden en omstandigheden. Een ontdekkingstocht van verhalen, ritmes en keuzes.

Net als natuurlijk DNA kent ook deze tafel fysiek en mentaal geen eigenaar. Maar deze tafel is wel een plek waar het oude kan sterven en het nieuwe geboren kan worden…

Over 20 jaar zijn er misschien wel 50.000 tafels op de wereld, iedere tafel denkt na en reageert voor 200.000 mensen om zich heen. Een tafel waar ambitie, potentie en kansen elkaar ontmoeten. Waar menselijkheid en Human Only Work elkaar vinden.

Meer hierover in deel 2.

Dit is deel 1 van 3 m.b.t. de Samen Werk Tafel en is nog niet eerder verschenen.

De serie gaat over het spontaan gaan samen werken aan een betere morgen waarbij gekeken wordt naar het wereldwijde ‘Human Only Work’ werk van morgen.