S2M Social Impact Festival – Sociaal Ondernemerschap

0
216

Vrijdag 12 oktober ben ik bij het S2M Social Impact Factory Festival geweest waar ik gezien heb wat er gebeurt in en om Utrecht op het gebied van sociaal ondernemerschap, samen met andere enthousiaste festivalgangers.

Maatschappelijke problematieken worden tegenwoordig steeds vaker opgepakt en niet alleen door de Overheid. Burgers voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor wat er om hen heen gebeurt en proberen zelf tot oplossingen te komen. Het inspirerende en gevarieerde programma heeft me inzicht gegeven over de wereld van startups die een goed doel hebben weten te concretiseren, en over het niet altijd lineaire ontwikkelingsproces van een sociale onderneming.

Workshop ‘Creëer je impact verhaal!’

Tijdens de workshops zijn verschillende onderwerpen ter sprake gekomen. Ik heb een kijkje genomen bij de workshop van Stichting Social Impact Factory over het creëren van impact-verhalen. We kunnen sociale ondernemerschap als trend beschouwen, maar hoe zorg je ervoor dat jouw idee opvalt en je daarmee aan de slag kunt gaan? Deze en andere praktische kwesties, zoals financiering, kwamen aan de orde. Loes Ten Berge heeft tijdens haar workshop verteld over hoe je tekeningen kan gebruiken om effectiever te communiceren en je boodschap duidelijk over te brengen. Er is ook ruimte geweest voor de missie van Geluk B.V.: het Bruto Nationaal Geluk laten groeien. (Sociaal) ondernemen is hard werken, maar hoe zorg je ervoor dat je het met een glimlach blijft doen?

Metawake Powernap Pods

Na de workshopsessies heb ik echt zin in een glas witte wijn. In de lobby kom ik verschillende ondernemers tegen zoals Richard, founder van Bambook. Hij maakt uitwisbare schriften om papierverspilling te stoppen die ook nog mooi om te zien zijn (en je kunt de cover personaliseren!). Jonge Bart van de pas opgerichte Green Side probeert ook papierverspilling te bestrijden en maakt schriften van overgebleven papier waarvan een zijde al geprint is. Het papier haalt hij zelf op bij kantoren. Ik kom Emanuel tegen van Metawake, die een wat meer ambitieus doel heeft: hij wil Nederland overtuigen dat er niks mis is met een siesta en dat een powernap je productiviteit juist een boost kan geven. Om dit doel te bereiken maakt hij duurzame powernap pods die slechts een hoek van je kantoor in beslag nemen. Ook ontmoet ik Lili van Wana Bana die het modebedrijf heeft opgezet om iets terug te geven aan het land waar ze twintig jaar heeft gewoond. De Colombiaanse moeders maken van oude LP hoezen en vintage afbeeldingen prachtige, unieke tassen.

Dit festival heeft mij aan het denken gezet over wat ik zelf zou kunnen doen om de wereld te verbeteren, over de motivatie achter een sociale onderneming en over alles wat daarbij komt kijken.

En jij, wat kan jij zelf doen om de wereld te verbeteren?

(ph. Joris de Ruiter)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.