Ronald van den Hoff – Uitdragen van een nieuw tijdperk

0
446

Net gepost op part-up; een interview met Ronald van den Hoff, oprichter van Seats2meet. Geschreven door Jasmijn van Es.

Seats2Meet, je weet wel, die fijne plek waar je met je laptopje een kopje koffie drinkt, en gemakkelijk andere mensen ontmoet. Waar je zolang je sociaal kapitaal inbrengt, gratis koffie haalt en samen luncht. En waar je uitstekende vergaderruimtes tot je beschikking hebt. Als freelancer ben ik hier regelmatig te vinden, en ben ik benieuwd naar wat er ten grondslag ligt aan deze plek. Inmiddels bestaat S2M al uit 75 locaties wereldwijd; een internationaal succes. Met wie kan ik beter praten dan Ronald van den Hoff, oprichter van S2M, over het ontstaan en gedachtegoed achter S2M. Daar zal het niet bij blijven want Ronald deelt ook graag zijn visie over de toekomst van werk, educatie en technologie. Met een koffie in de hand lopen we naar een meer rustige ruimte in S2M Utrecht CS.

 

Seats2Meet is een bekend begrip geworden, zelfs internationaal, waar zijn jullie begonnen?

Samen met mijn campagnon Marielle Sijgers hadden wij in 2000 het idee van een combinatie tussen vergaderen en ontmoeting: Meeting Plaza & Lounge. Wij zagen verandering in de samenleving waar wij op in wilden spelen met dit concept. Maar we waren te vroeg. De markt was er toch nog niet klaar voor dus we stopten ermee. Maar in 2007 was onze moed weer hoog, en probeerden we het opnieuw. Nu nog rigoureuzer en meer disruptief; dat was het begin van Seats2Meet. De markt was er nu eindelijk klaar voor, en wij des te meer.

Wat hadden jullie voor ogen met Seats2Meet?

Mijn compagnon en ik hadden een achtergrond in de vergader en congres wereld. Wij wilden een plek creëren waar we deze faciliteiten aan konden bieden, maar ook toegankelijk te zijn voor de groeiende groep freelancers.

De centrale plek voor S2M zou de ruimte zijn waar freelancers gratis mochten werken. De ruimtes daaromheen verhuren we aan bedrijven of voor bijvoorbeeld workshops. Wij hoopten vijf tot tien freelancers dagelijks te mogen verwelkomen. Plots werden we helemaal onder de voet gelopen.

Bij S2M betaal je met ‘sociaal kapitaal’, wat betekent dat?

Voor je werkplekje bij S2M betaal je inderdaad niet met monetair kapitaal (geld) maar met sociaal kapitaal. Als je hier komt werken maak je jezelf zichtbaar door je online aan te melden. Daarmee vertel je aan de community wat jij te delen hebt, en wat je expertises zijn. Met die informatie word je gematched, dat betekent dat je onverwachtse ontmoetingen zult krijgen met mensen die relevant voor je kunnen zijn. Dat genereert waarde en dat wordt dan weer de overkoepelende toegevoegde waarde van S2M. Het online systeem helpt erbij, maar je merkt dat mensen tijdens de lunch, als buren aan de tafel of bij de koffie ook gemakkelijk met elkaar in gesprek raken. Er hangt een bepaalde open sfeer waardoor contact makkelijk gelegd wordt.

blog ronald 2

Inspelen op ontwikkelingen in de samenleving

Je ziet een online ontwikkeling van het delen van kennis (Google), toen het in contact komen met elkaar (Facebook) en de volgende stap lijkt online organiseren van werk. Hoe lang denk je dat het duurt voordat we daar allemaal aan gewend zijn?

Vijf, tot maximaal tien jaar, voordat dit niet meer weg te denken is uit de samenleving. Deze fase is al verder dan je denkt. We zijn al een tijdje online diensten en producten aan het uitwisselen. We gaan nu toe naar een ‘Autonomous world’. Dat betekent dat er meer automatisering om ons heen komt, en meer algoritmes keuzes voor ons gaan maken.

Als voorbeeld: Jij ben hier nu aanwezig in dit gebouw. Over een paar jaar weet dit gebouw dat je er bent en zal er ingespeeld worden op jouw behoefte. Als je naar buiten loopt krijg je bijvoorbeeld via je telefoon een vervoersadvies naar je volgende afspraak. Al je planningen, contact, locaties etc. communiceren met elkaar. Het duurt niet lang meer voordat een aantal van deze applicaties, data en netwerken aan elkaar geknoopt zijn. Daar begint het mee.

“We kennen alleen waardecreatie in de vorm van een organisatie in een groot gebouw. Dat beeld gaat verdwijnen de komende jaren.”

Ik kan mij ook voorstellen dat als iemand bijvoorbeeld voor de derde keer incheckt hier bij S2M, dan is de kans groot dat hij in die drie keer al iemand ontmoet heeft waarmee diegene samen zou willen werken. Het zou handig zijn als je die derde keer binnenkomt, je geattendeerd wordt op de mogelijkheid om Part-up te gebruiken. Om zo met degene die je al ontmoet hebt samen te gaan werken, en ook anderen uit kunt nodigen. Niet tijdens de eerste keer, want dan ben je nog met andere dingen bezig. Zo kunnen we je bijvoorbeeld ook gaan vertellen of je teamgenoten toevallig ook vandaag aanwezig zijn.

blog ronald 3

Toekomst van werk en onderwijs

Hoe veranderd het beeld van werken op het moment?

We kennen natuurlijk alleen een manier van waarde creatie, in de vorm van een organisatie in een groot gebouw. Dat beeld gaat verdwijnen de komende jaren. Dit beeld heeft niets meer te maken met de dynamiek van vandaag. We kunnen nu gebruik gaan maken van samenwerkingssoftware zoals Part-up. Met deze nieuwe software en denkwijze, vallen een aantal puzzelstukjes bij elkaar. Hierdoor kunnen we de volgende stap gaan zetten naar een nieuwe manier van waardecreatie, met elkaar als samenleving.

Zonder dit beeld en werken in kantoren, hoe ziet het beeld van werken er dan uit?

Nou gewoon, organiseren zonder dat er hiërarchie of een gebouw nodig is. Wat voegt dat nog toe? Neem de banken bijvoorbeeld, die worden door veel slimmere applicaties, algoritmes en data systemen vervangen. Dat er nu een aantal dingen juridisch niet mogen, door de politiek of multinationals tegengehouden worden, die gevestigde orde die zit zo nog een aantal ontwikkelingen tegen te houden. Dat is natuurlijk dweilen met de kraan open.

Uber bezit geen enkele auto, AirBnB beheert geen panden en Thuisafgehaald heeft geen eigen keuken, maar spelen toch de grootste rollen in hun eigen sector. En als dat door een van die eerder genoemde aspecten tegen gehouden wordt, dan komt er wel een lokaal alternatief uit de grond poppen. Uiteindelijk kunnen ze dit niet meer tegen gaan. Je kunt niet meer zeggen dat deze diensten niet meetellen. Het is er al. Dit zal ook zo gaan in het geval van werk. Je bezig geen werknemers, je werkt samen, je hoeft geen kantoor te bezitten om te kunnen werken. Dat beeld gaat compleet veranderen de komende jaren.

blog ronald 4

Als het beeld van werk zo anders wordt, hoe zullen scholen er over tien jaar dan uit zien?

Tot en met de pubertijd is samen leren en van elkaar leren belangrijk dus dat zal nog blijven. Maar daarna kan kennis online opgedaan worden, inclusief coaching en in groepsvorm. Ook in dit geval is het niet alleen fysiek of alleen online, er zal een balans tussen gevonden moeten worden. Er zullen altijd mensen zijn die tot hun dertigste Grieks gaan studeren. Nou dat is mooi en dat is ook prima, want het oude is niet zomaar weg of onbelangrijk, dat is onderdeel van onze cultuur en geschiedenis. Maar ik kan me ook voorstellen dat kinderen vanaf dat ze 18 jaar zijn, zelf gaan ondernemen; een leven lang leren en te leren door te doen.

Uitdragen van een nieuw tijdperk

Je bent niet alleen ‘founding father’ van Seats2Meet, maar heb ook Society 3.0 opgezet. Wat is de relatie tussen die twee?

Society 3.0 is het gedachtegoed dat ook de basis vormt voor S2M. Ik ben op een gegeven moment mijn gedachtes en visies gaan opschrijven. Eerst in blogs, toen in een boek en nu is Society 3.0 ook een uitgeverij voor soortgelijke boeken met eenzelfde visie. Uiteindelijk is het een soort ‘content provider’ – een uitgever nieuwe stijl. We kijken nu wat we daarmee zouden kunnen doen en waar behoefte aan is. Society 3.0 is het gedachtegoed en dat geeft de context waarbinnen S2M kan functioneren. We moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat mensen het blijven snappen. Iemand moet de ontwikkelingen en gedachtes uit brengen, want de gevestigde orde doet het niet.

Voel je je verantwoordelijk voor het uitdragen van dit gedachtegoed?

Ja daar voel ik mij zeker verantwoordelijk voor. Voornamelijk omdat we dit niet meer van de gevestigde orde kunnen verwachten. Maar ook omdat ik hier ideeën over heb die blijkbaar aanslaan. Ik kan er iets aan bijdragen dus dan doe ik dat graag. Want eigenlijk heeft mijn generatie het verziekt. Dus ik vind dat zolang we bij kunnen dragen aan een betere toekomst, we dat ook moeten doen.

Spreken op het Part-up Event

Het Part-up Event op 18 april vindt hier plaats op S2M Utrecht Centraal, jij komt dan spreken om dat gedachtegoed ook uit te dragen. Wat kunnen we verwachten?

We gaan het hebben over locaties waar veel mensen wonen, steden. En ik ga laten zien aan de hand van een aantal voorbeelden dat er een verbinding aan het ontstaat is tussen lokale activiteiten en globale activiteiten. En dat daar een nieuw soort van, ik noem het interdependente economie ontstaat, een nieuw soort economische samenwerking. Waarbij we behoefte krijgen aan nieuwe producten om ons heen, die vroeger alleen in bedrijven zaten, zoals een HRM afdeling, administratie of management. Nu moet je in een team van drie tot tien mensen toegang hebben tot dezelfde recources. Ik ga hier verder op in en vertel waarom toegang tot deze recources zo belangrijk is. Daar is natuurlijk een interessante verbinding met Part-up te maken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.