Racisme in de platformeconomie | De Uber groeistrategie | Cijfers platformeconomie 2016

0
111

De beste wensen! Op naar een mooi 2018. Ik ben het jaar begonnen met een uitgebreide en persoonlijke blog op Sprout.nl waarin ik mijn ‘lessons learned’ deel op het gebied van crowdfunding en ondernemerschap. In deze blog vertel ik het persoonlijke verhaal van het Engelse Brand Expedition boek project waarvoor ik in 2011 als eerste ter wereld 20.000 euro ophaalde via een aandelen crowdfundingcampagne. En vervolgens met lege handen (en enkele duizenden boeken) achterbleef. Het leven is immers te kort om alle fouten zelf te maken…

In deze eerste editie van 2018 heb ik weer 5 mooie stukken voor je uitgekozen en voorzien van mijn gedachten en duiding. Fijne week!


Platformeconomie top 5

Racial discrimination and the sharing economy — what does the research tell us? – Shareable

De platformeconomie is een peer2peer ontwikkeling. Hoewel dit veelal wordt doorvertaald naar c2c (consumer to consumer), zou je soms ook meer denken aan ‘soort zoekt soort’. Discriminatie in de platformeconomie is een onderwerp waar al lang over wordt gesproken. En onderzoek naar wordt gedaan. In deze blog worden een aantal onderzoeken aangehaald. Een aantal willekeurige feiten op een rij: 

  • Lyft drivers canceled the hailed rides twice more for passengers with African-American sounding names;
  • Requests on Airbnb from guests with African-American sounding names were 16 percent less likely to be accepted than identical guests with white-sounding names;
  • Black workers received significantly less ratings, as well as lower ratings, compared with other workers with similar attributes;
  • In 2016, a Swedish radio program sent 200 requests to hosts in the country’s three largest cities from a black person’s guest account: 42 percent were rejected because of unavailability, but when these hosts were re-contacted from a white person’s account, a third of these listings were suddenly available and the requests accepted. 

Airbnb was vorig jaar met dit onderwerp in de media en beloofde beterschap. In het voorbeeld uit Zweden hier boven veranderde Airbnb zijn policy dat verhuurders niet een periode die zij eerder hebben geweigerd aan een gast alsnog aan een andere gast kunnen verhuren. 

Discriminatie is kenmerkend voor de platformeconomie. Een hotel mag niemand weigeren, maar op veel platformen heeft de aanbieder of klant de mogelijkheid om op een bepaald moment een transactie te annuleren. Het blijft een lastige discussie. 

In de platformeconomie zie ik op bijna alle platformen een trend dat zij een ‘direct booking’ functionaliteit invoeren: op het moment dat je een auto of woning selecteert, dan is de boeking definitief. Dit voorkomt dat de verhuurder jou kan weigeren om wat voor reden dan ook. Airbnb claimde dit eerder als actie tegen discriminatie, ik denk dat het vooral een middel is om drempels te verlagen en het aantal transacties te verhogen. Een hele goede en logische stap in de ontwikkeling van de platformeconomie. Een stap die we de komende jaren alleen maar meer zullen gaan zien. En als het dan ook nog discriminatie tegengaat, dan is dat uiteraard erg mooi meegenomen.

‘Met een eigen auto rijden wordt binnenkort een hobby voor het weekend, zoals paardrijden’ – Humo – Blendle

Laat je niet afleiden door de cliché marketing titel van dit stuk. Het artikel is namelijk erg lezenswaardig. Om twee redenen: 

  1. Het geeft een inkijkje in de manier waarop (en de snelheid waarmee) Uber nieuwe markten betreedt. En met welke strategie;
  2. Het geeft ook een besef van dat de discussie rondom platformen als Uber (of moet ik zeggen: transportbedrijven? ;-)) per land verschillend is. In landen als Nederland hebben we een sterke overheid die zorgt voor regels die ons veiligheid bieden. In veel andere landen ontbreken dit soort institutionele zekerheden. 

Wat betreft het laatste punt, wil ik deze passage aanhalen: “In Kampala hadden ze bijvoorbeeld geen idee hoeveel taxichauffeurs er aan de slag waren. Onze manier van werken, waarbij chauffeurs de juiste documenten moeten voorleggen, testen moeten afleggen en alle inkomsten traceerbaar zijn, formaliseert een economie die zich voordien grotendeels in het zwart afspeelde. In veel Afrikaanse landen is het openbaar vervoer ook onderontwikkeld en onveilig. Met Uber weet je perfect wie je komt ophalen.”

Natuurlijk is het de vraag of het een goed idee is dat een marktpartij deze taken op zich neemt en daarmee ook de (lokale) overheid afhankelijk maakt van deze service. Ik denk het niet. Aan de andere kant: beter iets dan…..

Online peer-to-peer accommodation services
used by 1 in 6 EU citizens – Eurostat

Een vraag die ik veel krijg is: “hoe groot is die platformeconomie nu eigenlijk?”. Hoewel er wel de nodige cijfers zijn (waar in veel gevallen uiteenlopende en ruime definities van de platformeconomie worden gebruikt), blijft het lastig. De platformen geven namelijk geen data af, dus zijn we afhankelijk van enquêtes, interviews en data scrapen (waar mogelijk). 

In dit onderzoek dat vlak voor de kerst is gepubliceerd vind je een aantal interessante cijfers: 

“According to 2017 survey results, 17% of individuals in the EU arranged accommodation (room, apartment, house, holiday cottage, etc.) via websites or apps from another private individual for private purposes in the preceding 12 months. 

Most of them used dedicated websites or apps, but other websites or apps (including those of social networks) have also had a share in facilitating those activities. These peer-to-peer services are part of the so called ‘collaborative’ or ‘sharing economy’.

Arranging transport services online was less common, being used by around 8% of individuals in the EU. Again, this was mainly done via dedicated websites or apps.

Nu ben ik wel benieuwd naar de definitie van ‘accommodation from another private individual’. Zie ook de discussie over illegale Airbnb listings in Amsterdam. Maar al met al is 17% een indrukwekkend cijfer. Al ben ik dan ook wel weer benieuwd welk percentage van de EU inwoners überhaupt de afgelopen 12 maanden een accommodation heeft gehuurd en dus op vakantie is geweest. 

Monopolies May Be Worse for Workers Than for Consumers – Bloomberg

Hoewel de klanten in de platformeconomie veelal dik tevreden zijn (ik ken geen enkele Uber klant die de oude taxi wereld verkiest boven de Uber app), zie je vaak dat er het nodige schort aan de aanbod kant. Uiteindelijk moet iemand de rekening betalen…

In dit artikel een interessant onderzoek over de impact van monopolies op de lonen van degenen die de arbeid leveren.

“There isn’t much evidence that they raise prices, but they do seem to hold down wages.” 

“A company doesn’t need to be nationally big in order to be locally dominant.”

Airbnb, Niido Land $200 Million Investment For Branded Apartments | Fortune

Wat doe je wanneer huisbazen steeds vaker Airbnb verhuur verbieden (en hier ook meer op gaan toezien)? Dan zorg je er voor dat je zelf de huisbaas wordt… Ik berichtte eerder al over de plannen van Airbnb om in Florida een eerste Airbnb flat te lanceren. In dit stuk krijg je meer te zien wat deze plannen nu precies inhouden. 

Een aantal quotes: 

  • “This is going to be part of the future of housing, not only in Florida, but also across the country,” Chris Lehane, Airbnb’s global head of policy and public affairs told Mercury News.
  • Newgard will build, fund, and retain 100% ownership of the Florida development.
  • Tenants who move in will be allowed to rent out the apartments for up to 180 days per year, as long as the landlord receives a percentage of the revenue. Each property will have a “master host” to oversee checking-in and cleaning, and apartments will be designed to include shared common spaces and keyless entry.

Mijn gedachten: 

  • Dit is weer een voorbeeld van een online bedrijf dat ook (zij het niet direct onder eigen naam) in stenen gaat investeren;
  • Ik ben benieuwd welk effect dit zal hebben op de lokale hotelsector. In een eerder bericht werd gemeld dat er 324 appartementen in het blok komen. Deze zijn dan 180 dagen per jaar beschikbaar voor toeristen. Dat is een serieuze impact, zeker wanneer de listings ook op prijs gaan concurreren met hotels. En ook: welk effect heeft dit op andere Airbnb listings in die stad of buurt?;
  • Ik ben heel benieuwd hoe dit juridisch gaat uitpakken. Ik vermoed dat dit per stad of staat zal verschillen. Moet je hier niet gewoon een hotelvergunning voor aanvragen? Als een stad een maximum aantal Airbnb dagen heeft, staat dit dan boven de regels van de huisbaas?;
  • In die flat wonen moet echt een hel zijn: maximaal 180 dagen onbekende buren naast, onder en boven je… 😉

Opmerkelijk

Didi takeover of Brazil’s 99 piles pressure on Uber

Voor wie dacht dat Didi (de Chinese Uber variant die Uber in China heeft verslagen) alleen binnen China zou blijven, die heeft het mis. Interessant dat deze speler zich nu ook in andere landen in deze competitie gaat mengen. Des te meer reden dat de van buitenaf gezien bijna willekeurige groeistrategie van Uber lastig houdbaar is. Pick your battles… 

Eigen publicaties

Op je bek gaan: dit leerde ik van mijn mislukte crowdfunding-campagne | Sprout

In 2011 haalde ik 20.000 euro op voor de vertaling en lancering van de Engelse versie van mijn boek Brand Expedition. In deze blog kijk ik uitgebreid terug op dit project en deel ik 5 ondernemerslessen en 5 crowdfundinglessen.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of duiding nodig over de platformeconomie of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (martijn@deeleconomieinnederland.nl) of telefoon (06-50244596).