Petra in gesprek met Ronald van den Hoff

0
42

JobOn (voorheen DeBroekriem) werkt vaak samen met Seats2Meet, zo hosten we jaarlijks ons Blue Monday Festival bij S2M-Utrecht CS. Petra is communicatiemanager bij JobOn, ze zocht Ronald van den Hoff op naar aanleiding van zijn nieuwe boek…

Verwelkom de complexiteit van tegenwoordig met een glimlach

Hoera, het wordt ingewikkeld! Een kreet die mij nieuwsgierig maakt naar meer. De wereld verandert, de ontwikkelingen reizen de pan uit en alles wordt steeds complexer. Hoe kunnen wij hiermee omgaan als individuen in deze tijd? In het boek ‘Hoera, het wordt ingewikkeld!’ van Ronald van den Hoff, een van de schrijvers, wordt deze vraag vanuit verschillende kanten beantwoord. Het gaat allemaal om het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Nieuwsgierig? Hier alvast een tipje van de sluier en Van den Hoff heeft ook nog een tip voor werkzoekenden!

“Het boek is bedoeld voor mensen die zich afvragen wat er om ons heen allemaal gebeurt en hoe je je daar als individu staande in kan houden of wat jij daarin zelf al kan doen”, aldus van den Hoff. “In dit boek laten we zien wat er gebeurd in de complexiteit van tegenwoordig, hoe wij er tegenaan kijken en wat je er zelf mee zou kunnen doen.” Dus aankijken tegen de complexiteit van het hele internet, nieuwste ontwikkelingen en dergelijke? Van het Hoff: “Ja, en het hele feest is natuurlijk dat het nog complexer wordt dan het nu al is! Dat een aantal dingen zo complex zijn dat we daar op de oude manier niet meer uitkomen met elkaar, dus dat we daar op een andere manier tegen aan moeten kijken.”

‘Aan een aantal dingen kan je zien dat het gewoon niet klopt’

Vandaar dit boek? “Ja, want zoveel systematische dingen zitten zo vast en daar kom je op de oude manier blijkbaar niet meer uit, anders hadden we dat al gedaan. Kijk maar in Frankrijk met de gele hesjes, gesteggel over onderwijsafspraken in ons land of de Brexit. Het gaat maar door. Kijk ook maar eens naar een aantal discrepanties in de samenleving. Wij hebben het nog nooit zo goed gehad als land, maar de meeste individuen merken dat helemaal niet. De voedselbanken zijn een ‘doorslaand succes’, dat is toch te triest voor woorden in een welvarend land. Aan een aantal dingen kan je zien dat het gewoon niet klopt. We staan nog steeds iedere dag in de file achter elkaar. En de baan voor het leven die je dacht te hebben, die is helemaal niet voor het leven, want je wordt er gewoon uitgezet.”

Allemaal super verwarrend. Als je die dingen allemaal los van elkaar ziet en van een afstand bekijkt, dan denk je, dat klopt toch niet? Van het Hoff: “Dat betekent dus dat je op een andere manier tegen dingen aan moet gaan kijken en daar je eigen keuzes in moet maken. Daar hebben we geprobeerd aan de hand van een aantal hoofdstukken wat antwoorden op te formuleren.”

De kracht van een netwerk

Zoals bijvoorbeeld wordt beschreven in het hoofdstuk ‘Concentreer je kennis’. Je kan niet alles weten. Gaat het er dan om de kennis eruit te halen die voor jou belangrijk is? Van het Hoff: “Ja, maar er zitten ook gewoon wat tips en tricks in van hoe je daarmee om kan gaan. Dat betekent, je kan inderdaad niet meer alles weten, maar het is wel handig als je dan mensen kent die dingen weten die jij niet weet. Als je dat dan in een netwerk doet, ben je met elkaar als netwerk eigenlijk heel rijk. En heb je als netwerk, als groep van verbonden mensen, veel meer kracht dan een traditionele organisatie heeft.”

Van het Hoff: “Dat betekent dus dat je op een andere manier tegen dingen aan moet gaan kijken en daar je eigen keuzes in moet maken.”

Dit klinkt bekend, want zo is het eigenlijk ook hoe we bij DeBroekriem werken. “Zeker, kijk maar naar het verschil tussen het UWV en DeBroekriem, dat is gewoon een hele andere aanpak. Dat werkt gewoon, dat is van deze tijd. En dan werkt het wel! Alleen het rare is natuurlijk dat het UWV maar blijft bestaan. We gaan maar door. Terwijl de alternatieven, die zie je om ons heen, zoals DeBroerkiem, de broodfondsen en energie coöperaties in Nederland. Die verbinden mensen gewoon vanuit verbondenheid met elkaar en zegen eigenlijk ‘wat kunnen we met elkaar doen’. Alleen vroeger had je daar een dorpje voor nodig, fysiek. Nu een netwerk van mensen.”

Pak je eigen verantwoordelijkheid

Daarover zou het dus moeten gaan, dus niet meer vasthouden aan het oude of doorgaan met acties die toch niet lopen, zoals geld blijven stoppen in een systeem wat niet werkt? “Klopt, je moet het systeem veranderen, het moet een reset krijgen en dat doen we niet. Maar laten we daar als individu nu al wél mee beginnen op je eigen niveau. Dus pak je eigen verantwoordelijkheid. Dat is in feite wat DeBroekriem ook zegt.”

Zoek werk in de samenleving waarin je wilt leven

Heb je in dit kader ook nog een tip voor werkzoekenden? Van den Hoff: “Zoek werk in de samenleving waarin je wilt leven. Je kan wel weer solliciteren bij die bank die overmorgen niet meer bestaat, maar maak ook daar slimme keuzes in. We hebben een hoofdstuk dat gaat over het hebben van de neiging om in vakjes te zitten of denken. ‘Je gaat naar school, haalt je diploma, zoekt een baan, regelt een hypotheek, et cetera’. Supergevaarlijk, want die structuur die is er niet meer. En dat wil helemaal niet zeggen dat we allemaal ondernemers moeten worden, of dat we allemaal moeten programmeren. Want er is, zeker met de toekomstige vergrijzing, gewoon behoefte aan iedereen.”

Weg met het vakjes denken

Van het Hoff: “Iedereen zou dus ook binnen zijn of haar vermogen mee moeten kunnen doen in de samenleving. Alleen het lastige is af en toe dat je net niet in het vakje past. Dus moet je netwerken zoeken die andere vakjes hebben of helemaal niet meer in vakjes denken. Dat zie je voorzichtig ontstaan. Er zijn wel bedrijven die zeggen ‘kom maar binnen, ga maar aan het werk’. Er is heus wel een kanteling in dit soort dingen. Het is alleen verstandig om ook goed bij jezelf te rade te gaan wie je bent en wat je kan, maar dat is de hele essentie van DeBroekriem.”

Mooie woorden en ik ben het met Ronald eens. Pak je eigen verantwoordelijkheid en laat je niet leiden door alles om je heen. Verwelkom de complexiteit van tegenwoordig met een glimlach en lees dit boek. Als het goed is geeft het antwoord op verwarring om ons heen! “Als het goed is. Dat hoor ik graag overigens, reviews zijn van harte welkom!”, aldus van den Hoff.


Auteur: Petra van der Vlugt (JobOn)

Bron https://www.michielton.com

Fotograaf: Michiel Ton