Oproep — Ideeën in beweging brengen

    1
    413

    “Het verschil maken is waardevol zijn voor anderen”
    Waarom willen sommigen het verschil maken, en anderen niet? Waarom lukt het sommigen ook het verschil te maken, en anderen niet? En waarom lukt het sommigen het verschil te blijven maken, en anderen niet?

    Hoe dat komt? Omdat ze ongeacht de drukte en continue veranderingen, weten waarom ze doen wat ze doen en hun tijd, energie en aandacht op een juiste manier verdelen over de juiste activiteiten.

    Mijn naam is Kevin Weijers, en in de afgelopen anderhalf jaar, is me opgevallen dat alles start met een idee. Elk product. Elk bedrijf. Elke dienst. En elke organisatie. Het is allemaal gestart met een idee. Een idee dat iemand heeft gedeeld met anderen en (samen) is uitgevoerd. En iedereen – ongeacht rol of functie – die een idee wil uitvoeren – zowel intern als extern – is op hoofdlijnen met dezelfde dingen bezig.

    Een aantal weken geleden ben ik gericht gestart met het testen van deze observatie. Het klopte namelijk voor mij toen ik voor de overheid werkte. En het klopt nu voor mij, als ondernemer. En wat blijkt? Het klopt ook voor de zes mensen en drie teams bij de negen verschillende organisaties waar ik het mee heb getest.

    Wat ik heb gedaan, is bestaande kennis aan elkaar koppelen en het toegankelijk maken. Iedereen is namelijk – bewust of onbewust – al bezig met de inhoud van de verschillende onderdelen.

    De meerwaarde is bewustwording, zodat je jouw aandacht, energie en tijd – die aan elkaar gekoppeld zijn – op een juiste manier kunt verdelen over de juiste activiteiten:

    KEV001info-Web-JAAF

    Waarom tandwielen?
    De tandwielen visualiseren globaal de zes activiteiten die nodig zijn om een idee in beweging te brengen. De verschillende tandwielen staan op zich, maar wanneer tandwielen in elkaar haken en (beginnen met) draaien, versterken en versnellen ze elkaar. Sterker nog, als je echt verder wilt komen, zijn ze van elkaar afhankelijk. En in beweging komen (en blijven), is precies wat je wilt!

    De kunst is – per tandwiel – de juiste acties te bepalen, en aan de slag te gaan.

    Hieronder geef ik per tandwiel een korte uitleg en licht toe hoe ze verbonden zijn. De komende periode ga ik hier op mijn blog dieper op in. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor updates.

    Basis
    Het uitgangspunt is altijd de waarde die je toevoegt.

    Kortom, de essentie van je idee, product, bedrijf of dienst. En het verhaal wat je daar bij vertelt. Vragen als: Waarom doe je wat je doet? Hoe doe je dat op een slimme manier? Wat maakt het uniek? Wat levert het op? En wie merkt daar iets van? Wat helpt hier mee aan de slag te gaan, is de blog over de The Golden Circle van Simon Sinek.

    Sales
    ‘Verkopen’ is zorgen dat anderen je hun aandacht, energie, tijd en geld gunnen.

    Naast euro’s, gaat het dus verder dan alleen geld verdienen. Het slimste is je verhaal vertellen aan mensen die jou al kennen, vertrouwen of nieuwsgierig zijn naar wat je te vertellen hebt. Het doel is aan de slag gaan. Doe daarom een aanbod waarop iemand relatief makkelijk ‘ja’ zegt. Het voordeel: Jij kunt starten met helpen, en je bezorgt je klant een ervaring. Hoe vind je de juiste mensen? Bekijk de Innovatiecurve van Everett Rodgers.

    Marketing
    Letterlijk: markt maken. Bekendheid en draagvlak creëren.

    Je wilt met je (succes)verhaal ook mensen bereiken en prikkelen die je nog niet kent. Dit kan op talloze manieren en is afhankelijk van je beoogde doelen. De kunst is je tijd, aandacht en energie (en eventueel geld), inzetten op de juiste plaats. Stap voor stap. Daarom zoek ik altijd naar de 20% die zorgt voor 80% van het resultaat. Een voorbeeld is het artikel ‘A 1000 true fans’ van Kevin Kelly.

    Testen/doen
    Daadwerkelijk het verschil maken door waardevol te zijn voor anderen.

    Je snapt het, dit tandwiel is gericht op doen. Mensen helpen. Waarde toevoegen. Je (verkochte) product of dienst uitvoeren of afleveren. Nog geen (betalende) klanten? Ga testen. Denk na over de vraag: Hoe geef ik mijn klant een ervaring. Bijkomend voordeel, van testen leer je zelf het meest. Wat helpt, is een blog over ontdekken waar je blij van wordt en het belang van experimenteren en het testen van aannames.

    Ontwikkelen
    Leren van wat je vandaag doet, zodat je ook morgen het verschil blijft maken.

    Ontwikkel je idee, product, dienst, jezelf en de mensen om je heen. Ontdek welke vaardigheden en kennis je nodig hebt om verder te komen? Presenteren, schrijven of inhoudelijke vakkennis? Gebruik vooral de ervaringen uit het ‘testen/doen-tandwiel’. Tip: lees boeken, volg een online course en/of vind een coach/mentor waar je mee kunt sparren.

    Ondersteunen
    De dingen die je ondersteunend doet en je helpen het verschil te maken voor anderen.

    Voorbeelden zijn (interne) communicatie, administratie en doelen stellen. Heel belangrijk, maar het zijn middelen die zorgen dat we waarde toevoegen. Geen doelen op zich. Zelf heb ik een aantal ondersteunende dingen die ik structureel elke dag doe: vijf gewoonten om elke dag het verschil te maken.

    Het meest belangrijke: Hoe je de tandwielen in beweging krijgt (en houdt)
    De basis, sales, marketing, testen/doen, ondersteunen en ontwikkelen. Nu je de zes onderdelen kent, is de vraag – Hoe breng je ze in beweging?

    Want heb jij een idee waar je al een tijd mee rond loopt? Al mee bent gestart, maar wat niet verder komt? Probeer je intern een verandering door te voeren, maar loop je vast? Of wil je met een bestaand bedrijf je impact vergroten?

    Tijd om aan de slag te gaan – Bepaal voor jezelf, per tandwiel, de acties die nodig zijn om in beweging te komen. Bijvoorbeeld:

    Basis: Vat de essentie van je toegevoegde waarde in 300 woorden.
    Sales: Voer elke week minimaal twee (sales)gesprekken.
    Marketing: Lanceer je idee online en bereik 100.000 mensen.
    Helpen/doen: Help elke week minimaal 5 mensen / organisaties.
    Ontwikkelen: Lees elke dag 20 pagina’s en evalueer altijd (in 5 minuten) de dag.
    Ondersteunen: Maak heldere afspraken over onderlinge communicatie.

    Let op: De basis – de waarde die je toevoegt – is niet voor niets het centrale tandwiel. Daar draait het om. Letterlijk. Is de basis in beweging, komt de rest in beweging. Is de rest in beweging, blijft de basis in beweging.

    Heel veel plezier en succes!

    Tot slot – Mijn oproep: Help!
    Zo. Dit is mijn nieuwe idee. Na veel testen en ontwikkelen is het nu out in the open. Ik geloof dat ik met dit idee anderen kan helpen. En om dat voor elkaar te krijgen, kan ik alle hulp gebruiken.

    1. In de eerste fase wil ik met 15 verschillende mensen/organisaties aan de slag. Nieuwsgierig geworden en ben je benieuwd naar praktische informatie voor het vervolg? Blok hier tijd in mijn agenda en we hebben een eerste contact via Skype of telefoon.
    2. Ten tweede, hulp met het spreiden van dit idee. Wil je me helpen? Deel deze blog binnen je netwerk. Het helpt mij enorm. Ik ben je erg dankbaar.
    3. Ten derde, Ken je iemand voor wie dit interessant is? Wil je mij met hem/haar in contact brengen?

    Het vervolg – Op de hoogte blijven?
    Omdat ik geloof dat we afhankelijk zijn van de ideeën die we bedenken en uitvoeren, is dit waar ik me de komende periode mee bezig ga houden — Samen de ideeën van vandaag en morgen in beweging brengen en houden.

    In deze blog heb ik de essentie gevat. Natuurlijk is per tandwiel veel meer te vertellen. Daarom ga ik de komende periode aan de slag met degene die willen en op mijn blog dieper in op de verschillende onderdelen en hun onderlinge relaties.

    Ook deel ik mijn trucjes om per tandwiel maximaal effect te hebben met minimale inspanning. En ik schrijf over nieuwe ervaringen en geleerde lessen die we verzamelen.

    Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor updates
    Voor hulp en meer informatie? Blok hier een tijd in mijn agenda

    ###
    PS: DE BONUS – Vandaag (maandag 01 juni), is officieel “Launchday”. Het doel is om vandaag voor 23:59 uur, 100.000 mensen te bereiken met dit idee. Progressie houd ik hier bij. Help je mee?

    Want als het lukt, organiseer ik een gratis workshop bij MeetBerlage!

    Alvast registreren kan hier. (maximaal 25 plekken)

    Voor hulp of meer informatie, neem gerust contact met me op.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.