Buiten passeert nieuwsgierig winkelend publiek. Binnen heb ik een gesprek met Simone Haenen en Pauline Fokkelman. Welkom in de Seats2meet.com PopUp. Welkom bij Operation Education.

Pauline is een duizendpoot. Ontwerpster van Immatrieële cadeaus, theatermaakster, actrice en ga zo maar door. Al jaren verbaasde zij zich over hoe het onderwijs vaak in elkaar zit. Opzoek naar feiten en cijfers om de politiek te overtuigen dat het anders kan kwam ze uiteindelijk bij Operation Education terecht. “Het was heel prettig dat ik niet alleen maar meer hoefde te praten, maar ook iets kon gaan doen.” Naast haar werk als host voor Operation Education in de Seats2Meet PopUp is zij op dit moment ook bezig met de oprichting van een nieuwe middelbare school.

Ook Simone verveelt zich niet.  In Soest is ze actief als gemeenteraadslid, draait ze slaapdiensten bij zorginstelling Bartiméus en steekt ze daarnaats het liefst zoveel mogelijk tijd in het in beweging brengen van onderwijs. “Op mijn veertiende was ik een van de oprichters van de eerste Sudbury School in Nederland.” Over haar betrokkenheid bij Operation Education vertelt ze: “Toen ik de TED Talk van Claire Boonstra zag was me gelijk duidelijk dat ik aan de slag wilde. Ik ging met haar koffiedrinken in Seats2meet en nu ben ik alweer ruim 2,5 jaar betrokken bij Operation Eduction. Zij is vooral bezig met het organiseren van alle ontmoetingen, zowel online als offline en investeert daarnaast veel tijd in Alternatieve Schoolontwerpen waarbij op basis van de open source gedachte door een grote groep mensen nieuwe vormen van onderwijs en schoolbestuur worden ontwikkeld. Buiten dit alles is zij ook nog betrokken bij allerlei werkzaamheden op de achtergrond.

Operation Education: Zichtbaar maken, Verbinden en Versterken

Een belangrijke vraag die aan de basis staat van Operation Education is Waarom we ons onderwijs zo organiseren zoals we het organiseren. “De kinderen die nu geboren worden worden gemiddeld allemaal 100 jaar of ouder. De vraag die jezelf moet stellen is wat je allemaal zou moeten leren in je leven en hoe logisch het eigenlijk is dat je op een gegeven moment klaar bent met leren en een diploma kunt ophalen.” Operation Education stelt ook vraagtekens bij de vanzelfsprekendheid van klassikaal onderwijs. “Natuurlijk zijn er kinderen voor wie dat heel geschikt is, maar er zijn ook kinderen die veel liever anders werken, meer zelf willen bepalen hoe ze leren. Waarom zou je per definitie met kinderen van dezelfde leeftijd, in dezelfde klas moeten zitten om op een kruk te gaan zitten luisteren naar de juf?”

Maar het blijkt nogmaals geen kwestie van of/of. Zo is er het Schoolwaardekompas, dat voor leerlingen en ouders fungeert als kieskompas en door scholen ingezet kan worden als instrument om te ondersteunen bij het bepalen van hun positionering. Het kompas kent twee assen: de relatie-as – deze gaat over de verhouding tussen de school en de leerling – en de doel-as – die inzicht geeft in de heersende opvatting over het doel van onderwijs.

Operation Education heeft een aantal doelen. Een van de belangrijkste is het zichtbaar maken van alle mogelijkheden en initiatieven die er zijn in de beweging van vernieuwende onderwijsvormen. Zo wordt er met een formulier gewerkt aan een open verzamelplaats van initiatieven, het Education Warehouse.

Andere belangrijke doelen van Operation Education zijn Verbinden en Versterken. Verbinden gebeurt bijvoorbeeld via het netwerk United4Education, waar gelijkgestemden elkaar eenvoudig kunnen vinden. Ook kun je er een hele collectie inspirerende verhalen lezen.  Maar ook de PopUp blijkt een succesvolle plaats voor verbinding. “Het is bijna een kwestie van zwaaien en met elkaar in gesprek gaan. Het is een opvallende plek, veel mensen komen binnenlopen. Elke Dinsdag is Operation Education de hele dag in de PopUp te vinden. Tussen 16.00-17.00 is het bijvoorbeeld Teacher Tuesday en denken de leraren van Nederland na over wat zij nodig hebben.” “Via de PopUp merken we dat ook steeds meer mensen uit het onderwijs gaan kijken bij Seats2Meet. Uiteindelijk hoop ik dat we de via de glazen wand straks beelden kunnen laten zien over vernieuwend onderwijs – denk bijvoorbeeld aan de recente uitzending van Tegenlicht – en we zo nog sneller in gesprek kunnen over de toekomst.”

Het aangaan van gesprek versterkt de beweging die nu gaande is. Een van de andere belangrijke doelstellingen van Operation Education. Ook de ‘waarom-gaan-we-naar-school-dag heeft een versterkende werking. ‘Het gaat om impact’, legt Simone Haenen uit. Over deze bijzondere dag schrijft Claire Boonstra in deze blog:

“In onze wildste dromen zien wij voor ons dat elk jaar op 1 september op alle scholen de pennen neer gaan. En dat onder het motto “De scholen zijn weer begonnen, maar waarom eigenlijk?” alle belanghebbenden binnen de school – leerkrachten, leerlingen, ouders, directie, bestuur, raden – een dag lang met elkaar in gesprek gaan over het onderwijs. Wat is belangrijk om te leren als je 100 jaar te leven hebt in een steeds sneller veranderende maatschappij, wat is daarin de rol van onze school? Wat voor soort school willen we zijn? En: hoe bewegen we van de plek waar we nu staan naar die gewenste situatie?”

Het gesprek met Pauline Fokkelman en Simone Haenen maakt duidelijk hoeveel er gaande is in onderwijsland en bij Operation Education. Persoonlijk kreeg ik ook de nodige inspiratie voor het vernieuwen van het vaak nogal beschermende speciaal onderwijs waar ik zelf mee ben opgegroeid.  Dat past nooit allemaal in deze blog. Gelukkig is de beweging elke dinsdag te ontmoeten in de Seats2meet PopUp, te vinden op Hoog Catharijne aan het Radboudplein, tussen Claudia Sträter en Invito.

De volgende Seats2meet.com PopUp-partner die aan het woord komt is @DeBroekriem. Volledige overzicht van interviews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here