Ons Geld Academie: Van ‘debt-based’ naar ‘cash-only’

0
159
Ons Geld

Vrijdag 13 december houdt de Ons Geld Academie zijn eerste college bij S2M te Utrecht.

Digitalisering gaat ons geldstelsel veranderen. Hoe willen wij dat het eruit komt te zien? Welke eisen en wensen verbinden wij aan het digitale geld van de toekomst?

Alternatief voor de bankrekening

Ons Geld voert al jaren campagne voor een stabiel en eerlijk geldstelsel. Dat leidde tot debat in de Tweede Kamer en een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ‘Geld en schuld’. Binnenkort gaat de Kamerbehandeling verder. Aan de orde is of Nederlanders een veilig alternatief krijgen voor de bankrekening: Een plaats waar ze hun geld digitaal kunnen bewaren, zonder het ter beschikking te stellen aan een bank.

Invoering van dat ‘veilige alternatief’ betekent een wezenlijke verandering van het geldstelsel. Dit maakt het bijvoorbeeld onmogelijk om negatieve spaarrente in rekening te brengen. Het vergroot de onderhandelingsmacht van spaarders tegenover de banken. Deze kunnen banken dan gaan dwingen zich verantwoorder te gedragen.

Van ‘debt-based’ naar ‘cash-only’

De Ons Geld Academie is bedoeld voor mensen die het verhaal van Ons Geld actief willen uitdragen. In dit eerste college schetsen we de huidige ontwikkeling. Deze wordt onder andere gekenmerkt door centrale bankiers die claimen plots wakker te zijn geworden. Aanleiding is de Libra, een nieuwe munt waarmee Facebook miljardair Mark Zuckerberg het geldstelsel dreigt te veroveren.

In het tweede deel gaan we in op een wezenlijk verschil tussen giraal geld en contant geld. Het eerste is op schuld gebaseerd. Het andere is ‘schuldvrij’. Wat betekent dat en wat zijn de gevolgen ervan?

In het vervolg van deze collegereeks wordt uiteengezet hoe het huidige op schuld gebaseerde geldstelsel geleidelijk zal veranderen. Welke mogelijkheden doen zich daarbij voor? Welke keuzes zijn er te maken? Ons Geld stelt zich een geldstelsel voor dat geheel uit contant geld bestaat: munten en biljetten met in aanvulling daarop digitaal contant geld.

Aanvang van het eerste college is om 15:00 uur.

Meer weten? De laatse ontwikkelingen lees je op ons blog.