Nieuwe spelregels 21ste eeuw | Uber als platform coop? | Crowdfunding ‘De Platformrevolutie’ van start!

0
68

Het was weer een mooie week waarin ik op het podium stond in het Kennemertheater in Beverwijk en op de Permanent Beta Dag in Amsterdam. Mooi om met groepen de discussie aan te gaan over de toekomst van de platformeconomie. Over de toekomst gesproken: vandaag start mijn crowdfundingcampagne voor mijn nieuwe boek ‘De Platformrevolutie. Later deze week ontvang je hier meer info over, maar neem gerust al een kijkje (en doe mee!). Ook verzamelde ik weer 5 mooie stukken en voorzag ze van mijn duiding en commentaar. Fijne week!


Platformeconomie top 5

De drie spelregels voor de economie van de 21e eeuw – NRC

De drie MIT-hoogleraren digitale economie Andrew McAfee en Erik Brynjolfsson brachten in 2014 met hun boek The Second Machine Age de robot-discussie op gang. Deze week brengen zij hun nieuwe boek uit: ‘Machine, Platform, Crowd: Harnessing Our Digital Future’. In dit artikel gaat Wouter van der Noort (check ook zijn interessante nieuwsbrief) in op de drie beloften van het boek:

  1. Machines nemen veel over (maar niet alles)
  2. Platforms maken de dienst uit (en streven naar een winner takes all markt)
  3. De crowd weet het beter

Mooie quote ook over een NASA crowdsourcing experiment: „De enige keer in 700 zaken waar de crowd niet tot een betere oplossing kwam, was toen de crowd niet kwam opdagen.”

Hier onder ga ik kort in op hoe ik deze 3 punten zie (en daarna download ik de ePub van het boek om het stuk in de vakantie te gaan lezen):

Machines nemen veel over
Ik denk inderdaad dat er soms wat krampachtig over de impact van robotisering wordt gedaan. En ik vind dat er meer moet worden gekeken naar oplossingen waarin de robots (computers, AI, etc.) zij aan zij staan met de mens ipv tegenover elkaar. Natuurlijk gaat dit een enorme impact hebben op de werkgelegenheid, maar dat geeft ons ook de kans om te bedenken hoe we robotisering kunnen gebruiken om ons welzijn te verhogen, zonder dat we vrijheden opgeven en de kloof tussen arm en rijk (en nog belangrijker: tussen wel en geen macht) kunnen verkleinen. Ik vermoed dat we daar ook flink wat discussies over basisinkomen in terug gaan zien komen. Maar laten we eerlijk zijn: door onze maatschappij zo mega inefficiënt in te richten als dat we nu hebben, denk ik dat minstens de helft van het huidige aantal banen kan worden vervangen. Niet door robotisering, maar door logisch nadenken. Als je het zo bekijkt heeft al een flink percentage van de Nederlanders een basis inkomen.

Platforms maken de dienst uit
Helemaal mee eens, platformen zullen meer en meer in onze samenleving en economie een leidende rol gaan uitmaken (voor zover ze dat nu nog niet doen). Ik ben het er alleen niet mee eens dat dit persé een winner takes all markt moet zijn. Juist omdat bij platformen als Uber de transactie lokaal plaatsvindt, software gratis zal worden (en deels al is), wat veel ruimte geeft voor lokale alternatieven. Aan de samenleving de taak om een aantal standaarden te ontwikkelen, zodat al die lokale alternatieven met elkaar worden verbonden en drempels worden verlaagd.

De crowd weet het beter
De belofte van crowdsourcing hoor ik al jaren, maar in de praktijk komt daar vaak weinig van terecht. Veelal is het top-down (bedrijf x vraagt haar crowd mee te denken, maar is zelf in controll en gebruikt het vaak voor mooie marketing) en geen onderdeel van de doorlopende strategie. De prachtige voorbeelden van Wikipedia. LocalMotors en Linux zijn indrukwekkend, maar staan wel al jarenlang op eenzame hoogte. Ik ben benieuwd wat zij in hun boek hebben gezien en bedacht waardoor crowdsourcing (structureel of bottom up) écht gaat vliegen. Want tot nu toe is het veelal gerommel in de marge.

Uber is exploring a way to repair its relationship with drivers: equity in the $69 billion company | Businessinsider
Uber is exploring a way to repair its relationship with drivers: equity in the $69 billion company | Businessinsiderwww.businessinsider.nl

Dat Uber de banden met haar chauffeurs (uhm… nee, het zijn niet ‘haar’ chauffeurs, al denkt de rechter daar anders over) moet versterken: dat is duidelijk. In mijn vorige nieuwsbrief deed ik een korte analyse van wat er nu echt aan de hand is.

Deze week kwamen verhalen voorbij dat Uber overweegt om (net als Juno destijds) drivers te belonen met aandelen in het bedrijf. Interessant: dat zeker. Ik vraag mij alleen af of het echt effect gaat hebben op de loyaliteit en motivatie van chauffeurs. Ik denk het eigenlijk niet. In veel forums van Uber chauffeurs die ik volg was dan ook de reactie: ‘hartstikke mooi, maar zorg er eerst voor dat de basis voorwaarden voor ons goed zijn en geef ons liever een eerlijke prijs voor het werk dat we nú doen’.

Al £190m geïnvesteerd in community-owned duurzame energieprojecten in VK | Revue

Als je kijkt naar crowd organized initiatieven, dan is het al jarenlang interessant om naar de energiesector te kijken. Naast enkele grote initiatieven (De Windcentrale kocht middels crowdfunding in een aantal jaren al 10 windmolens volgens een coöperatief model) zie je ook tientallen, al dan niet duizenden, kleine lokale initiatieven. Dar boven komen weer platformen als Vandebron en Powerpeers die de decentrale initiatieven faciliteren en verbinden.

In de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan (we schreven eerder samen met twee anderen dit fantastische boek) kwam dit interessante stuk voorbij over community-owned duurzame energieprojecten in de UK.

How Much Are People Making from the Sharing Economy?

Interessant onderzoek over hoeveel mensen kunnen verdienen aan de deel- en klusjeseconomie. Mooi om te zien welke wegen onderzoekers weten te vinden om aan data te komen.

We analyzed anonymized data from Priceonomics customer Earnest, a loan provider, and examined tens of thousands of loan applicants to see how much people are earning on side-gig platforms and how these platforms stack up against each other.

We looked at a span of data accounting for just over two years, and for each worker, we analyzed a pay period of between one and 27 months. We do not know how many hours of work the income represents for each platform, as each one has a unique pricing and commission structure.

Furthermore, this data is just reflective of the Earnest user base, who are typically refinancing college loans and therefore may be more likely to be treating these services as a “side-gig” than the typical service provider who may be more likely to treat it as a fulltime job and have different earning levels.

Het is voor velen nog onduidelijk wat de impact de platformeconomie heeft op de economie (gemeten volgens de traditionele methoden). Deze week zat ik bijvoorbeeld in een sessie met o.a. het CBS om na te denken over een pilot om de impact van de platformeconomie mee te gaan nemen in het BBP

Bike-Sharing Schemes: Flourishing or Running Riot? | ChinaFile

Interessante read over de opkomst van deelfietsen. Met de voor-, maar zeker ook met de nadelen. Ik denk dat de komende jaren deelfietsen een van de grotere uitdagingen gaat worden ihkv de platformeconomie voor lokale overheden. Lees ook dit stuk in De Telegraaf ‘Vrij spel voor huurfietsbedrijf’. 

Uitgelicht

Onderzoekers bedenken systeem om reisdata voor taxidiensten te verbergen | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Mooie stap in het kat-en-muisspel tussen burger en organisatie: https://platformrevolutie.nl/crowdfunding/”Onderzoekers hebben een manier bedacht waarmee reisdata van gebruikers voor taxidiensten als Uber verborgen kan worden.”

Crowdfunding ‘De Platformrevolutie’

Crowdfunding campagne live voor ‘De Platformrevolutie’

Vandaag is een crowdfunding campagne live gegaan voor het schrijven van mijn nieuwe boek ‘De Platformrevolutie’. Met deze campagne geef ik (potentiële) supporters de kans om diverse interessante rewards aan te schaffen van een uniek gesigneerd exemplaar tot een presentatie met 50% korting. Later deze week ontvang je nog een aparte mailing over deze campagne, maar voel je vrij om alvast een kijkje te nemen op de crowdfunding pagina. Meedoen kan al vanaf 5 euro (incl. BTW). Het doel is om binnen 4 weken minimaal 12.000euro op te halen. Bij het live gaan van de campagne was al 23% van het doelbedrag binnen, dus dat is een mooie start!

Contact

Advies of duiding nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (martijn@deeleconomieinnederland.nl) of telefoon (06-50244596)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.