Met MyWheels op weg naar een open platform voor autodelen

0
300

Autodelen zorgt voor veel minder stilstaande geparkeerde auto’s en daardoor meer ruimte om te spelen en te genieten. Een gedeelde auto spaart 2 tot 7 geparkeerde auto’s.

Bovendien maakt het mensen flexibel: Mensen met een auto gebruiken die uit gewoonte voor bijna alles. Bij autodelen betaal je alleen als je rijdt: wel de lusten, niet de vaste lasten. Mensen denken hierdoor per rit bewust na of de autorit echt nodig is of dat ze beter kunnen fietsen of thuiswerken of werken op een Seats2meet locatie dichter bij huis. . “Pure winst voor de portemonnee en het milieu.”

En dat is waarom we bij MyWheels ons zo inzetten voor autodelen: Als meer mensen dat gaan doen zijn er voordelen voor de maatschappij (minder files, beter voor milieu, actievere bevolking) en het individu (je bespaart geld als je niet zo vaak rijdt). MyWheels is een non-profit organisatie waar geen aandeelhouders of investeerders achter zitten die op winst uit zijn. En dat is ook waarom ik hier met zoveel plezier werk.

Hiervoor heb ik OV-fiets bedacht en groot gemaakt. Een fiets is natuurlijk heel wat anders dan een auto, maar bike sharing en car sharing hebben ook hele grote overeenkomsten. Voor mij dienen ze hetzelfde ideaal: Minder (stinkende) auto ‘s in de stad. Meer ruimte om te genieten.

Autodelen wordt in Nederland steeds populairder. Al jaren kun je deelauto’s met je OV-chipkaart openen. De laatste twee jaar is daar het onderling autodelen bijgekomen. Een eenvoudige manier om een privé-auto van iemand uit je buurt te lenen.

MyWheels combineert als enige aanbieder die twee vormen van autodelen: een eigen vloot plus privé-auto’s. Daar is veel belangstelling voor. Veel mensen willen de ene dag ‘even snel’ een auto huren die ze met een OV-chipkaart kunnen openen.Terwijl ze de volgende dag graag met iemand uit de buurt in contact komen om een speciale auto te huren: een grote stationwagon, een cabrio of een voordelig busje.

Open standaard voor autodelen

In de sharing economy gaat het altijd om voldoende kritische massa hebben. Als je op een kledingruil feestje bent waar bijna geen mensen zijn met jouw maat, dan wordt het geen leuke avond. En dat is precies wat er met autodelen in Nederland mis gaat: Een gefragmenteerd aanbod omdat er meer dan 10 (concurrerende) aanbieders zijn. Zo ontstaat geen kritische massa (tenzij je bij al die clubjes lid wordt), waardoor autodelen het moeilijk heeft om door te breken.

Omdat MyWheels niet commercieel is, nodigt het ook andere grote autoverhuurders uit om het internetplatform te delen. Zo ontstaat er een gezamenlijke open standaard voor autodelen in Nederland waarop allerlei partijen auto’s verhuren en delen. En dat betekent uiteindelijk kritische massa en meer keus voor de consument. Bovendien kunnen we met z’n allen de ontwikkelkosten van platform en apps delen, waardoor het voordeliger wordt.

De afgelopen jaren heeft de Postcode loterij (Stichting DOEN) geholpen bij het bouwen van de open standaard voor autodelen. MyWheeels wordt op dit moment enorm geholpen door Seats2meet doordat het ontwikkelteam van MyWheels welkom is als ‘resident’ bij Seats2meet Utrecht. Daarnaast werken MyWheels en Seats2meet samen aan het  ‘laten ontstaan’ van open hardware om deuren te openen in het  Permanent Future Lab (PFLab) . Voor de één zijn dat deuren van vergaderzalen voor de andere van auto’s. Wat we gemeenschappelijk hebben is de drive om samen met de community te streven naar open hardware hiervoor. Dat is echt wat je noemt “proudly connected to Seats2meet”.

In de Sharingweek kom je MyWheels op veel Seats2Meet locaties tegen. Op het slotevent in Utrecht (15 okt) praat ik graag met jullie over de kansen en mogelijheden van een open standaard voor autodelen. Ik hoop je te ontmoeten.

Autodelen kan nog flink groeien in Nederland!