Laatste aflevering AFM en deelfietsen reeks | Pipelines vs platforms | Helpling verbreed businessmodel

0
87

Deze week de laatste ‘aflevering’ over de AFM suggesties voor de toekomst van de crowdfundingmarkt en de berichtgeving rondom ‘deelfietsen’ in Amsterdam. En dan knijp ik er ook even voor twee weken vakantie tussenuit. Deze week ook besloten om de crowdfundingcampagne een maand extra door te laten lopen. Met een kleine 80 procent op de teller zijn er nog flink wat organisaties die overwegen mee te doen, maar ook daar ligt alles ivm de vakantie stil. Dus geef ik ook hen wat extra tijd. Mooie dag en tot over twee weken!


Platformeconomie top 5


Crowdfunding hoort thuis op een door de AFM gereguleerde beurs | Het Financieele Dagblad

De week na de berichtgeving van de AFM heeft bijna ieder platform wel zijn plasje over de voorstellen gedaan. Opvallend is dat iedereen opeens het braafste jongetje van de klas is. Dat zal ook wel iets te maken hebben met de onderhandelingspositie met de AFM ;-)

Peter Verhaar schreef in het FD een goed opiniestuk. In dit stuk:

“Op de kapitaalmarkt zijn drie actoren actief: het platform (de beurs), de broker (namens de belegger) en de investmentbank (namens de geldvragers).” 

Dit geeft goed neer hoe verschillende belangen samenkomen op 1 platform. En dat dit gevaren van belangenverstrengeling met zich meebrengt. Deze 3 actoren zou je ook door kunnen trekken naar platformen die transacties van arbeid en spullen faciliteren. Al wordt daar de match veelal automatisch gemaakt. Wat niet zegt dat er hierdoor minder kans op belangenverstrengeling is.

De aandacht rondom het bericht van de AFM is voor veel mensen inspiratievoer om hun mening te ventileren. Helaas wordt de discussie er daar in sommige gevallen niet beter op. Speciaal voor als je hard wilt lachen selecteerde ik het stuk ‘Crowdfunding: investeren in luchtfietserij wordt steeds populairder‘. Lachwekkend. En nu maar hopen dat niemand zo’n verhaal serieus neemt….

Gemeente gaat deelfietsen verwijderen – PAROOL

De gemeente Amsterdam heeft een regel in de wet gevonden om de free floating fietsen te verbieden. En zal na de zomer beginnen met het ‘ruimen’ van de fietsen. Bij AT5 zegt wethouder Pieter Litjens:

“We zijn hard aan het werk om meer plek voor de fietser te realiseren en die willen we niet door de vele commerciële deelfietsen laten innemen. Sterker nog, als ze dat wel doen halen we ze weg. Het doel van deelfietsconcepten moet zijn dat het aantal fietsen in de stad vermindert. Tot nu toe lijken het er alleen maar meer te worden, daar willen we paal en perk aan stellen.”

Mooi dat er binnen de bestaande wetgeving een manier is gevonden om hier grip op te krijgen, al zal dat zich natuurlijk wel nog moeten bewijzen in de eerste rechtzaak.

Bijzonder vindt ik dat er is gekozen voor een aanpak van eerst ruimen en dan praten. De fietsdeelbedrijven waren bij het uitgaan van de communicatie nog niet eens op de hoogte gesteld van het besluit. Zoals ik eerder meldde was het overspoelen van de stad met free floating deelfiets aanbieders (free floating = je kunt een fiets overal achterlaten binnen een bepaald gebied) iets dat de wethouder al minstens een jaar had kunnen zien aankomen. Waarom niet proactief nadenken over hoe deze ontwikkeling een positieve bijdrage kan leveren aan het leefbaar maken van de stad? Daar hebben ze veel kansen laten liggen.

Arnoud van Waes publiceerde deze week toevallig in het NRC een opiniestuk over de kansen van deelfietsen. Naar mijn mening is hier veel te weinig naar gekeken. De uitspraak van de wethouder dat ‘het doel van deelfietsconcepten is dat het aantal fietsen vermindert en dat het er nu alleen maar meer zijn geworden’ slaat dan ook de plank mis. Ten eerste kun je daar op zo’n korte termijn niets over zeggen en ten tweede is daar beleid en visie vanuit de gemeente voor nodig. In mijn ogen een gemiste kans…. Het feit dat de huidige aanpak van het vrij laten van de markt heeft gefaald en veel overlast heeft veroorzaakt was al op voorhand te voorspellen. De dynamiek van een samenleving loopt in veel gevallen niet op met de dynamiek van de markt.

In het NRC verscheen overigens dit goede stuk over de deelfietsen. In dit stuk werden deze fietsen ook wel ‘strooifietsen’ genoemd. Ik denk dat ze hiermee de vinger op de juiste plek hebben gelegd.

Pipelines, Platforms, and the New Rules of Strategy

Bij de voorbereidingen van het schrijven van mijn boek De Platformrevolutie stuitte ik weer op dit artikel van Sangeet Paul Chaudary waarin hij haarfijn uitlegt hoe de dynamieken van platformen ten opzichte van traditionele organisatievormen (Pipelines) mooi naast elkaar legt. Een must-read voor iedereen die meer wil begrijpen over hoe platformen traditionele markten zullen gaan beïnvloeden.

Woede over actie Booking.com: ‘Aanzet tot illegale verhuur’ – Amsterdam – PAROOL

Tot nu toe was Booking.com, die net als marktleider Airbnb particuliere verhuur via het platform aanbiedt, nog redelijk in de luwte van de discussie gebleven. Tot afgelopen week. Met een marketingactie met fietszadelhoesjes bij studentenhuizen, terwijl je deze helemaal niet mag verhuren via een dergelijk platform, haalden zij de woede van menig gemeenteraadslid op de hals. Niet heel slim, omdat nu de discussie weer op begint te laaien rondom short stay verhuur in Amsterdam (de zomer en verkiezingen komen er immers weer aan) het niet heel handig is om jezelf zo in de kijker te spelen. Zeker ook omdat zij met een hoofdkantoor in Amsterdam vooralsnog weigeren om met de gemeente in gesprek te gaan over het erkennen van de regulering in de stad.

Investeringstak Unilever neemt belang in Helpling | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

“Unilever Ventures, de investeringstak van het gelijknamige voedingsmiddelenconcern, neemt een belang in het Duitse huishoudplatform Helpling.”

Hoewel het geïnvesteerde bedrag mooi maar niet wereldschokkend is, is dit toch een interessante move die het melden waard is. Op de vraag hoe je als bestaande organisatie in kunt spelen op de opkomende platformmarkt is dit natuurlijk een hele interessante.

Het platform Helpling (schoonmakers via een platform) speelt slim in op gemakt en zekerheid: zij zorgen voor selectie, als het niet bevalt dan regelen zij een nieuwe en middels technologie wordt het plannen, de communicatie en de betaling een eitje. Maar toch moet je nog zelf zorgen voor de schoonmaakmiddelen. Niet handig voor zowel de klant als de schoonmaker. Met deze deal met Unilever ligt hier dus ook weer een kans. Een kans om enerzijds meer in te spelen op het leveren van gemak voor de klant en anderzijds weer een interessant extra verdienmodel. Oh ja, en een extra discussiepunt over de onafhankelijke ‘marktplaats’ rol van het platform ;-)

Eigen publicaties

The future Ubers and Airbnbs are decentralized marketplaces, and Sharetribe has the key. – Seats2meet

Voor Intrapreneur.nl schreef ik onlangs een blog over de toekomst van gedecentraliseerde marktplaatsen en de rol van open source marktplaats software aanbieder Sharetribe. In Helsinki sprak ik de founder Juho Makkonen. Deze weer verscheen de Engelse vertaling.

Contact

Advies of duiding nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (martijn@deeleconomieinnederland.nl) of telefoon (06-50244596)