Jouw gedachten en emoties koppelen aan IoT?

0
153
Emoties koppelen aan IoT

‘Nog even en onze lichamen zijn zo high-tech, dat we geen onderscheid meer kunnen maken tussen kunstmatig en natuurlijk.’ Zo begint een informatievideo van het World Economic Forum over de 4e industriële revolutie. Mijn generatie van Trekkies (fans van Star Trek) keken geboeid naar de Cyborg die met elkaar konden communiceren via high tech dat in hun hersens was geplaatst. Het was boeiend en angstwekkend tegelijk: de mogelijkheden zijn oneindig, maar wat blijft er over van je als individu?

Even slikken

We zijn erg gehecht aan onze persoonlijke verworven vrijheden en we leven in een vrij land. Maar wat als dat eens veranderd? Wat gebeurt er dan met al die gegevens? In dezelfde informatievideo vertelt Nita Farahany, professor Recht, Filosofie, Wetenschap en Maatschappij bij Duke University dat de technologie ook toegang tot emoties en gedachten kan krijgen. Toen ik dat hoorde, moest ik wel even slikken. Een pacemaker, een kunstheup, dat zijn dingen die voelen nog heel veilig, maar een internationaal netwerk dat mijn gevoelens en gedachten detecteert en opslaat? En met big data koppelt aan andere data? Misschien handig om criminaliteit te voorkomen, maar als het jezelf gaat betreffen voelt het toch wel anders.

Handig, dat IoT

Toch zijn er al mensen die chips in zich dragen. Ze kunnen nog niet zo heel veel, maar de mogelijkheden zijn onbegrensd als je al kijkt wat er nu al met Internet of Things mogelijk is. Het zou natuurlijk wel handig zijn dat als je bloeddruk omhoog gaat, je huisarts (of health-programma) gelijk een signaaltje krijgt dat je nieuwe medicijnen nodig hebt en dat als je thuis komt, de medicijnen al voor je klaar liggen. Toch brengt de koppeling van data nog best wat ingewikkelde vraagstukken met zich mee.

Zuivere agenda

Wie heeft toegang tot die data? Is het van iedereen of is het netjes afgebakend wie welke data tot zijn beschikking heeft? En van wie is de data die voortkomt uit het combineren van data uit meerdere bronnen? En is de privacy van individuen belangrijker dan de algemene maatschappelijke belangen? Je hoopt maar dat de mensen die deze regelgeving moeten gaan ontwikkelen, een zuivere agenda hebben en dat ze uitgaan van integere waarden en niet de commerciële belangen van enkele bedrijven.

Retespannend

Ondertussen blijf ik boeiend kijken naar wat er allemaal mogelijk is en wat we daar allemaal mee kunnen. Het is alsof alles waar we destijds als fiction naar keken, nu werkelijkheid wordt en ik vind het retespannend en fascinerend!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.