Interview David Verwer: de man achter Utrecht in de Cirkel

0
246

360° fotografie: “Vooruitgang met een kwinkslag naar vroeger, die me verrijkt heeft” 

Een oude stad die vanuit geheel nieuw perspectief wordt laten zien.  De Utrechtse Initiatiefnemer van Utrecht in de Cirkel David Verwer vertelt zijn verhaal achter het ambitieuze project, dat tot stand kwam bij Seats2meet. 

ax9SzBQzub0Ppodi1

Hoe is Utrecht in de Cirkel tot stand gekomen?

Het was de zonnige zomer van 2014 toen ik Jurjen de Vries, initiatiefnemer van het Permanent Future Lab, ging helpen met communicatie en fotografie. Via hem kwam ik voor het eerst in contact met een 360° fotocamera.

 

En hoe was de eerste keer met zo’n 360° camera?

Als een grote droomvlucht. Ik zag de meest onverwachte dingen: er ging echt een wereld voor me open. Ik maakte eerst foto’s uit de hand, maar al snel ging ik met een tafelstatief aan de slag. En even later kocht ik een monopod, dat werkt heel fijn. In het begin was het nog vooral experimenteren en spelen, maar in het vroege voorjaar van 2015 ontstonden de eerste echt succesvolle ideeën. Samen met Jurjen de Vries en Samir Lahiri (mede-participanten van het project) begon ik te brainstormen over mogelijkheden: 360° foto’s op bierviltjes of kerstballen passeerden de revue. Toen schoot het me ineens te binnen: ronde ansichtkaarten van, mijn stad, Utrecht!

1007

Waarom dan juist die ansichtkaarten?

Vroeger schreef ik veel ansichtkaarten en ik zie hier dan ook echt de meerwaarde van in. Het is zeer persoonlijk en je vergeet het kopen, schrijven of ontvangen van zo’n kaart niet snel. Het grappige is dat ik om deze 360° kaarten te kunnen maken, met de nieuwste technieken in de weer ben gegaan. Toch zijn ansichtkaarten best traditioneel en helemaal plat. Een prachtige contradictie vind ik dit.

 

Je vindt 360° fotografie nog in de kinderschoenen staan, waarom?

Het is nog niet erg laagdrempelig. Social media als Instagram of Facebook bieden nog niet de mogelijkheid om foto’s in 360° te weergeven. Alleen met Google Photos kan het al. Ik denk dan ook dat 360° fotografie altijd een soort niche zal blijven, want veel mensen willen niet kijken als een vogel, het 360° perspectief. Daarom denk ik dat deze vorm van fotografie alleen groot zal worden onder fotografen voor specifieke toepassingen maar niet voor het grote publiek.

 

Wat is de toegevoegde waarde van een VR-bril?

Die is er absoluut. Zeer direct en intens laat een VR-bril je de 360° graden foto’s beleven. Eigenlijk is een VR-bril en de bijbehorende ervaring onlosmakelijk verbonden met Utrecht in de Cirkel. Zo’n bril hoort er gewoon bij.

65b2cca44be90cd0adb0bf6b000a506b_original

Past deze vernieuwende manier van fotograferen binnen jouw profiel als fotograaf?

Het mooie is dat 360° fotografie mij terug brengt naar de pure beleving van foto’s maken. Het tempo is laag maar dan op een digitale manier. Dertig seconden, in spanning, afwachten of de foto gelukt is. Het is weer net als vroeger: wat een magie! Noem het vooruitgang met een kwinkslag naar vroeger, die mij als fotograaf én als mens verrijkt heeft.

 

Wat voor filosofie?

Dit is grotendeels gebaseerd op een van origine Afrikaanse filosofie, die in het kort uitgaat van het principe: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Het heet Ubuntu en betekent letterlijk “Mens zijn onder de mensen”. Hierin komt iedereen zo goed mogelijk tot zijn of haar recht. Belangrijk is het delen en uitwisselen van kennis, passie én sociaal- en monetair kapitaal. Dit is wat ik met Utrecht in de Cirkel ook wil uitdragen.”

 

Waarom heb je juist voor bepaalde locaties als de Dom, het Flora Hof en Tivoli Vredenburg gekozen?

Deze plekken zijn allereerst herkenbaar en vormen een inspiratiebron voor sterke beelden. Kleurrijke plekken met een mooie structuur, interessante verticale- en diagonale lijnen, genieten de voorkeur. Bij het nemen van 360° foto’s, met de speciale camera’s, is er ook ‘no place to hide’. Je kan je namelijk niet verschuilen achter de camera, want dan kom je zelf frontaal op de gevoelige plaat te staan.”

 

Een aantal winkeliers hebben al aangegeven de ansichtkaarten te willen verkopen. Hoe waren de reacties?

Over het algemeen erg enthousiast en best gevarieerd. Ik heb reacties gehoord als: “he wat origineel”, maar ook: “past het wel in het kaartenrek?”. Het grootste probleem is alleen de kosten van het drukproces. Omdat de kaarten geen standaard formaat bevatten en rond gesneden moeten worden met een stansmes, is het drukken aan de dure kant. Maar de romantiek en schoonheid blijft en dat is wat overblijft. De rijke traditie van ansichtkaarten krijgt een nieuwe dimensie met Utrecht in de Cirkel!

 

Waar is Utrecht in de Cirkel over een paar jaar?

Ik heb me nu laten omringen door een erg talentvol en toegewijd team. Dit hoop ik over een paar jaar natuurlijk nog steeds te hebben. Binnen een paar maanden hoop ik Rotterdam met het nieuwe Centraal Station, de Markthal en andere mateloos interessante nieuwe gebouwen in kaart te brengen. Hoe mooi zou het zijn om over 3 jaar Barcelona in de Cirkel te maken. De stad met de geweldige organische architectuur van Gaudi en de levendige Catalaanse straatcultuur.

 

Support het project nu op voordekunst 

 

Tekst & interview: Jasper Kars