“Het is niet zomaar een verzameling blokken”

0
125

Ea Polman is ontwerper, ze maakte het prachtige houten kunstwerk op de muren bij de ingang van Meeting Plaza Utrecht. Een kunstwerk waar je uren naar kunt kijken en waar je steeds weer iets nieuws in ziet. Een kunstwerk dat begon als een ontwerp om de ruimte binnen Meeting Plaza Utrecht levendiger te maken.

Ea Polman startte na haar middelbare school aan de Rietveld Academie vanuit haar interesse om dingen te onderzoeken. Ze vroeg zich af waarom dingen er op een bepaalde manier uitzien en waarom we dingen op een bepaalde manier doen. “Het kunstonderwijs heeft me de ruimte gegeven echt te onderzoeken. Ik vond het interessant te voelen en ervaren wat materialen met je doen. Elk materiaal roept een bepaald gevoel op. Ik heb gekozen textiel te gaan studeren na mijn eerste jaar. Het mooie aan textiel is; je begint met een bepaald ingrediënt en door daarmee te werken krijgt het op een gegeven moment een eigen identiteit. Dat is elke keer weer een bijzonder moment voor mij, als ik zie dat dat gebeurt.”

Niet zomaar een verzameling blokken

Ea’s grootste project bij Meeting Plaza is de “blokkenmuur”. De wens was dat er op de muur bij de entree echt iets gecreëerd waarbij mensen in een andere wereld stappen. Het moest ook iets doen met de akoestiek. “Vanuit de plannen van de architect ben ik gaan kijken hoe de locatie er uit zou komen te zien. Toen werd al snel duidelijk dat ik iets met hout moest doen. Meeting Plaza is natuurlijk echt een binnenruimte, ook de lucht is heel erg gecontroleerd. Hout geeft het gevoel dat je de natuur naar binnen brengt. Dat was de eerste stap. De hellende oppervlakte van de blokjes breekt geluidsgolven, en verbeteren hiermee de akoestiek in grote ruimten.

Er zit een hele studie achter het ontwerp en een heleboel manuren om het kunstwerk zo te krijgen zoals het nu is. Geef jezelf dan ook eens goed de tijd het kunstwerk te bekijken als je binnen bent bij Meeting Plaza. Als je goed kijkt zie je  dat alle blokjes dezelfde maat hebben en op dezelfde manier gesneden zijn. Toch lijken ze allemaal anders door de verschillende kleuren en de verschillende richtingen waarop ze op de muur gebracht zijn. “Uiteindelijk heb ik veel tijd gestoken in hoe het er uit moest komen te zien. Daarna heb ik bijna 6000 blokjes (5972 wel te verstaan) gesneden en gekleurd en op de muur bevestigd.”

Ea maakte alles zelf tijdens de hittegolf van de zomer van 2018, in haar atelier was het 38 graden. “Ik stond met mijn voeten in een bak ijs om koel te blijven. Het was veel werk, maar ik raakte er ook van in een trance. Ik heb een week lang elke dag gezaagd, om alle stukjes bij elkaar te krijgen. Het kleuren ging daarna gelukkig vrij snel, dat was ook geweldig leuk om te doen. De blokjes werden in grote kleurbaden, in gradients geverfd. Het leuke is dat door de nerven van het hout de kleuring van de blokjes steeds weer anders is. Door de unieke nerven van elk blokje hout kan ik het eindresultaat niet 100% controleren.  Dat is waar het werk voor mij tot leven komt.”

Naast het houtkunstwerk op de muur heeft Ea ook de 3D-letters gemaakt die boven alle zaaldeuren hangen, de plattegronden en de quotes die je in de zalen ziet hangen. En soms ook helemaal niet ziet. De quotes zijn namelijk subtiel aangebracht met doorzichtig folie. Zodat ze niet te veel opvallen, maar voor de goede kijker wel te zien zijn. Hierdoor hebben ze niet teveel impact in de ruimte en haal je er toch inspiratie uit.

Ea over modern werken

Als ik Ea vraag hoe zij denkt over modern werken, krijgen we een mooi gesprek over de leuke kanten en de minder leuke kanten van ondernemen. Ea geeft 2 dagen in de week les op de G. Rietveld Academie, wat continuïteit en een stukje zekerheid biedt.

“Het ondernemen past bij mij, en gelukkig gaat het de afgelopen twee jaar erg goed. Maar ondernemen vraagt veel. Als zelfstandige draag je veel verantwoordelijkheid, en hiermee ook risico. Grote projecten als deze vragen veel tijd om nieuwe dingen uit te proberen. En ik moet veel voor-investeren. Facturen worden vaak pas achteraf betaald, alle kosten voor materiaal en arbeid moet ik wel eerst maken, voor ik ze betaald krijg. Die spanning is voelbaar, maar geeft ook net dat beetje adrenaline om alles te geven om het beste resultaat te leveren.”

(on)Zekerheid

“Ik vind het vaak spannend dat ik alles zelf moet doen: communicatie, administratie, concept, ontwerp, productie en installatie van een project. Het ligt allemaal op mijn bordje. Dat is voor mij wel het grootste verschil met voor een bedrijf werken. Daarnaast heb je in loondienst  niet alleen financiële zekerheid, het is ook een zekerheid dat je beschermd bent door het bedrijf waar je werkt. In loondienst representeer je immers – samen met je collega’s – de visie van het bedrijf waar je voor werkt volgens de regels die daar gelden. Als zzp’er is het allemaal erg persoonlijk. Ondernemerschap is een avontuur dat verantwoordelijkheid, maar ook een hoop vrijheid en persoonlijke groei met zich meebrengt.”

Het kunstwerk van Ea kun je bekijken bij Meeting Plaza Utrecht, bijvoorbeeld tijdens S2M Festival Connecting Stories op 29 maart 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.