Het bouwen van een mesh: hoe doe je dat?

0
222

Sinds 2,5 maand run ik samen met Mirjam Gaasterland een Seats2meet locatie in Amersfoort-Noord, genaamd Peer!. Met mijn achtergrond in marketing, lag het voor de hand dat ik de marketing en salesrol van Peer! op mij zou nemen. Bij Seats2meet ligt het accent niet op het promoten van de verhuur van vergaderruimtes, maar op het bouwen van een mesh: een community bestaande uit bedrijven, zzp’ers en professionals. Wat de deelnemers van deze community aan elkaar bindt is de waarde die zij hieruit ondervinden: onverwachte business kansen, kennis opdoen en alle faciliteiten tot je beschikking die je nodig hebt bij je werk. Kortom, de S2m-locatie is een plaats waar je je als individu en als organisatie kunt ontwikkelen. Dat stimuleren en bouwen is een uitdagende taak en ik deel graag met je hoe dit voor mij de afgelopen 2,5 maand is verlopen.

Theorie en gereedschap

Een mesh bouwen, hoe doe je dat? Er zijn tal van modellen en theorieën over hoe je dit zou kunnen doen. Er wordt al jaren in de managementliteratuur gesproken over de mesh of vormen hiervan. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Cubrix van Marcel van Marrewijk en The Fuzzy Firm van Prof.dr. Arjan van den Born. Daarnaast heb ik enige ervaring als consultant Het Nieuwe Werken, waarbij ik organisaties hielp meer als netwerk te werken in plaats van in een ‘hark’. Ook krijgen we als operator van een Seats2meet-locatie hiervoor zeer bruikbare input van Ronald van den Hoff vanuit het boek Society3.0, de basis van het gedachtegoed van S2M, en laatst een masterclass van Joe Pine en Kim Korn over The Laws of managing. Met uiteraard al deze theorie in mijn gereedschapskist, moet ik zeggen dat ik vooral intuïtief aan het werk ben en de groei van de mesh meet aan de hand van observatie en onderbuikgevoel.

De eerste stappen

De meeste theoriën zijn geschreven voor bedrijven: ‘Hoe wordt je van een hark meer wendbaar en flexibel?’ Deze ‘handicap’ heb ik gelukkig niet, ik kan Peer! vanaf bijna nul opbouwen. Dankzij de vorige eigenaren was er een basiscommunity aanwezig en aan mij de uitdaging om deze uit te breiden en de waarde ervan te vergroten voor de deelnemers. Deze waarde zit hem vooral in het faciliteren van de onverwacht relevante ontmoetingen, die we bij S2M serendipiteit noemen, en te zorgen dat alle randvoorwaarden voor kenniswerk aanwezig zijn: snelle wifi, goede werkplekken voor alle soorten activiteiten bij kenniswerk en uiteraard goede koffie en lunch. Verder moeten bedrijven en flexwerkers in onze omgeving weten dat deze plek er is, dus als eerste stappen heb ik alle denkbare kanalen ingezet: Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+, het Seats2meet-magazine, een e-mail nieuwsbrief en de lokale pers. Hiermee hebben we ons eigen netwerk en de bestaande community van Peer! benaderd. De content richt zich vooral op ons gedachtegoed: de mesh, innovatie, broedplaats van ideeën, mensen verbinden en kennisoverdracht van het gedachtegoed. Het is leuk om te zien dat de interactie toeneemt en de bekendheid in de stad steeds groter is! Laatst was er een dame van een Bedrijvennetwerk bij me, die vertelde dat ze gewoon kennis moest maken met ons, omdat het gonsde in de stad over Peer!.

Wat kan je ermee?

Het is natuurlijk aan iedereen hoe hij dit zelf vertaalt naar zijn organisatie, elke organisatie is anders. Ik kan alleen voor Peer! spreken. Ik heb echt het gevoel dat Peer! een fluïde organisatie aan het worden is, waar andere bedrijven, ZZP’ers, professionals en start-ups onderdeel van uitmaken. Ook zijn er bedrijven, netwerken en ZZP’ers gelinkt aan onze mesh, die af en toe invliegen als ze ons nodig hebben. Voor kennis in een workshop, voor een zaal als ze vergaderen of om geïnspireerd te raken door het concept. Wij kunnen ook op hen een beroep doen om eens een presentatie of workshop te geven. Al met al kan ik na 2,5 maand concluderen dat er steeds meer linkjes ontstaan met andere netwerken en bedrijven. En voor degenen die willen weten ‘Schuift het ook nog wat?’ kan ik vertellen dat de aanpak tot nu toe werkt: er is een stijgende omzet. Er komen wekelijks nieuwe bedrijven en zzp’ers naar Peer! en nog mooier, ze komen ook weer terug!