Gestolen! Impact van de crowd

3
1227

Al vaker was ik afgelopen jaren mijn gedeelde smartphone kwijt. Desondanks kwam het steeds weer op zijn pootjes terecht. Verstopt in een Virtual Reality-bril of teruggevonden bij de verloren voorwerpen, vroeg of laat dook de trouwe rakker weer op. Gelukkig maar, want daarmee werden vele apps van gedeelde robots, smartwatches en virtual reality door nieuwsgierige mensen in het Permanent Future Lab Utrecht bediend. Gisteren verliep het echter anders, verontrust werd ik gevraagd waar de Google Nexus telefoon was gebleven. Even nog dacht ik dat de telefoon was uitgeleend aan het onlangs geopende Permanent Future Lab in Amsterdam. Maar niets was minder waar. Toen vervolgens bleek dat er nog een telefoon, tablet en 360 graden-camera zoek waren zijn we gaan speuren en zagen we op camera beelden een onbekend persoon die de waardevolle apparatuur sneaky in zijn jaszak deed glijden. Daarop besloot ik direct een Tweet en Facebookbericht met YouTube-video te verspreiden. Het resultaat? De impact van de crowd voelt nog groter dan de diefstal zelf.

Snoepwinkel

“Voor iemand die (nog) niet bekend is met de deeleconomie en de bijbehorende beweging, is het Permanent Future Lab een heerlijke ‘snoepwinkel’.” deelt Fenna Eleveld in een van de Facebookposts over de diefstal. 2,5 jaar geleden is de eerste Permanent Future Lab-locatie geopend. Seats2meet.com Utrecht CS deelt de ruimte waarin mensen innovatieve technologieën delen, zonder gedoe zoals geld of papierwerk. Daarmee zijn allerlei innovaties voor iedereen toegankelijk. Bedoeld om te ontdekken, te experimenteren, te combineren of gewoon te bewonderen. Het Permanent Future Lab is geen bedrijf maar een beweging. Ik zeg zelf regelmatig dat je dit zou kunnen vergelijken met Sinterklaas, die staat namelijk ook niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Veel mensen doen organisch mee met Sinterklaas en schrijven op eigen wijze gedichten, knutselen surprises verkleden zich en trekken lootjes. Uiteraard draait het in de Permanent Future Lab-beweging om iets anders dan een gezellig feest, al voelt het voor sommigen wel als een feest. In de beweging draait het om delen van nieuwe en zo open source mogelijke innovaties. Bijvoorbeeld robots, 3D printers, Virtual Reality en Internet of Things-apparatuur. Doordat sommige mensen hun overvloed van dergelijke innovaties in de centrale ruimtes delen, waarbij ze overigens zelf eigenaar van de gedeelde items blijven, ontstaat toegang. Vanuit die toegang ontstaan nieuwe kansen. Bezoekers die dergelijke nieuwe kansen grijpen komen tot nieuwe inzichten en oplossingen, met het idee dat dit ook weer open source gedeeld wordt. Net als Sinterklaas is de Permanent Future Lab-beweging er voor iedereen. Daardoor komen er zowel kinderen, studenten, zelfstandigen, mensen in loondienst en gepensioneerden. In de 2,5 jaar van het bestaan van de locatie in Utrecht zijn mede daardoor vele onverwachte zaken ontstaan. Denk dan aan evenementen, startups, een Happy Kids school, het deelfietsenplatform Common.Bike, mensen die uit de bijstand zijn geklommen, diverse samenwerkingsverbanden en zelfs een 7-tal mensen die geïnspireerd zijn geraakt elders in binnen- en buitenland Permanent Future Lab-locaties te initiëren.

Digitale schandpaal

Dat veel mensen en organisaties een beweging als het Permanent Future Lab en de Seats2meet-omgeving als positief ervaren blijkt wel uit de sociale impact die de diefstal met zich meebracht en waarschijnlijk de komende dagen nog met zich mee zal brengen. In slechts een avond tijd is de tweet maar liefst 63 keer gedeeld en 7229 keer bekeken. Met mede als gevolg dat ik gebeld werd voor een artikel hierover in het Algemeen Dagblad. Daarmee zou je kunnen stellen dat de dief al aan de digitale schandpaal is genageld. Toch is het mij daar niet om te doen. Primair deel ik de Nest camera in het Permanent Future Lab omdat het ook een nieuwe innovatie is. Niet zozeer de camera zelf, maar wel de kunstmatige intelligente cloud software die eraan gekoppeld is. De beelden van de camera zijn publiek beschikbaar waarmee mensen de voor- en nadelen van dergelijke nieuwe software kunnen gaan ontdekken, en ook op afstand kunnen ervaren wat voor moois er in het Permanent Future Lab gedeeld wordt. Waarschijnlijk had de dief niet door in wat voor snoepwinkel vol verschillende camera’s hij terecht was gekomen. Ondanks dat de video door de politie en 7229 keer via de crowd bekeken is, is de dief nog niet bekend. Mocht hij alsnog bekend worden of zichzelf melden, dan zou ik samen met hem en een aantal van de Permanent Future Lab-bezoekers in gesprek willen gaan om het gedachtegoed en de impact van de beweging uit te leggen en zijn achtergrond te leren kennen.

Desillusie

Het is een desillusie om te verwachten dat er in open ruimtes met nieuwe innovaties zoals het Permanent Future Lab niets mis gaat. Mensen vragen mij regelmatig of ik niet bang ben dat er iets gestolen wordt. Of bijvoorbeeld het 3D print materiaal van mijn gedeelde 3D printer niet op raakt. In de praktijk is gebleken dat mensen die de 3D printer veelvuldig gebruiken zelf nieuw en andere soorten materialen meebrengen. Daarmee hebben zowel ik als anderen nog meer toegang tot 3D materialen. Qua verdwijning van items is het tot gisteren toe ook beperkt gebleven. Vroeg of laat kwamen de meeste van de paar items die ik kwijt was weer terug en bleken dan in een ander lab te liggen. Dat er vroeg of laat een keer iets gestolen zou worden heb ik nooit uitgesloten. Toch heb ik de indruk dat de frequentie dat er iets verkeerds gebeurt een stuk lager ligt dan in besloten onpersoonlijke ruimtes. Zo heb ik eens bij een grote organisatie gewerkt waar regelmatig een laptop verdween. Dat betekent natuurlijk niet dat mensen in de beweging stil kunnen gaan zitten. Gelukkig is er in het verleden ook door diverse mensen het podium gepakt om vanuit een positieve insteek actief mee te denken en te doen. Een aantal risico’s zijn in kaart gebracht en mensen hebben voorlichting opgehangen om de ruimte schoner en veiliger te houden. Ook dat is een mooie impact van de crowd. Over hoe in de toekomst diefstal te beperken wordt direct al door diverse mensen in o.a. de Facebookpost gediscussieerd.

Het nieuwe verzekeren

Hoe ik de opgelopen kostenpost van de Nexus 6P smartphone, Nexus 7 tablet en Ricoh Theta S 360 camera ga verhalen weet ik nog niet. Naast deze door mij gedeelde apparatuur is er ook een Samsung smartphone van Samir Lahiri meegepikt. Mocht de apparatuur niet teruggebracht of gevonden worden dan is het voor mij een experiment andere recentere manieren van verzekeren waar ik op aangesloten ben in te zetten, bijvoorbeeld CommonEasy. Bij dit platform hebben ik en andere mensen uit mijn kring een bedrag gespaard waarbij je met elkaar overlegd of dat voor dergelijke pech uitgekeerd mag worden. Nog een andere manier van verzekeren keert toch terug op de impact van de crowd, een soort sociale zekerheid. Al heb ik er wettelijk geen recht op, zijn er in de korte tijd na mijn tweet en facebookpost al een paar mensen die vanuit zichzelf geld aanbieden en een crowdfunding willen starten om op die manier te ondersteunen. Ondanks dit lieve aanbod heeft een financiële bijdrage niet mijn voorkeur. In de Permanent Future Lab-beweging gaan we er namelijk van uit met overvloed en dus niet met geld te werken. Dit andere waardesysteem hanteren we in de beweging omdat er veel overvloed is en omdat we in de toekomst nog meer overvloed vanuit technologische groei zullen zien ontstaan. In het verleden zie je dat al met kennisdeling, wie betaalt er immers nog voor een encyclopedie? In de toekomst zullen we dat ook terug gaan zien bij meer primaire behoeften zoals onderdak, transport, voedsel en kleding. Onderdak omdat het 3D-ontwerp van een huis dan open source te downloaden is. Een 3D-printer zal dan voor een fractie van de kosten het ontwerp van het huis in elkaar bouwen.

Meehelpen vanuit overvloed

Wat betreft de diefstal en meehelpen: het zou mij niets verbazen dat er toch nog behoorlijk wat recente smartphones, tablets en 360 graden-camera’s ergens het grootste deel van de tijd in een la liggen weg te stoffen. Deel je mee?!

Uiteraard heeft niet iedereen innovatieve technologie in overvloed liggen. Zo werd er door mensen in de beweging al zelf het initiatief genomen om contact te zoeken met de politie om de camerabeelden te delen. Je kunt natuurlijk ook de tweet delen, uitkijken of je het IMEI nr ‘867981022113362’ van de Nexus 6P smartphone, het serienummer van de Nexus 7 ‘04e843c0’ of het serienummer van de Ricoh Theta S ‘XS00185945’ tegenkomt. Of tenslotte op een andere eigen manier je intrinsieke motivatie in de deeleconomie inzetten.

3 COMMENTS

    • Dank voor de tip. Uiteraard toen gelijk de Android device manager geprobeerd, maar tot nu toe zijn de toestellen uitgeschakeld/niet verbonden gebleven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.