Flexwerken = herstel van vertrouwen

0
392

Let me introduce you to: Suze Krijnen, regelmatig te vinden bij Seats2meet, ofwel in de lounge, ofwel in een Seats2meet shirt, als webinar host op Google, als schrijfster in de boekenwinkel, kortom: een echte hybride knowmad, zoals we zo mooi zeggen bij Seats.

Suze heeft een boek geschreven, dat ze 13 april lanceert bij Seats2meet.com Utrecht CS.

Ze werd geïnterviewd door Een vandaag, in een reportage over een wetsvoorstel voor flexibel werken. Pardon? Een wet? Suze legt haarfijn uit hoe dit soort wetmatigheid de energie en autonomie van flexibel werken vakkundig smoort. En anderen met haar leggen het ook uit.

Suze’s initiatief (visie ontwikkelen en delen over werken in een veranderende tijd) matcht met de doelstellingen van Seats2meet, en daarom krijgt ze haar boeklancering grotendeels kado. Omdat we elkaar versterken in de doelstellingen en zo samen podium/platform bieden aan groepen van verbonden mensen. In deze gezamenlijke onderneming huist alleen maar win-win.

Op het podium/platform als vertrekpunt wordt gereisd. Samen, voor een tijd, of korter, zolang als past dat de wederzijdse competenties aan elkaar geschaafd/gepolijst/geboetseert worden.

Die groepen verbonden mensen ontmoeten andere groepen van verbonden mensen, waarmee precies dat gebeurt wat we voor ogen hebben bij Seats2meet: het creëren van een competentie platform waar kennisdeling, co-creatie, gezamenlijkheid gestimuleerd wordt. Daar heb je geen wet of organisatie voor nodig…..groepen van verbonden mensen zijn geen wetmatigheid, maar een natuurlijk gegeven.

De uitzending kun je terugzien, met Suze op minuut 3:24 – 4:07, klik hier.

En wil je bij de boeklancering zijn? Dan kan dat, klik hier.

Het boek hebben voor coachende tips? Klik hier.

Dit is wat Suze en haar co-auteur Floris Vrasdonk zeggen over flexibel werken, thuis of op een flexwerkplek, zoals Seats2meet.

In de meeste functies is het wel mogelijk om flexibel te werken; om je eigen werktijden te bepalen en om soms iets vanuit huis te doen, zodat je je werk en je leven net wat efficiënter kunt indelen. Het is niet zo dat als je thuis werkt, je nooit meer op kantoor bent. Of dat je je collega’s nooit meer ziet; via de chat of een videoconference kun je ook prima contact hebben. Of je spreekt af op een flexplek in de buurt, zoals bij Seats2meet. Als je denkt in mogelijkheden ipv in onmogelijkheden, is er vaak wel een mouw aan te passen. Wij hebben bij allerlei organisaties gezien dat medewerkers die het vertrouwen krijgen om meer zelf te bepalen waar, wanneer en hoe ze hun klussen klaren, beter gaan functioneren. Ze zijn minder gestresst en meer bereid om af en toe ook eens een stapje extra te doen. Ook mooi voor de werkgever dus.

We vragen ons wel af of de wet nu de beste manier is om dit te regelen. Als thuiswerken een kwestie wordt van regels en rechten, dan krijg je al snel zo’n harde discussie. Je gaat uit van onderling wantrouwen, van tegenstrijdige belangen. Terwijl succesvol thuis (of elders) werken hem nou juist zit in een goede relatie tussen medewerker en manager, en tussen collega’s onderling. Je maakt duidelijke afspraken over wat er gedaan moet worden en wanneer het klaar moet zijn. Elke keer dat je een afspraak nakomt, bouw je vertrouwen op. Gaat er een keer iets mis, dan kun je het in goed overleg samen oplossen. Wetgeving kan ervoor zorgen dat men het gesprek niet eens meer aangaat, maar zich als het ware verschuilt achter de wet.

Als je als medewerker weet hoe je het kunt aanpakken; resultaatgericht werken, het vertrouwen winnen van je manager en lekker profiteren van de voordelen van flexwerken, dan is een thuiswerkwet eigenlijk niet nodig. Samen met Floris Vrasdonk heb ik een boek geschreven waarin we medewerkers leren hoe je dat doet; zelf meer vrijheid en flexibiliteit creëren (soms ondanks je manager of organisatie).

Ben je eenmaal thuis aan het werk, dan kun je natuurlijk wel met de nodige obstakels te maken krijgen. Overal afleiding; een wasje draaien, boodschappen doen, rommel opruimen, kinderen die uit school komen etc. Een keukentafel die niet helemaal ‘arboverantwoord’ is. Of je vindt het juist moeilijk om te stoppen met werken; je slaat pauzes over en je gaat maar door. Nou zijn er wel allerlei trucs om daarmee af te rekenen; ook die komen in het boek aan bod. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.