Effectief Werken. Zo Doe Je Dat!

0
60
Photo by Carl Heyerdahl on Unsplash

Effectief werken. Het klinkt mooi, iedereen wil het, maar doen we of lukt het ons wel? Om optimaal te kunnen werken moet er een goede balans zijn tussen wat er van ons gevraagd wordt en wat we aankunnen. Een afweging tussen belasting en belastbaarheid. Vaak gaat het hier mis. Zeker in onze cultuur waar druk zijn en presteren een norm zijn. Wat we hierbij uit het oog verliezen, is dat we om optimaal te kunnen presteren, we ook onze batterij goed moeten opladen. Niet alleen in onze vrije tijd, maar ook tijdens of tussen de werkzaamheden zelf. Denk aan een pauze, kunnen variëren in werkzaamheden en opladen door te eten en drinken.

Wat beïnvloedt effectief werken?

Willen we dus effectief werken, dan zullen we eerst moeten bekijken wat hierbij een rol speelt. Enerzijds speelt de organisatie een grote rol -denk aan de bedrijfscultuur en arbeidsprocessen. Is er ruimte voor pauzes? Hoe veel afleiding is er? Zijn processen goed gestroomlijnd? Anderzijds gaat het om wie jij bent en hoe je zelf in de wedstrijd zit. Hoe hoog is jouw vitaliteit en energieniveau? Hoe goed kun jij je concentreren? Hoeveel energie verlies je aan niet relevante zaken? Zit je wel op je plek binnen de organisatie?

Een deel hiervan heb je als individu niet in de hand, maar hoe je zelf functioneert wel. Het gaat er hierbij om dat je je energiebronnen goed in de gaten houdt en tijdig weer oplaadt. Je kunt je lichaam goed opladen door goed te eten, pauzes te pakken, goed te slapen en te sporten. Of en hoe je dit doet, ligt heel erg aan hoe ons onderbewustzijn geprogrammeerd is. Want maar liefst 95% van alles wat we denken, voelen en doen wordt door ons onderbewustzijn aangestuurd- we zijn nu eenmaal gewoontedieren.

Ook belangrijk bij effectief werken is je emotionele en mentale gesteldheid. Je kunt je voorstellen dat als je in een goede bui bent, je beter presteert. Hoe goed jij je kunt concentreren heeft hier natuurlijk ook mee te maken. Dit komt beide voor het grootste deel weer vanuit je onderbewustzijn. Enerzijds heeft dit ook weer met gewoontes te maken, anderzijds met jouw veerkracht en kijk op het leven.

Je brein en effectief werken

Het onderbewustzijn speelt dus een grote rol in je persoonlijke effectiviteit. Maar als liefst 95% daar door beïnvloedt wordt, lijkt het lastig om dit te veranderen en om nieuwe gewoontes in te slijpen die je helpen je batterij op te laden. Maar hier zijn gelukkig manieren voor.

Eén van deze manieren is mind hacking. Hierbij gebruik je visualisatietechnieken om nieuwe gewoontes in te slijpen. Dit is precies hetzelfde wat topsporters doen om hun automatismes te trainen. Het zorgt voor een versterkte focus, want tijdens het visualiseren train je jouw concentratievermogen. Een ander effect is dat je hersengolven en hartritme variabiliteit worden gebalanceerd waardoor je in een flow komt.

Je brein en onderbewustzijn kun je zien als een overzicht van je verleden -het bevat herinneringen en ervaringen. Op basis hiervan werkt jouw onderbewustzijn. Maar wat nu als je door brain hacking van je brein een kaart voor de toekomst maakt? Hierdoor grijpt je brein terug op ‘nieuw geïnstalleerde herinneringen’ en worden je automatismes vernieuwd en kun je makkelijker nieuw gedrag vertonen.

Effectief werken komt door deze brain hacks snel een stuk dichterbij. En deze technieken zijn eenvoudig te leren. Effecten hiervan zijn op de werkvloer o.a. minder stress, beter time-management, verbeterde communicatie en een verhoogde productiviteit.

Dit artikel is geschreven door Bart Heijting, MSc. MSc. PT . Bart heeft zichzelf middels meditatie genezen, na jaren van chronische pijn als gevolg van een heftig snowboard ongeluk waarbij hij zijn nek brak. Hierna is hij zich gaan inzetten om meditatie uit de zweverige hoek te halen en voor iedereen toegankelijk te maken. Hij helpt nu wereldwijd mensen en organisaties met stress, gezondheids- en vitaliteitvraagstukken.