Een website beginnen als ondernemer; zo doe je dat

0
26
computer

Tegenwoordig gaan heel veel alledaagse dingen online. Zo kun je tegenwoordig de boodschappen online doen, jouw kleren online en zelfs grote aankopen, als het kopen van een boot, hoeft tegenwoordig niet meer fysiek te gebeuren. Wanneer jij zelf een product of service verkoopt, is het zeker aan te raden om een eigen website aan te maken. Dit doe je door een domeinnaam te kopen en door een hostingpartij in te schakelen. Ben jij benieuwd hoe dit allemaal in zijn proces gaat? Je leest het hier in deze blog!

Een domein aanmaken

Het aanmaken van een domein is een vrij eenvoudig proces. Allereerst is het van belang dat je controleert of het domein nog beschikbaar is. Dit doe je online bij een hostingpartij naar keuze. Hiervoor vul je jouw gekozen domeinnaam in en druk je op de knop ernaast. Vervolgens zul je te zien krijgen of jouw beschikbare domein nog vrij is. Mocht dit niet zo het geval zijn, dan wordt er vaak een andere TLD aangeboden. 

TLD staat voor topleveldomein. De topleveldomein is het laatste stukje in de URL dat achter de punt komt. Denk hierbij aan .nl, .com, .net enzovoorts. Wanneer jouw gekozen domeinnaam bezet is, kun je er vaak toch gebruik van maken, als je een andere TLD uitkiest.

Wat is hosting?

Iedere website of webshop heeft een hosting service nodig. Door middel van deze hosting kan een website online zijn en bezoekers ontvangen. Maar wat is hosting nou precies? En hoe werkt het?

Hosting, ook wel webhosting genoemd, is de dienst die een stuk ruimte aanbiedt, zodat informatie, afbeeldingen en andere vormen van data, toegankelijk is via een website. Deze dienst wordt uitgevoerd door een hostingpartij, ook wel de webhost genoemd. Deze webhost zal daarbij voor jouw website, ook snelheid en veiligheid garanderen. 

Dat klinkt leuk, maar hoe werkt dit dan precies? De hostingprovider heeft een computer die speciaal is gemaakt voor het verbinden met het internet. Deze computer draait 24 uur per dag en 7 dagen in de week op volle toeren, zodat haar gebruikers vindbaar zijn.

Op het moment dat jij een URL (domeinnaam) van een website intypt, maak je dus niet verbinding met die website, maar met die computer van de hostingprovider. Deze computer stuurt vervolgens informatie naar jouw computer of laptop en jouw laptop zet dit vervolgens om in een zichtbare website.

Wat is de beste hosting voor mijn website?

Een dienst in hosting wordt aangeboden in verschillende pakketten. Deze pakketten variëren in grootte en in service mogelijkheden. Wat de beste hosting is voor jouw website, hangt af van verschillende factoren. Factoren die hiervoor van belang zijn, zijn bijvoorbeeld de grootte van de website, het verkeer dat erop zal komen en hoeveel data je verwerkt. 

Wanneer je niet zeker weet, wat het juiste pakket is voor jouw situatie, kun je dit bespreken met de webhost. Over het algemeen kun je met een startende website, ook beginnen met het instappakket voor webhosting. Nadat de hosting service afgesloten is, kun je eindelijk beginnen met het klaarzetten van jouw website!