31 december 2014 stoppen we met MINDZ.com. Een ontmoetingsplek waar gepassioneerde professionals elkaar zes jaar lang hebben kunnen vinden en presenteren. Het online verlengstuk van ons succesvolle Seats2meet.com concept. Terugkijkend kunnen we stellen dat dit sociale verlengstuk absoluut zijn doel heeft gehad maar inmiddels ingehaald is door Facebook, Twitter en alle andere sociale netwerken. Om deze reden heeft MINDZ de laatste drie jaar steeds minder versterkend gewerkt voor Seats2meet.com waar andere platformen dat bij uitstek wel deden. De liefde en aandacht die MINDZ nodig heeft kunnen we inmiddels niet meer bieden. Goed ondernemerschap betekent ook dat je weet wanneer je stopt en voor MINDZ is dat moment nu aangebroken.

Waarom zijn we ooit begonnen met MINDZ.com?

11 november 2008 lanceerden we MINDZ. De plannen en ambities waren vanaf het begin groots, veel van deze verwachtingen hebben we daadwerkelijk waar kunnen maken, en daar zijn we nog steeds erg trots op! In 2008 schreven we het volgende:  “Naast de pure netwerkfunctie die de meeste online sociale netwerken centraal hebben staan, krijgen internetgebruikers steeds meer de behoefte om hun online én offline sociale activiteiten centraal te organiseren.” Daarnaast hadden de Plaza’s (groepen) een belangrijke rol. We beschreven een Plaza als volgt: “Een MINDZ|Plaza is een openbare online omgeving waarbinnen gelijkgestemden samenkomen rond een centraal thema. Op die manier ontstaan dynamische omgevingen waarbinnen kennis over een thema naar een hoger niveau kan worden getild.” Uitgangspunten die nog steeds passen bij een sociaal netwerk anno 2014. 

MINDZ zat vol met intelligentie waar we, wat betreft ons denken, nog steeds gebruik van maken. Met veel ideeën waren we in 2008 simpelweg te vroeg waardoor de markt ons niet herkende. Zo hadden we een taalsysteem gemaakt dat content uit verschillende landen aan elkaar koppelde. Zo kan een Nederlandse MINDZ-gebruiker bijvoorbeeld gemakkelijk in contact komen met een gelijkgestemde MINDZ-gebruiker van een andere nationaliteit. Zo ontstaan grensoverschrijdende mogelijkheden voor MINDZ-ers om gelijkgestemden te ontmoeten die een verrijking zijn voor hun netwerk en kennis. Het leverde ons vooral heel veel vragen op. Het zat te slim in elkaar.

Wat hebben we bereikt?

In de afgelopen zes jaar hebben we naast heel veel gave events, blije mensen en een vliegwieleffect voor ons andere concept Seats2meet.com veel mensen bediend. MINDZ.com heeft op dit moment meer dan 100.000 profielen, ruim 2500 Plaza’s en er zijn ruim 4000 events georganiseerd. Al deze gebruikers hebben bij elkaar ruim 52.000 blog berichten geschreven. Wauw. En dan te bedenken dat de activiteit de laatste twee jaar enorm laag is. Met deze cijfers zijn we nog steeds één van de grootste netwerken van Nederlandse bodem. En dat hebben we toch mooi maar bereikt! Los daarvan heeft Seats2meet.com kunnen excelleren met alle kennis van MINDZ die we daar in hebben kunnen stoppen. 

Wat hebben we geleerd?

Samen met MINDZ evolueerde het internet razendsnel. In de afgelopen vijf jaar heeft de smartphone een geheel andere gebruikservaring neergezet. Het glasvezel internet heeft ervoor gezorgd dat we op veel plekken snel en toegankelijk internet hebben en het is tegenwoordig niet meer dan normaal om je website in de cloud te hosten. Hebben we iets geleerd? Ongelofelijk veel! De manier waarop we ontwikkelen, de keuze’s die we nu maken voor andere projecten en concepten hadden we nooit kunnen maken als we dit MINDZ avontuur niet waren aangegaan. Ook zou het Seats2meet.com concept nooit zo sterk zijn geweest als we met de lancering van MINDZ niet zoveel impact in de digitale wereld hadden gemaakt. Ook op het gebied van techniek hebben we veel geleerd. Bij MINDZ hebben we veel ‘aan elkaar geknoopt’om snel stappen te kunnen maken. Ook het virtuele MindzDNA moest overal in terugkomen (en zorgde voor heel veel zware berekeningen) waardoor we zaken aan elkaar konden relateren. Een visie die we nog steeds gebruiken en toepassen binnen Seats2meet.com met de Serendipity Machine (www.theserendipitymachine.com). Alleen zorgen we er nu wel voor dat deze losse componenten ook daadwerkelijk los staan. Ook hebben we veel gave functionaliteiten gehad die simpelweg niet herkend werden door de uiteindelijke gebruikers.

Hoe gaan we verder?

Op 31 december drukken we op de knop en gaat MINDZ.com offline. Mocht iemand deze dienst in een andere vorm willen door ontwikkelen of op een andere manier nog toekomst zien dan staan we open voor suggesties (mail ons op vincent at mindz.com). Zorg verder dat je content die je niet kwijt wilt raken voor 31 december 2014 uit MINDZ gekopieerd hebt. Mocht je daar niet uit komen dan kun je ons altijd benaderen!

12 COMMENTS

 1. Zes jaar? En hoe heb ik het dan de eerste vier jaar van mijn ZP-leven gedaan? O ja, ik weet het al weer. Na een spoedzelfstudie HTML sleutelde ik zelf iets één-punt-nuls in elkaar. Maar met Mindz werd mijn ZP-leven pas echt interactief en wederkerig. Mindz was zijn tijd ver vooruit. Dank en een diepe buiging aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt. Gemengde gevoelens, met het nakende einde. Maken we er nog een feestje van? Dan nu aan de slag met WordPress, en mijn ‘digitale zolder’ opruimen. Ruim dertig Mindz-plaza’s en nog wat cirkels werd ook wel een beetje veel… Dankzij datzelfde Mindz weet ik nu wel heel goed wat ik met mijn nieuwe webomgeving wil. Kijk begin december maar eens op ceeshoogendijk.nl (of huisacademies.nl, of ai100.org, of krachtbron.org, of krachtzondermacht.nl, of alternatievebedrijfskunde.nl, of verticaledialoog.nl of… nou ja, kijk maar. Nieuwe tijden, nieuwe kansen.

 2. Mindz was de wereld jaren vooruit! Dank voor jullie mooie initiatief. Ik verwacht dat vele toepassingen van mindz terecht komen in de open source community.

 3. Helaas ben ik 5 dagen te laat, ik kwam vandaag pas dit bericht tegen!

  Mijn profiel is nu weg, of is er nog even gewacht met de definitieve opruiming?

 4. het is goed ondernemerschap om ook wat niet meer werkt te stoppen. Ik heb mindz nooit ten volle benut omdat er teveel andere afleidingen waren waar meer mensen uiteindelijk naartoe bewogen. Dat is achteraf gezien wellicht niet de juiste keuze geweest en had ik veel meer gelijkgestemden kunnen vinden via Mindz. Het is niet anders we moeten verder! Ik vind het geweldig dat jullie bij S2M steeds weer durven te vernieuwen en dat is ook loslaten. Ruimte maken voor iets nieuws. Veel respect en bewondering!!! Ik heb misschien nog wel een ideetje voor een tweede leven voor Mindz. Ventileer het wel een keer als we elkaar weer ontmoeten. Het allerbeste met ale nieuw projecten! Linda

 5. Hallo Vincent,

  Ook ik zou graag de content uit mijn profiel willen hebben om weer te gebruiken.

  Als het lukt, heel hartelijk bedankt. Sowieso bedankt voor het initiatief en de goede zorgen. IDD TIJD VOORUIT zullen we maar concluderen.

  Tot ziens bij S2m

  Jan

 6. Hi Vincent, ik heb je gemaild over mijn oude Mindz account. Helaas kreeg ik pas veel later door dat Mindz niet meer in de lucht was. Ik heb nog geen reactie ontvangen op mijn mail. Zou je mij eventueel willen en kunnen helpen? Vriendelijke groet, Ruby

 7. The online business focus is stacked with trashy pantomimes and The Adderall variety promote obliging practically no exertion debilitated does not give the ordinary results you may need to grow the estimation for perfect response Always look for the principle Adderall online medication store that does not deal quality and assurance Affordable negligible exertion things.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.