Een stelletje koeckebackers wilde verschil maken. En doet dat ook.

0
125

Originally posted in MaatschapWij Magazine.

Ingredient 1 voor serendipiteit (een onverwachte maar relevante ontmoeting) is diversiteit.
Hiervoor verbinden we verschillende netwerken aan elkaar om jou diverse content aan te bieden! Dit doen we door samenwerkingen aan te gaan met verschillende partijen en direct verhalen met elkaar te delen. Hier onze samenwerking met MaatschapWij, een inspiratieplatform voor een socialer en duurzamer Nederland. MaatschapWij zet change makers, actieve burgers, rebelse ambtenaren en betekenisvolle ondernemers in de spotlights. Om heel Nederland te laten zien dat je nooit te klein bent om impact te maken. Dat het wél kan. En dat het al gebeurt. Dat er genoeg positieve verhalen te vertellen zijn, die een heel ander licht werpen op onze maatschappij. Samen maken we Nederland elke dag een stukje duurzamer, socialer en rechtvaardiger. MaatschapWij heeft geen politiek of winstoogmerk en wordt gefinancierd vanuit De Publieke Zaak.

Bij Koeckebackers werken jongvolwassenen die moeilijk aan werk komen in de bakkerij en Koeckebar, waar duurzame koekjes worden gebakken en verkocht. Maar eigenlijk is de koek alleen maar een hulpmiddel: na een leerwerktraject in de bakkerij of horeca bij Koeckebackers, hebben mensen die buiten de boot zijn gevallen veel meer kansen op een betaalde baan. En daar is het deze sociale onderneming om te doen. 

“Natuurlijk maken wij bijzonder goede koek,” aldus Joep Langen, een van de initiatiefnemers van Koeckebackers. “Maar het gaat ons er vooral om jongvolwassenen die – om wat voor reden dan ook – al een tijdje buitenspel staan, een plek te geven. Mensen die in de bijstand zitten maar eigenlijk wel weer op weg willen.”

Kantoorkoffie

Een paar jaar geleden kreeg Joep een inzicht dat zijn leven zou veranderen. Hij had een prima baan bij een groot bedrijf. Op een ochtend klapte hij, net als zijn collega’s om hem heen, zijn laptop open, nam een slok van de kantoorkoffie en dacht ineens: “Wat zou er eigenlijk gebeuren als ik hier een paar weken niet zou verschijnen? Helemaal niets. Alles zou gewoon doorgaan.” Dat eerlijke antwoord raakte hem als een mokerslag.

Soulsearching roadtrip

Joep besloot dat hij op zijn minst iets wilde doen dat een verschil maakte. Hoe klein ook. Dus nam hij ontslag en ging op een soulsearching roadtrip, met zijn vriendin in een oude Jeep van Utrecht naar Singapore. Onderweg leerde hij veel over zichzelf, maar vooral over de weeffouten in de manier waarop wij de wereld hebben ingericht. “Vooral in India heb ik van heel dichtbij gezien hoe de enorme kloof tussen de haves en de have nots de maatschappij verscheurt.” Terug in Nederland ziet Joep dat ook hier de kloof tussen arm en rijk groeit. De afstand tussen de mensen die de kansen krijgen, die mee mogen doen in de maatschappij en de mensen die om welke reden dan ook op een zijspoor belanden.

Stappen maken

Hier besluit hij iets aan te doen. Met Marien Meurs start hij een koekjesfabriek waar alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aangenomen worden. Ze krijgen er een leerwerktraject van negen maanden. Joep: “Dat gaat om veel meer dan skills ontwikkelen. We geven mensen hun eigenwaarde terug, ze hebben iets om voor op te staan, ze doen weer mee. En ook al is negen maanden vaak te kort om een leven van frustratie, teleurstelling en ellende totaal om te draaien, we zien iedereen stappen maken. Ze komen er altijd beter uit dan dat ze binnenkwamen. We maken een verschil. En daar is het om begonnen.”

Joep vertelt onder andere over zijn inzichten en waar hij met Koeckebackers naartoe wil:

Social Enterprise NL jaagt de beweging van sociale ondernemingen zoals Koeckebackers aan. Meer weten over de netwerkorganisatie? Bekijk hier het videoportret van medeoprichter Willemijn Verloop.

Video door: Jeppe van Pruissen & Nadine Maarhuis
Tekst door: Joost Marsman