Een hoger doel en reciprociteit

0
251

Op 24 september a.s. is er in Amersfoort het zakelijk festival Midden-Nederland. Een festival waar deelnemers zelf waarde toevoegen door o.a. workshops te geven. Zo geef ik bijvoorbeeld een workshop Bewust ondernemen namens het netwerk Bewust Amersfoort en een workshop Serendipity Experience namens Peer!, onze Seats2meet locatie. Naar aanleiding van vorige edities van dit festival is er een oproep gedaan om te bloggen over waarde, omdat we met zijn allen vinden dat het anders moet, maar nog niet helemaal weten hoe. In drie blogs zal ik mijn mijmeringen rond waarde met je delen. Dit is de derde. De eerste vind je hier en de tweede hier.

MTP: waarde toevoegen

In het boek van Yuri van der Geest, Exponential Organizations, schrijft hij over MTP: massive transformative purpose. Het is het hogere doel waar je als organisatie voor gaat. Dit hogere doel is iets waar anderen zich mee kunnen identificeren waardoor er een sociale beweging ontstaat. Je klantenkring is niet langer een stel individuele mensen die iets bij je koopt, maar het is een community van gelijkgestemden, die toevalligerwijs ook jouw producten gebruiken. Dat is pas echte waarde. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Bij Peer! hebben we een MTP: we bouwen aan een nieuwe economie en samenleving. Dit spreekt veel mensen aan, we merken dat er steeds meer mensen bij ons komen werken. Niet alleen omdat de werkplekken en lunch gratis zijn, maar juist omdat ze ook mee willen bouwen aan die nieuwe economie. Zij voegen op hun manier waarde toe op basis van hun talenten. Zo hebben we een facilitator, een social notulist, een community manager, een event manager, projectleiders en een aantal service managers. Echt prachtig om te ervaren hoe dat ontstaat!

Reciprociteit

We gaan bij Seats2meet uit van overvloed. We delen in wat we over hebben: werkplekken en lunch. Maar ook kennis. We leveren hierbij waarde, zonder er een financiële vergoeding voor te vragen. We vragen echter wel dat mensen betalen met sociaal kapitaal. Dat is een nieuw concept, dat niet iedereen direct begrijpt. Soms krijg ik een telefoontje van mensen die voor ze komen, eerst onderhandelen wat ze moeten leveren. Dan leg ik uit dat we niet direct iets terug verwachten, maar dat ze iets terug doen als het zich voordoet. Het is niet echt SMART, als je gewend bent een offerte te maken met een heldere prestatie (arbeid) en tegenprestatie (geld). Ik leg ook uit dat het van alles kan zijn: iemand in de workspace helpen met een praktische vraag, Twitteren dat het werken bij Peer! zo leuk is of in je eigen netwerk vertellen dat je bij Peer! moet vergaderen omdat de service zo goed is. We specificeren het niet, we gaan er van uit dat er ooit waarde terugkomt, ofwel reciprociteit:

een sociaal verschijnsel waarin één organisme (bijvoorbeeld een mens) bereid is een ander een dienst te verlenen wanneer het organisme weet dat het hiervoor op een later tijdstip een wederdienst kan verwachten, of op dat moment zelf die wederdienst bewijst. 

Meer bloggen over waarde vind je hier.