De zwakke plek van Thuisbezorgd | Het verschil tussen gig- en freelance economy | Hoe duurzaam is de deeleconomie?

0
232

Afgelopen week een presentatie gegeven op het ‘VNG Realisatie congres 2018’ over platformen en lokale overheden. Interessant is om op de website onder het kopje ‘presentaties’ de slides van veel presentaties door te scannen om te ontdekken wat er allemaal speelt in gemeenteland. VNG deed overigens ook zelf een verkenning van de vraag hoe gemeenten zich verhouden tot platformen. Ik werkte hier ook aan mee. Met o.a. deze mindmap als resultaat. 

Afgelopen week waren er weer mooie stukken in overvloed om iets van te vinden. Ik verzamelde de 5 meest interessante en voorzag ze van mijn duiding en gedachten. Mooie week!

p.s. heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier. Delen wordt gewaardeerd. Fijne week!


Oproer tegen Thuisbezorgd.nl kraait op vele plekken | Het Financieele Dagblad

Het is al een tijdje onrustig in thuisbezorgd land. De restaurateurs voelen zich klemgezet door Thuisbezorgd.nl en roepen om -én komen met- alternatieven. 

Hoewel een paar weken geleden met eten.com een landelijke tegenhanger werd aangekondigd zijn er intussen ook best wat lokale alternatieven in Enschede, Zwolle, Almere, Goes, Hellevoetsluis en Emmen. 

In dit artikel, dat een mooi overzicht biedt van de alternatieven op de markt, is de oprichter van eten.com sceptisch over het succes van de lokale alternatieven op de lange termijn. Zij zouden niet op kunnen tegen de marketing power van Thuisbezorgd. 

Lokale afzetmarkt
Ik ken de cijfers niet, maar ik vermoed dat de thuisbezorgd markt grotendeels afhankelijk is van lokale klanten: mensen die in de bezorg radius van een restaurant wonen. Je moet niet vergeten dat Thuisbezorgd ‘slechts’ een sales platform is: de bezorging wordt in de meeste gevallen door de restaurants zelf gedaan. Op het moment dat alle lokale restauranthouders zich verenigen, een korte tijd flink investeren in marketing en na een overgangsperiode van een maand of 6 collectief hun samenwerking met Thuisbezorgd opzeggen, dan kan Thuisbezorgd adverteren wat het wil, maar zonder aanbod op de site ben je nergens. 

Aangezien een platform als Thuisbezorgd groeit per postcode(gebied) zou een decentrale aanpak op korte termijn mogelijk juist de grootste kans van slagen hebben: op het moment dat het aanbod lokaal goed is, dan is het pas interessant voor een klant om over te stappen. 

Schaalvoordeel
Hoewel het op korte termijn activeren van restaurateurs en het doen van lokale reclame heel effectief kan werken, verwacht de klant uiteindelijk een gelijkwaardige en het liefst nog betere klantervaring. Niemand gaat bestellen via een brakke app. En dat is het gevaar van een versplinterd landschap: dat je straks 100 lokale alternatieven hebt met….. 100 brakke apps. De taximarkt laat ons zien dat de klant gaan voor prijs en convenience. Dat is dus ook wat je de klant moet bieden. Want je kunt wel met zijn allen het contract bij Thuisbezorgd opzeggen, maar op het moment dat je je klant geen goed alternatief biedt (verplichte winkelnering), dan zal er vroeg of laat een ondernemer komen die een betere oplossing bedenkt en… hup…. alle klanten lopen weer bij je weg. 

Hier ligt dus zeker de toegevoegde waarde van een landelijk platform als eten.com. Een meta platform dat wordt gerund als een tech bedrijf en dat, mogelijk met hulp van Horeca Nederland, een stevige ICT- en marketing basis neerlegt. De lokale groepen kunnen vervolgens gebruik maken van de materialen die de meta organisatie hen aanlevert. Een soort van best of both worlds: de voordelen van lokaal (snel, betrokken) en nationaal (kwaliteit en continuïteit) gecombineerd. Wat dat betreft is het al mooi dat eten.com een coöperatie is: dit zal ook voor de lange termijn de belangen van de leden borgen. 

Prototyping on-demand shuttle bus services in Singapore

Geweldig initiatief van de overheid in Singapore: Beeline. “Beeline is an open, cloud-based smart mobility platform developed to provide data-driven shuttle bus services for commuters. Through Beeline, commuters are empowered to “crowd- start” and activate more direct, private express bus routes that cater to their travel needs, especially during peak periods.” 

The 4 Things You Need to Thrive in the Gig Economy

Via de dagelijkse (!) nieuwsbrief van Erwin Blom van Fast Moving Targets kwam dit artikel voorbij. Harvard Business Review interviewde 65 gig workers en Erwin haalde deze 5 elementen die belangrijk zijn voor het goed functioneren in de gig economy er uit: 

Place. Wie geen bedrijfsomgeving meer heeft om naar toe te gaan, doet er goed aan op zoek te gaan naar een lokatie waar hij / zij zonder afleiding en druk kan werken
Routines. In een vaste baan zitten routines in het werk gebakken. Dat kan geestdodend zijn, maar vaker geeft het houvast. Uit onderzoek is gebleken dat routines zorgen voor focus en prestatieverhogend werken. Breng die dus ook aan in een relatief vrij werk-leven.
Purpose. Als zelfstandige maak je zelf de keuzes. En dus is een duidelijk doel voor het gros van de geinterviewden belangrijk. Ze willen meer dan gewoon werk leveren, willen ook een bijdrage aan de wereld leveren. In dit onderzoek dan he ;-)
People. Bij een gewone baan zijn de andere mensen inbegrepen, daar hoef je je best niet voor te doen. Als eenpitter is dat veel minder het geval. Daar moet je dat zo belangrijke contact dus organiseren. In meetups, in borrels, in afspraken.

Ik denk, en ik deelde deze gedachte twee weken geleden voor het eerst, dat het belangrijk is om niet alle soorten flexibele arbeid op één hoop te gooien. Dit stuk gaat over, en ze benoemen het zelf ook, de freelance economy. Gemiddeld wat langer durende opdrachten, uitgevoerd door professionals met een track record die op hun eigen manier een stukje unieke waarde toevoegden en die redelik autonoom handelen. Dit staat, in mijn beleving, haaks op wat we nu scharen onder de ‘gig economy’ of ‘kluseconomie’. Hier gaat het om korte, opgeknipte werkzaamheden, welke alleen economisch rendabel zijn omdat platformen de transactiekosten verlagen. De ‘worker’ biedt weinig unieke toegevoegde waarde, heeft buiten het platform veelal geen klanten en bouwt een afhankelijkheidspositie tegenover het platform op, omdat hij/zij makkelijk inwisselbaar is. Voor jou tien anderen. 

Dit stuk van HBR gaat dus over de freelance economie. Niet over de gig economy. Ik zal dit stuk afsluiten met dezelfde zin als dat ik 2 weken geleden deed: “Zolang we deze twee ‘uitersten’ op één hoop blijven gooien, wordt het lastig om de juiste duiding in de discussie aan te brengen.”

Gissen naar hoe duurzaam Airbnb is – Trouw – Blendle

Hoe duurzaam is die hele deeleconomie nu eigenlijk? Een vraag die terecht regelmatig terugkeert. Alleen bij peer2peer autodelen is dit bewezen. Deze week publiceerde Airbnb een onderzoek naar de duurzaamheid van het platform. De conclusie: “Airbnb reizigers in Nederland besparen CO2 uitstoot van 60.000 auto’s”. Daar kun je mee thuiskomen. 

In dit artikel in Trouw (link via Blendle) vind je een interessante discussie over de (on)mogelijkheden die zo’n onderzoek als deze met zich meebrengt. Ik deel dit niet om het onderzoek te veroordelen, maar juist om te laten zien hoe moeilijk het is om hier, met de beste bedoelingen, iets zinnigs over te zeggen.  

Ride-sharing apps are driving NYC cabbies into financial ruin | New York Post

In dit stuk en in het stuk ‘Why are New York taxi drivers killing themselves‘ lees je hoe een taxi markt en het leven van taxi chauffeurs in de VS kapot worden gemaakt. De cijfers zijn niet mals. Een paar ‘hoogtepunten’: 

  • De prijs van een taxi vergunning in NYC was in 2014 nog ruim 1 miljoen dollar. Nu nog maar 200.000. 
  • NYC heeft een maximum gesteld aan het aantal taxi’s: 13.600. Het aantal ‘ride hailing’ auto’s die via apps passagiers ophalen staat nu op 63.000. In 2015 waren dit er nog 20.000. 
  • In veel staten is er een minimum prijs voor taxi ritjes. Deze gelden niet voor ‘ride hailing’ services. 

Ik moest bij het lezen van deze twee stukken denken aan de premiere avond (ik schreef er later deze blog over) van de docu ‘Taxibotsing’ van Frans Bromet in Pakhuis de Zwijger. Een docu over de opkomst van UberPop in Amsterdam. Ook hier zaten enkele taxi chauffeurs, die ook een rol in de docu speelden, in de zaal. Hoewel de taxi chauffeurs zeker geen heilige boontjes zijn en écht de nodige steken hebben laten vallen in het verleden en heden, is hetgeen nu gebeurt niet puur op deze groep mensen af te schuiven. Als je de bovenstaande 3 punten lees, dat moet het ook duidelijk zijn dat de (lokale) overheden ook de nodige steken hebben laten vallen en hun verantwoordelijkheid moeten pakken. En verantwoordelijkheid moet nemen voor het gevoerde beleid.

Onderzoek

Interessante voorbeelden uit een paper van Nathan Schneider over initiatieven die de data terug in de handen van de gebruiker legt.

In de media

De deeleconomie blijkt vooral weggelegd voor hogeropgeleide Nederlanders | TROUW

Voor Trouw werd ik gevraagd commentaar te geven op een onderzoek over wie actief zijn in de deeleconomie.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (martijn@collaborative-economy.com) of telefoon (06-50244596).