De waarde van gratis

0
311

Op 24 september a.s. is er in Amersfoort het zakelijk festival Midden-Nederland. Een festival waar deelnemers zelf waarde toevoegen door o.a. workshops te geven. Zo geef ik bijvoorbeeld een workshop Bewust ondernemen namens het netwerk Bewust Amersfoort en een workshop Serendipity Experience namens Peer!, onze Seats2meet locatie. Naar aanleiding van vorige edities van dit festival is er een oproep gedaan om te bloggen over waarde, omdat we met zijn allen vinden dat het anders moet, maar nog niet helemaal weten hoe. In dit blog zal ik mijn mijmeringen rond waarde met je delen.

Waarde bepaling achteraf is gratis

Een van die dingen waar ik mee worstel rond waarde, is bij de events die wij organiseren. Ik vind ze heel goed en veel waard. Het zijn trainers die deze workshops geven, die anders lesgeven aan HBO-instellingen of MT’s van grote organisaties begeleiden voor tarieven boven de €100,-. Dus ja, wat is zo’n workshop waard? In het eerste halfjaar van ons Perenbestaan hebben we het geprobeerd op basis van waardebepaling achteraf. Kennelijk is dat een begrip dat de gemiddelde Nederlander niet begrijpt: waardebepaling achteraf betekent gratis in de ogen van veel mensen. Dat bleek niet alleen zo te zijn bij ons, maar ook de vorige editie van het zakelijk festival heeft hiermee te kampen gehad en de stichting Nederland Kantelt heeft hetzelfde probleem gehad na het Kantelfestival. Wij vragen nu €7,50 voor de workshops. Ik vind het persoonlijk meer waard, veel meer.

Gratis is normaal

Wat is het dat we maar verwachten dat dingen (vrijwel) gratis zijn? Ik geef toe, er is veel gratis tegenwoordig. Je kunt gratis je social media gebruiken, je kunt gratis gebruik maken van Mailchimp, WordPress en dat soort software. Je kunt zelfs gratis lunchen bij Seats2meet. Maar betekent het daardoor dat het minder waard is? Worden we daardoor minder bereid om voor dingen te betalen? Ik begrijp wel dat door de crisis iedereen de vinger op de knip moet houden, we zijn extra alert en geven minder snel geld uit. Op zich een goede zaak, na jarenlang excessief consumentisme. Maar slaan we nu niet door naar de andere kant? Indirect werken we daarmee aan een economie waarin ook wijzelf niet meer op waarde worden geschat, m.a.w. gewaardeerd op wat we waard zijn. Prijzen we onszelf daarmee ook niet uit de markt? Daarover meer in mijn volgende blog: eigenwaarde en respect.

Meer bloggen over waarde vind je hier.

#MNL15 #S2M #peer033