Corporate meets Seats2meet: hoe je ook als medewerker in loondienst van S2M kunt profiteren

0
477

Werken, dat doe je als medewerker in loondienst op kantoor. Of thuis, als je werkgever aan ‘Het Nieuwe Werken’ doet. Wat heb je te zoeken op een externe flexlocatie als Seats2meet? Op kantoor zijn er toch ook werk- en vergaderplekken? Je gaat toch niet tussen die bebaarde freelancers met hun MacBooks zitten? En je gooit jullie kennis toch niet op straat? Think again. Acht redenen om als medewerker van een corporate of grote organisatie eens wat vaker bij S2M te komen werken. Want de ‘derde werkplek’ heeft niet alleen zzp’ers, maar ook jou én je organisatie veel te bieden…

  1. Omdat er op kantoor niet genoeg werk- en overlegplekken zijn

Al zou je willen, elke dag naar kantoor is voor veel medewerkers helemaal geen optie meer. Vierkante meters die niet 100% van de tijd benut worden, zijn een grote kostenpost voor organisaties. Misschien heb je al geen eigen bureau meer, en anders zul je er binnenkort aan moeten geloven: kantoorruimte delen met collega’s. Het goede nieuws: de besparing die je werkgever daarmee realiseert kan ze investeren in broodnodige zaken. Zoals opleiding en ontwikkeling, duurzamere bedrijfsvoering en innovatie.

  1. Omdat het je reistijd bespaart

Dikke kans dat jouw kantoor een stuk verder weg is dan de dichtstbijzijnde flexplek (check het overzicht van S2M-locaties). Langer blijven liggen en op de fiets naar je werk, ideaal toch? Bovendien vind je flexplekken vaak op of nabij stations. Handig als je weer eens vertraging hebt; kun je via je webcam en koptelefoon toch nog op tijd dat overleg bijwonen. Plan ook je afspraken efficiënt in: woon je zelf in Utrecht en je collega in Amersfoort, waarom zouden jullie dan allebei naar kantoor in Amsterdam komen voor overleg?

  1. Omdat je er een goeie werksfeer en nieuwe collega’s voor terugkrijgt

Vind je thuiswerken maar niks? Omdat het zo stil is aan de keukentafel, of juist omdat je er continu afgeleid wordt door spontane opruimwoede, partnerlief of kinderen? Ook bij S2M wordt er koffie voor elkaar gehaald en bij binnenkomst merk je gelijk: hier wordt gewerkt. Kim Versluys, parttime docent bij Fontys Hogescholen, is blij met de ‘sociale controle’ die ze bij S2M ervaart: “Thuis ga ik wasjes draaien, liedjes zingen en stofzuigen. Die neiging heb ik hier niet.” Maar ruimte voor een praatje is er ook: “Tijdens de lunch knoop ik graag een gesprekje aan met mijn buren over waar zij die dag aan werken.” Trouwens, je collega’s zijn ook niet meer altijd op kantoor. Tijd dus om je eigen netwerk op te bouwen!

  1. Omdat iedereen ZP’er (Zelfstandige Professional) kan zijn

Misschien heb je de indruk dat S2M toch meer iets is voor creatievelingen en voortdurend netwerkende zzp’ers. Die zitten er inderdaad volop. Maar het verschil tussen medewerkers in loondienst en zzp’ers vervaagt. Bedrijven slinken en huren de expertise in die ze op een bepaald moment nodig hebben. De flexibele schil wordt een flexibel hart, voorspelt SCP-econoom Sweder van Wijnbergen. De medewerker van de toekomst is een Zelfstandige Professional (ZP’er), die net als freelancers en ondernemers kijkt waar hij waarde kan toevoegen. Hij hopt van klus naar klus, ongeacht zijn contractvorm. Slimme medewerkers stellen zich dus op als ZP’er, die zijn unieke kennis, vaardigheden en netwerk in kaart brengt en beschikbaar stelt aan anderen (dat gaat heel eenvoudig met behulp van Seats2meet Connect).

  1. Omdat het je inspiratie en hulp oplevert uit onverwachte hoek

Dat merkte vertaler Hildert van der Hoeven, die als projectplanner in loondienst regelmatig bij S2M werkte. Zo kreeg hij eens Excel-tips van een buurman die de hele dag met spreadsheets zat te werken. Ook hield hij een mooie profielfoto over aan een ontmoeting met een fotograaf. Docente Kim Versluys heeft nog geen gebruik gemaakt van de aanwezige kennis, maar andersom is er al wel eens een beroep op haar gedaan: “Iemand wilde een training opzetten voor docenten en vroeg mij mee te denken en het in mijn netwerk uit te zetten. Ook denk ik wel eens mee met afstudeerders die bij S2M aan hun scriptie werken; ik vind het leuk te horen waar ze mee bezig zijn.”

  1. Omdat je ‘er even uit bent’

Altijd maar datzelfde kantoor en diezelfde keukentafel; zelfs met flexplekken ligt sleur op de loer. Jelle van Luipen, programmamanager RailwayLAB bij ProRail, bezoekt S2M vooral vanwege het gevoel van vrijheid, de ‘mentale ruimte’ die hij er ervaart: “Weg van de dagelijkse beslommeringen op kantoor lukt het me beter om buiten de gebaande paden te denken. Het is ook een ideale plek om eens vrijuit en ongestoord te spreken met een collega.”

  1. Omdat je organisatie er ook baat bij heeft

Je organisatie denkt misschien dat zij er goed aan doet om zich op te sluiten in een ivoren toren. Dat er daarentegen veel te winnen valt buiten de tourniquets weten ze bij Centraal Beheer Achmea. Afgelopen maand opende het bedrijf een eigen Seats2meet-locatie, LAB55, in haar kantoorgebouw in Apeldoorn. Medewerkers kunnen hier werken naast en met ondernemers, klanten, en wie zich verder maar aanmeldt. Doel is van elkaar te leren en samen tot nieuwe ideeën en initiatieven te komen. “Onze stip op de horizon is samen met ondernemers oplossingen zoeken voor maatschappelijke vraagstukken. Wij betrekken hen bij onze uitdagingen, maar ook andersom”, vertellen Silvia Onos en Angela Eijlander van Centraal Beheer. Een open en transparante organisatie dus, maar hoe zit dat met informatiebeveiliging? “Wij vertrouwen erop dat onze mensen hier goed mee omgaan”, vervolgt Onos. “Medewerkers van het schadebedrijf zullen hier niet snel gaan zitten; die werken in een beveiligd systeem. Maar voor hun overige werkzaamheden zijn zij welkom in LAB55.”

Ook branchevereniging BOVAG staat open voor vernieuwingen en schakelt S2M daarbij in. “Wij helpen onze leden aansluiting vinden bij nieuwe consumenten”, zegt Anton Pluim, branchemanager op het gebied van deelauto’s. Tijdens een workshop die zijn bedrijf bij S2M organiseerde ontdekte hij dat er mensen zitten, veelal de jongere generatie, die op een heel andere manier naar de wereld kijken: “Ze willen flexibiliteit en mobiliteit op maat. Het gesprek met hen aangaan levert ons nieuwe inzichten op. Zo kwam één van onze leden op het idee om een auto aan te bieden bij een S2M-locatie, voor de flexibele ondernemers die er werken.” Zelf ontmoette Pluim een ondernemer die bezig is een innovatief autoslot te ontwikkelen: “Ik kan zo iemand in contact brengen met de juiste bedrijven. Tegelijkertijd haal ik daarmee een innovatie ons netwerk binnen. Het hoeft niet meteen om geld te draaien, we helpen elkaar en wie weet wat daaruit voortkomt.”

  1. Omdat je zó over je drempelvrees heen bent

Binnenstappen bij S2M betekent misschien toch even buiten je comfortzone treden. Ook Jelle van Luipen van ProRail ervaarde in eerste instantie een drempel: “Ik dacht dat is iets voor zzp’ers.” Zijn tip: ga eerst eens vergaderen bij S2M. Ook Anton Pluim van BOVAG maakte op deze manier kennis met het concept. Hij raadt wel aan om je dan niet alleen op je eigen bijeenkomst te richten, maar je open te stellen voor je omgeving: “Stel jezelf eens voor bij de koffieautomaat, vraag waar iemand anders mee bezig is.” Eenmaal aangeschoven aan een flexwerktafel zul je zien dat iedereen vriendelijk en behulpzaam is. Het ‘sociale kapitaal’ dat je inlegt in ruil voor een werkplek, koffie, lunch en een waardevol netwerk, houdt namelijk ook in dat de community gezamenlijk zorgt voor een prettige, werkbare plek. En wat die zzp’ers betreft; je weet nu dat jij hen als medewerker wel degelijk kennis én een waardevol netwerk te bieden hebt!

Meer tips om te profiteren van Het Nieuwe Werken?

Bestel dan het boek Wie heeft mijn werkplek gepikt? Profiteren van Het Nieuwe Werken in 14 hacks dat ik schreef samen met Floris Vrasdonk (Uitgeverij Haystack, € 16,50). Verkrijgbaar bij o.a. ManagementBoek en Bol.com.