Op 26 oktober a.s. lanceren we het vernieuwde S2M Platform met een feestje bij Seats2meet.com Utrecht! Maar we hebben nog een reden om trots te zijn, namelijk het feit dat Seats2meet.com sinds juli 2015 een gecertificeerde B Corp is. Tijdens het evenement is ook dutch aanwezig, countrypartner van B Corp Europe voor de Benelux. Ik stelde Merel  Hoftijzer van dutch een aantal vragen.

 

Wat is B Corp precies?

Gecertificeerde B Corporations staan voor een nieuw type corporatie die de kracht van business gebruiken om sociale en milieuproblemen op te lossen. De certificering B Corp betekent voor duurzame bedrijven wat Fair Trade als certificering betekent voor koffie. B Corp komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten.

 

Waar moet een bedrijf aan voldoen om een B Corp te worden?

Elk bedrijf moet een streng assessment ondergaan en wordt daarin getoetst op duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en prestatie. Voor elk onderdeel krijg je punten. Het klinkt makkelijker dan dat het is om de benodigde 80 van de 200 punten te halen. Ook je relaties met je leveranciers worden onder de loep genomen. Zo krijg je meer punten wanneer je bankiert bij een groene en/of coöperatieve bank, dan bij een staatsbank. Het motto is ‘B the Change’.

 

Waar staat de B voor?

De B staat voor Benefit. In meer dan 30 van de Verenigde Staten is het al een juridische rechtsvorm. Je krijgt daar dan ‘pbc’ achter je bedrijfsnaam, dat staat voor public benefit corporation. In Italië is er nu ook een wetsvoorstel ingediend. Nederland heeft overigens heel lang voorop gelopen met het aantal B Corps in Europa. Halverwege 2012 waren de helft van alle B Corps in Europa nog Nederlands. Inmiddels begint de rest van Europa flink in te lopen. Andere bekende Nederlandse B Corps zijn Tony Chocolonely, Triodos Bank, SnappCar en Dopper.

 

Hoe kwam Seats2meet.com in aanmerking om een B Corp te worden?

Het bedrijfsplan van Seats2meet.com is lastig te toetsen aan een assessment. Niet dat het niet wetenschappelijk onderbouwd kan worden, integendeel. Maar het bedrijfsplan is dusdanig uniek, dat sommige vragen lastig toepasbaar waren. Het feit dat Seats2meet.com een balans heeft weten te vinden tussen sociaal en monetair kapitaal is erg bijzonder. Seats2meet.com behoort tot de founding class van B Corp in Europa overigens. Ook daarin lopen ze weer voorop dus.

 

Tijdens het evenement op 26 oktober zullen we een korte introductie krijgen van Nathan van B Lab Europe en een B Talk van Marle van Dessel van Floow2, ook een B Corp. dutch, dat projectmanagement biedt voor klanten die echt impact zoeken in onze sterk veranderende wereld, is behalve afgevaardigde natuurlijk zelf ook een B Corp. Meer info? Check www.bcorporation.eu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here