Analyse CarAmigo: groeien door te delen

0
324

Gisteren sprak ik in Brussel Alex Gaschard, mede oprichter van het eerste Belgische peer2peer auto deel platform CarAmigo. Nu zou je kunnen denken dat er niet veel variatie kan zitten in de verschillende peer2peer auto deel platformen die in de verschillende landen actief zijn, maar niets is minder waar.

Opbouw en financiering van de eigen organisatie
Veel mensen hebben de illusie dat platformen in de deeleconomie -en scale-ups in het algemeen- worden gerund door studenten of net afgestudeerden zonder enige ondernemerservaring. Deloitte Fast Ventures en THNK deden onderzoek naar de succesfactoren van 400.000 start-ups uit 24 landen en kwamen tot de volgende conclusie: “In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn het de ervaren ondernemers die in de meeste gevallen aan het roer staan van de zogenaamde scale-ups.”

Ook bij CarAmigo is dit het geval. Alex en zijn medeoprichters hebben alleen de nodige ondernemerservaring. Hun eerdere bedrijf is nog operationeel (en winstgevend) en is op dit moment de partij waar het geld vandaan komt om CarAmigo te laten groeien. Wanneer ik van andere ondernemers hoor hoeveel tijd zij als founder kwijt zijn aan het zorgen dat het investeringsgeld binnen komt en de aandeelhouders tevreden blijven lijkt mij de situatie van Alex ideaal.

In het kantoor in Brussel werken 3 en binnenkort 4 medewerkers aan het platform, maar ze hebben ook eigen medewerkers in Noord Afrika en Bulgarije zitten. Niet omdat de arbeidskrachten daar zo goedkoop zijn, maar omdat deze mensen (deels ook Belgen) daar toevallig wonen.

Groeien via sterke partners
Interessant aan CarAmigo vindt ik de manier waarop ze vanaf dag één hun model hebben opengesteld voor samenwerking met andere partners. Zo sloot het al snel een partnership met Touring, de Belgische ANWB. Niet alleen zorgde dit voor een (zeer gewenste) toegevoegde waarde voor de gebruikers, maar het gaf CarAmigo ook toegang tot een enorme groep potentiële gebruikers. Ook bijzonder is het partnership dat CarAmigo sloot met Ford. Niet alleen promoot Ford in België tijdens aankoop en reparaties de mogelijkheid tot het verhuren van een auto via CarAmigo, maar ook zijn er ideeën om mensen die op vakantie gaan hun auto bij de garage te laten parkeren, waar de garage de uitgifte van de peer2peer huur auto voor haar rekening neemt.

Bij iedere samenwerking is er voor beide partijen een duidelijke win-win. En dan niet alleen in de marketing, maar ook op financieel vlak. Zo verdient Touring aan de transacties op CarAmigo en pakt Ford een percentage van de verhuur via haar klanten. Slimme zet, want zo bouw je een duurzame relatie en business model op en loop je niet het risico dat het puur een marketing truc is die na verloop van tijd is uitgewerkt.

Verantwoordelijkheid en toegevoegde waarde van het platform
Ik heb veel discussies en gedachten over de verantwoordelijkheid van platformen en de manier waarop platformen ook op lange termijn van toegevoegde waarde kunnen blijven voor alle betrokken stakeholders. Toegevoegde waarde staat immers gelijk aan bestaansrecht. Naast de sterke partnerships, die ook in grote mate bijdragen in het vertrouwen van gebruikers in het platform, gaat CarAmigo ook een stap verder. Zo hebben zij met de Belgische fiscus en zogenaamde ‘ruling’ afgesloten waardoor de fiscale consequenties voor verhuurders via CarAmigo helder zijn. Je mag 200euro per maand bijverdienen (2.400euro per jaar) en je auto (maximaal 1) maximaal 60 dagen verhuren per jaar. Interessant is dat deze ruling is geïnitieerd door het platform zelf en ook alleen geldt voor verhuur via CarAmigo. Of dat laatste wenselijk is laat ik in het midden: uiteindelijk lijkt het voor iedereen beter wanneer dit per branche wordt geregeld in plaats van per platform. Maar voor CarAmigo is het zeker een mooie USP. Het feit dat zij dit hebben afgesproken voor een heel land ipv per gemeente (wat je bij Airbnb bijvoorbeeld ziet) is uniek.

Internationalisering door samenwerking
Alex heeft een duidelijk beeld van de toekomst van de peer2peer auto deel markt: deze moet internationaal. Zodat je op vakantie ook makkelijk een auto van iemand anders kunt huren. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: alles zelf doen of samenwerken. CarAmigo is op dit moment in gesprek met een aantal andere platformen in andere landen om het aanbod en de profiel data met elkaar uit te wisselen. Zij zitten immers geen directe concurrenten van elkaar. Aan de andere kant denkt Alex ook (en vast niet alléén nadenken) over uitbreiding naar andere landen. Zijn voorkeur hebben de kleine niet ‘usual suspect’ landen.

Data delen met de overheid
De laatste tijd hoor ik steeds meer verhalen dat de overheid maar al te graag data van de platformen wil hebben om de regulering en belasting eenvoudiger uit te voeren. Een platform heeft immers alle gebruikersdata, waardoor regulering en belasting eenvoudig centraal kunnen worden geregeld en afgedragen. Alex is de eerste ondernemer die ik heb gesproken die hier voor open staat. Hij ziet het als een extra toegevoegde waarde (ontzorgen) voor de gebruikers en een manier om ook de overheid als stakeholder te betrekken. Dat dit in het kader van privacy een goede discussie waard is, dat lijkt mij duidelijk. Uitdaging hierin is dat er voor iedere situatie wel iets goeds en slechts te bedenken is en de waarheid niet in het midden ligt. To be continued dus….

Al met al ben ik onder de indruk wat Alex en zijn collega’s in een relatief korte termijn hebben neergezet en de gekozen strategie. Sowieso een platform om in de gaten te houden dus.