Amazon in de gig economy | Houdt Airbnb stand in Amsterdam? | Kluseconomie: voor erbij of niet?

0
78

Het was weer een mooie week met een interessante avond over Platformarbeid bij Stibbe in Amsterdam (met een jurist als discussieleider, dat zou iedereen moeten doen) en een optreden bij BNR Nieuwsradio rondom Airbnb in Amsterdam en andere platform perikelen. Ook deze week weer 5 mooie stukken gevonden en van mijn, soms wat kritische, duiding voorzien. Mooie week!


Platformeconomie top 5

Weer een maatregel tegen Airbnb, heeft dat zin? | NOS

Short stay verhuur via platformen als Airbnb ligt onder uur in Amsterdam. Waar veel partijen pleiten voor het terugschroeven van het aantal dagen dat je jouw huis mag verhuren van 60 naar 30 dagen per jaar, gooit de PvdA (de partij die jaren lang toerisme in Amsterdam heeft gepromoot) de knuppel in het hoenderhoek door te pleitten voor een algemeen verbod. De verkiezingen komen er weer aan….

Hoewel de juristen denken dat een verbod niet mogelijk is, lees ook dit goede stuk in Trouw, denk ik dat het geen goede stap is om dit soort activiteiten in zijn geheel te verbieden. Een argument: ‘helemaal verbieden is makkelijker dan 30 dagen handhaven’. Naast dat ik dit betwijfel, mag in mijn ogen ‘makkelijker’ nooit een aanleiding zijn. 

Nu verbieden (ik ben trouwens wel voor een proefprocesje, er mengen zich de laatste tijd wel erg veel amateur juristen met een agenda in discussies over platformen) zou ook zonde zijn. Amsterdam is al sinds December 2014 bezig met leren hoe met deze ontwikkeling om te gaan en begint met het invoeren van de meldplicht en de samenwerking met Booking.com nu eindelijk grip te krijgen op de vakantieverhuur. Het moment dat je grip hebt (en nee, we zijn er nog niet), dan kun je dit ook in gaan zetten om de ontwikkeling te gaan sturen. Van volgen naar leiden. En, zoals in dit stuk ook staat vermeld, kun je deze vorm van accomodaties ook gebruiken om meer spreiding van toeristen in de stad te krijgen. Daarnaast klinkt verbieden wel mooi, maar ook dit moet worden gehandhaafd. 

Te vaak wordt er in de discussie in de platformeconomie, ook wanneer het om arbeid gaat via platformen, het argument gebruikt dat het voor de gebruikers, de demand kant, alleen om het geld gaat. Daarbij wordt voorbij gegaan aan de oplossing die het platform biedt waar simpelweg markt voor is. Toen ik twee weken geleden in New York was heb ik bewust niet voor een hotelkamer gekozen. Ik moet er niet aan denken om 7 dagen een hotelkamer als uitvalsbasis te hebben. Dankzij mijn Airbnb had ik een ‘thuis’ in New York. Dat de accommodatie iets goedkoper was, dat was eigenlijk maar een bijzaak. En dat is nu weer iets waar de gevestigde orde iets van zou moeten leren.

Deeleconomie heeft behoefte aan een wettelijk kader – Finance – Trends.be

“Ondernemers die van een deelplatform een business willen maken, hebben nog een paar juridische katten te geselen. Er zijn niet enkel fiscale en arbeidsrechtelijke problemen, ook de zoektocht naar een gepaste verzekering is een lastige opgave.”

Hoewel je vaak hoort dat regels beperken, hebben regels en een wettelijk kader ook één groot voordeel: ze scheppen duidelijkheid. 

In dit stuk wordt in het eerste deel ingegaan op de roep om duidelijke regels bij onze zuiderburen en daarna wordt gesproken over hoe lastig het is om een goede verzekering voor jouw platform te vinden.

Undercover bij Amazon: uitgeput personeel slaapt op de werkvloer | NOS

“Journalist Alan Selby, een ‘superfitte marathonloper’, trof op de werkvloer slapende collega’s aan, uitgeput personeel moest vanwege de zware werkdruk en de lange werkdagen naar het ziekenhuis. En het aantal pakketjes dat iemand per uur moest verwerken was “onmogelijk” te halen.

Amazon zegt in een reactie tegen de krant dat het een “veilige en positieve werkomgeving biedt, met marktconforme salarissen en voordelen vanaf dag een”. 

Grote platform bedrijven zijn net…. bedrijven. Hoewel er vaak met eel respect over de technologische componenten en de exponentiële groeicurves van dit soort platformen wordt gesproken, is intussen ook wel duidelijk dat ook dit soort bedrijven (en misschien wel: juist dit soort bedrijven) geen heilige boontjes zijn. Een greep uit de berichtgeving deze week: 

  1. De arbeid omstandigheden bij Amazon in de ‘warehouses’ zijn beroerd. En niet zo’n beetje ook;
  2. Door een ‘procesfout’ bij Uber konden in Colorado chauffeurs met een crimineel verleden en chauffeurs zonder rijbewijs de weg op; 
  3. Uber betaalde in 2016 100.000dollar aan hackers die de gegevens van 57 miljoen klanten hadden gestolen om de data te verwijderen en te zwijgen over de hack.

Wat ik interessant/opmerkelijk vindt is dat op het moment dat er een ‘fout’ wordt geconstateerd de reactie over het algemeen altijs is: ‘dat is heel vervelend, wij herkennen ons niet in de problemen en als er iets mis gaat zorgen wij er voor dat het opgelost wordt en het niet meer zal gebeuren’. De vrijblijvendheid druipt daar vanaf en het is dan ook goed dat de autoriteiten onderzoeken hebben ingesteld. 

Amazon's Last Mile

“Over the last couple decades, Amazon has built out an extensive shopping service, making it second nature to order an item and expect it on your doorstep in a couple days. But how many customers know that their deliveries are arriving courtesy of a controversial, Uber-like program called Amazon Flex?

When news of Amazon Flex first bubbled up just over two years ago, Ben Sachs highlighted two concerns: one, the Flex workers are classified as independent contractors yet are subject to close monitoring; and two, Amazon was perpetuating the idea that being a contractor leads to a “flexibility” that being an employee mythically does not allow. He ultimately noted that this was a “development worth watching.”

De discussie of platformwerkers wel of geen werknemer zijn heeft er een nieuwe interessante case bij: Amazon Flex. 

“Flex drivers sign up for a “block,” show up to the facility to retrieve their packages, and use the Flex app to follow a suggested route.”

Waar Uber alleen met prijs vraag en aanbod kan sturen, valt het mij op dat ik steeds meer platformen zie die hun ‘supply’ workers laat inschrijven voor diensten. Deliveroo doet dit ook. En als je een meer gewaardeerde koerier bent, dan krijg je voorrang. Bijzonder bij Amazon is ook dat je een ‘suggested’ route krijgt. Wat dat betreft weinig flexibiliteit. Je kunt waarschijnlijk ook geen pakketjes weigeren. 

Over flexibiliteit gesproken: ik kom er steeds meer achter dat de flexibiliteit waar platformen mee schermen maar heel relatief is. Zo is 70% van de bestellingen bij Foodora in Nederland op vrijdag, zaterdag en zondag. Voornamelijk in de avonden.

Ook valt het mij steeds meer op hoeveel platformen schermen met ‘extra inkomsten’ Ik snap dat wel: als je dat platform gebruikt voor al je inkomsten, dan zal de discussie over de houdbaarheid van het model alleen maar heftiger worden.

Inside the Revolution at Etsy – The New York Times

Etsy, een marktplaats waar mensen hun zelfgemaakte items kunnen verkopen, heeft een heftige periode achter de rug. Het bedrijf begon als een enorm visie gedreven organisatie, mannen kregen bijvoorbeeld ook 6 maanden zwangerschapsverlof, maar na de beursgang kwam er van buiten de roep om een snellere groei, een gezondere bedrijfsvoering en meer sales. 

In deze blog wordt dit proces uitvoerig in beeld gebracht. De enige vraag die nog staat is: is het proces zoals het is gegaan erg? En had Etsy het overleefd, wanneer er geen mes in de kosten was gegaan en de touwtjes strak waren getrokken. Ik denk dat dit een bijzonder interessante discussie zal opleveren over hoe je een gezonde, sociale en internationale marktplaats kunt runnen. En hoe je een organisatie met een sociaal DNA kunt beschermen tegen investeerders met een andere agenda.

In de media

Ask me anything over de platformeconomie | BNR Nieuwsradio

Airbnb wil dat de maximale verhuurtermijn van zestig dagen in Amsterdam in stand blijft. De Amsterdamse PvdA wil juist een verbod instellen op vakantieverhuur in de stad, bijvoorbeeld via platforms als Airbnb.

Welke impact hebben deelplatforms als Airbnb, Uber, Deliveroo en Helpling op de samenleving? Welke problemen duiken nog meer op? Maak je er zelf gebruik van? Wil je dat doen? Heb je er last van?

Ik mocht weer een uur lang als expert aanschuiven in de show, was weer erg tof om te doen!

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of duiding nodig over de platformeconomie of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (martijn@deeleconomieinnederland.nl) of telefoon (06-50244596).