Alles over het oprichten van een eigen domein

0
35
Computer

Wil jij een eigen website of webshop beginnen? Spannend! Er komen dan een hoop vragen op je af. Allereerst of de door jou gekozen domeinnaam niet al in gebruik is, maar ook kwesties zoals veiligheid en vindbaarheid. Ben je benieuwd welke stappen jij moet ondernemen? En vraag jij je ook af op welke punten je moet opletten voor het kopen van een eigen domein? We leggen het je allemaal uit in dit artikel!

Stap 1: het creëren van de domeinnaam

Voordat je jouw domein kan opzetten, heb je een goede naam nodig. Een goede naam is makkelijk te onthouden en niet moeilijk om te spellen. Bedenk meerdere namen, voor het geval jouw eerste keuze niet mogelijk is.

Stap 2: het controleren op beschikbaarheid

Wanneer jij een passende domeinnaam hebt bedacht, is de volgende stap het checken of deze domeinnaam al in gebruik is. Je kunt dit online controleren bij partijen waar je domeinnamen koopt. Het kan voorkomen dat jouw geniaal bedachte domeinnaam al in gebruik is. Dat is natuurlijk onwijs balen! In dit geval is de enige optie om contact op te nemen met de huidige eigenaar van het domein. Alleen na middel van een overeenkomst met die persoon, kun je dat domein overnemen.

Een bestaand domeinnaam overnemen

Wanneer je graag een bestaand domeinnaam wilt overnemen, zijn er een aantal stappen die moet volgen. Je wilt namelijk de huidige eigenaar benaderen van dat domein, maar dan moet je uiteraard wel weten wie dat is. Daar kom je achter door middel van de whois-functie. Als jij en de huidige eigenaar tot een overeenkomst zijn gekomen, vraag je aan de eigenaar of hij/zij het domein wilt beschikbaar wilt maken voor verhuizing en je vraagt naar de transfercode. 

Stap 3: het registreren van je domein

Na het vervullen van de eerste twee stappen, is het zo ver, je kunt nu officieel jouw domein gaan registreren! Je registreert jouw domein op dezelfde websites als waar je de beschikbaarheid controleert. Je kunt na het controleproces direct het domein kopen. Vaak heb je een domein voor minimaal een jaar tot je beheer. Als het domein na dat jaar nog wilt behouden, moet je deze verlengen. Doe je dat niet, dan komt jouw domein te vervallen waardoor anderen het kunnen kopen.

Wil je een bestaand domein overnemen van iemand anders? Het grootste werk heb je al verricht in Stap 2. De registratie zal een stuk sneller verlopen. Je hoeft namelijk alleen aan te geven dat het om een verhuizing gaat, in plaats van een koop, en voegt de transfercode toe.

Het kan uiteraard ook zo zijn, dat je jouw domeinnaam ergens al hebt gekocht, maar dat je wilt verhuizen van webhost. Je vraagt dan eerst aan de huidige webhost of het domein beschikbaar gesteld kan worden voor transfer. Ook hier vraag je om de transfercode. Vervolgens kun je jouw domein verhuizen door aan te geven dat het om een verhuizing gaat en lever je de transfercode aan.

Zoals je hierboven gelezen hebt is het registreren van een domeinnaam geen lastige opgave. Het kan echter wel lastiger zijn als deze al in gebruik is. Dan moet je via de whois-functie achter de eigenaar komen en tot een overeenkomst komen.