5 jaar KrijgdeKleertjes: 10.000 kilo kleding hergebruikt

    0
    117

    Goed nieuws in de toch al dure decembermaand. Het wordt steeds normaler om kleding te hergebruiken. Vijf jaar na oprichting van Krijgdekleertjes.nl maken al meer dan 5.000 gezinnen gebruik van de ruilservice voor tweedehands kinderkleding. Het initiatief zorgde inmiddels voor het hergebruik van meer dan 10.000 kilo kleding.

    Vier moeders stonden op 12 december 2012 aan de wieg van KrijgdeKleertjes. Ze zochten een duurzame oplossing voor hun overvolle kasten met kleding waar de kinderen inmiddels uitgegroeid waren. Oprichter Cerian Van Gestel: “Het unieke aan KrijgdeKleertjes is dat je niet alleen je kinderkleding weggeeft zodat een ander kind het kan dragen, maar dat je tegelijkertijd kleding in een grotere maat terug kunt krijgen voor je eigen kind.”

    KrijgdeKleertjes brengt ouders die willen ruilen met elkaar in contact. Dat gebeurt bij 24 lokale ruilpunten in heel Nederland en daarnaast ook online, via een website waar inmiddels ruim 5.000 gezinnen lid van zijn.

    Het ruilen van kinderkleding zorgt voor milieuwinst. Door dit concept is in de afgelopen 5 jaar al 10.000 kilo kleding hergebruikt, wat goed is voor een CO2 besparing waarmee een auto twaalf keer rond de aarde kan rijden.

    De ambities van KrijgdeKleertjes gaan nog verder. Van Gestel: “Het is goed om te zien dat de drempel voor mensen om tweedehands kleding te gebruiken steeds lager wordt. We willen dat hergebruik van kleding de norm wordt en hier met KrijgdeKleertjes een substantiële bijdrage aan leveren. We hebben nu, naast onze website, 24 lokale ruilpunten en dit mogen er van ons nog veel meer worden.”

    Textiel zorgt per kilogram voor 10 tot 15 kilo CO2-uitstoot en het kost 10.000 liter water om één kilo katoen te produceren. Het verlengen van de levenscyclus van kleding zou deze negatieve milieugevolgen verminderen. Toch wordt op dit moment in Nederland slechts een derde van alle kleding hergebruikt.