Fintech startup in microfinancieringen Afriwallet heeft een investering van 1 miljoen euro opgehaald. Het kapitaal komt van enkele ondernemers uit de financiële sector.

Afriwallet biedt ondernemers in ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld in Oeganda, toegang tot werkkapitaal waardoor de ondernemers de mogelijkheid krijgen om te groeien. Via Afriwallet kunnen ondernemende mensen microfinancieringen ontvangen die beschikbaar worden gesteld door particuliere, professionele en institutionele beleggers.

Schrijf je als ondernemer een sterk businessplan, dan ontvang je de benodigde investering direct of binnen enkele dagen. Een microkrediet, heet dat officieel. “Maar dan toegankelijk voor personen in gebieden die geen toegang hebben tot financiële instellingen. “Wie zijn dat dan is een veelgestelde vraag, dat zijn meer dan 2 miljard mensen die leven in ontwikkelingslanden. Onze markt is dus immens”, zegt Gubbels, Ex-Rabobank.

Vermogende investeerders
Afriwallet is in 2016 ontstaan als microfinancieringsdienst aangeboden door een non-profit stichting waar meerdere bekende Nederlandse voetballers actief voor zijn. In 2019 is Afriwallet zelfstandig als commerciële organisatie gaan opereren. Afriwallet is nog geen 3 maanden onderweg en heeft nu al de interesse gewekt van meerdere vermogende en bekende Nederlandse ondernemers. “Sinds de investering draaien we op volle sterkte”, zegt Gubbels. “Afriwallet heeft door de extreem lage default-rate en de goede resultaten bewezen een erg interessante investering te zijn”, reageert Gubbels.

Mobile Lending
Afriwallet is momenteel actief vanuit meerdere kantoren in Oeganda, maar gaat volledig overstappen op ‘Mobile Lending’. Met ‘Mobile Lending’ worden microkredieten verstrekt en afbetaald via een mobiele telefoon. Ondanks de armoede in de gebieden waar Afriwallet actief is hebben 9 op de 10 mensen een mobiele telefoon. “Er lopen bij Afriwallet zowel data-scientists als kredietanalisten rond”, aldus Gubbels. “Hierdoor kunnen we niet alleen voor een lager tarief kredieten aanbieden, maar ook optimaal de risico’s inschatten en meer en sneller ondernemers aan een microkrediet helpen.”

Met het kapitaal gaat Afriwalet meer kredieten verstrekken. “We hebben meer aanvragen voor microkredieten dan we kunnen uitgeven.” Voor Gubbels is vooral de kwaliteit van een microkrediet van belang. Ieder microkrediet moet zelfredzaamheid stimuleren. Afriwallet staat voor een combinatie van een hoog financieel en hoog sociaal rendement. Met het nieuwe kapitaal wil Afriwallet mee met de ‘Mobile lending’ markt waarop momenteel spelers als Bill Gates erg actief zijn.