Zijn we klaar voor het einde van bezit?

    0
    216

    Twee weken geleden werd ik gevraagd een inleidend praatje te houden over het einde van bezit bij de Tegenlicht Meetup in het Stadslab033. Dit naar aanleiding van de Tegenlicht uitzending over hetzelfde onderwerp, waarin centraal stond dat we onze identiteit steeds minder baseren op wat we hebben, maar op wie we zijn. Interessante materie, waar we op één avond nog lang niet over waren uitgepraat. Het viel me zelfs op hoe diep de overtuigingen zijn geworteld dat bezit veiligheid biedt en dat er zelfs mensen kwaad werden bij de gedachte dat ze dit allemaal los zouden moeten laten.

    Service in plaats van product

    In de aflevering vertelt Thomas Rau dat hij voor Schiphol een contract met Philips heeft afgesloten dat zij licht leveren in plaats van (gloei)lampen. Dit verandert het totale beeld van producenten: tot nu toe werd er zo geproduceerd dat producten na een x periode het begeven, dat is immers het verdienmodel van de producerende bedrijven. Maar als dezelfde bedrijven diensten gaan leveren: licht, dan is het in hun belang om een product te ontwikkelen dat zo lang mogelijk meegaat, zo min mogelijk energie gebruikt en waarvan ze de grondstoffen zelfs kunnen hergebruiken. Voor de gebruiker staat het gebruiksgenot centraal. Een dergelijke afspraak hebben wij ook met Nespresso, waar we een abonnement hebben op lekkere koffie. Regelmatig zijn er problemen met het apparaat, maar ik wil gewoon goede koffie, geen gedoe. Als het apparaat het niet doet, dan moet Nespresso zorgen dat er weer goede koffie komt.

    Geen vergaderzalen en workspaces, maar 24/7 toegang tot de zakelijke ruimte die jij nodig hebt

    Wij bieden bedrijven ook werkplekken en vergaderruimte zonder gedoe. Ze hoeven het niet te bezitten, wie heeft er nu 24/7 een werkplek nodig? Al helemaal niet een vergaderzaal. Vaak zitten medewerkers bij de klant of zijn ze onderweg. De toegang ertoe is voldoende. Je kunt bij Peer! een werkplek gebruiken tegen sociaal kapitaal en/of een kantoorruimte of vergaderzaal huren tegen monetair kapitaal. Zo zijn er een aantal bedrijven die bij ons een parttime kantoor huren: PincVision heeft één dag per week een filiaal bij ons, RegioIsolatie werkt drie dagen per week vanuit Peer!. Je krijgt er zelfs nog kennis, ondersteuning en advies bij, want de bedrijven en zzp’ers die bij Peer! werken, leveren elkaar ook diensten.

    Delen in plaats van bezit

    Bij Seats2meet en Peer! hebben we ook veel met deeleconomie: delen van kennis en materialen. Je ziet dit overal om je heen opbloeien: denk aan het delen van auto’s (Snappcar), het delen van muziek, delen van spullen (Peerby en Floow2) en het delen van maaltijden (thuisafgehaald). Dit is een ontwikkeling waardoor producenten nog minder producten kunnen verkopen: er is bv. maar 1 op de 13 auto’s nodig als iedereen zijn auto deelt. Je hoeft dus niets meer te hebben, je kunt alles huren of lenen op het moment dat je het nodig hebt. Zelfs voor kennis kun je terecht bij de Seats2learn van de Peer! Academy: de leercirkels bij Peer! en Seats2meet Station Amersfoort en Utrecht.

    Bijstellen en loslaten

    Ik had zelf een leaseauto waar ik mee getrouwd was, ik fietste nooit meer. Maar toen ik hem 3 jaar geleden inleverde, zei ik: ik ga pas een auto kopen als ik veel geld verdien. En wat blijkt, ik heb toegang tot een auto als ik hem nodig heb, maar meestal heb ik hem niet nodig. Dus ik ga geen auto meer kopen, ongeacht wat ik verdien. Kortom, je hoeft niets meer te bezitten, je kunt alles lenen of huren. Dat betekent dat je je beeld van wat status is moet bijstellen. Én loslaten wat je bezit.

    Hoe ver wil jij gaan met je bezit loslaten?