Patronen in de mesh

0
351

Sinds een half jaar run ik samen met Mirjam Gaasterland een Seats2meet locatie in Amersfoort-Noord, genaamd Peer!. Regelmatig plaats ik een blog met een update hoe het mij vergaat als mesh facilitator bij Peer!. Als mesh facilitator hou ik mij bezig met het bouwen van de mesh bestaande uit bedrijven, zzp’ers en professionals.

Wat de deelnemers van deze community aan elkaar bindt is de waarde die zij hieruit ondervinden: onverwachte business kansen, kennis opdoen en alle faciliteiten tot je beschikking hebben die je nodig hebt bij je werk. Kortom een plaats waar je je als individu en als organisatie kunt ontwikkelen. Dat stimuleren en bouwen is een uitdagende en boeiende taak en ik deel graag met je wat mij hierbij bezighoudt en opvalt.

Hoe ziet zo’n mesh eruit?

Na zes maanden zien we de mesh groeien. Het is een zwerm waar mensen en bedrijven even meevliegen en dan weer hun eigen weg gaan. Zo nu en dan vliegen ze weer een tijdje mee. Van een zwerm kun je geen organogram maken. Het schema dat het dichtst bij een schematische weergave van een mesh komt, is dat van een sociaal netwerk. (Verwar een sociaal netwerk niet met sociale media, maar denk aan een netwerk van mensen.) Het lijkt een wirwar van personen en bedrijven en laatst tijdens ons Kantelcafé De Toekomst van Werk meenden een aantal deelnemers dat het voor sommige mensen in deze tijd niet meer te overzien is en dat ze zich daar niet meer aan kunnen aanpassen. Een netwerkorganisatie is niet nieuw, het is een natuurlijke vorm waarin we al als stammen leefden. Later werden dit dorpsgemeenschappen. In de stedelijke situatie is deze vorm ook te herkennen bij kerkgemeenschappen of bij een (sport)vereniging. Of in het kleinste verband: een familie. De mesh of zwerm is dus eigenlijk heel natuurlijk voor mensen om in te functioneren.

Patronen in de mesh

Een schematische weergave van een mesh lijkt dus een wirwar van mensen en bedrijven, vaak vergeleken met een zwerm vogels. Het is niet in één oogopslag te zien hoe deze mesh met elkaar verbonden is, maar nu ik een tijdje bezig ben met de mesh, herken ik wel een aantal terugkerende patronen. Mogelijk dat hier in de toekomst een aantal bij komen of afgaan, dat is nu eenmaal het idee van deze meest fluïde organisatievorm. Deze patronen zijn:

  • Incubator-beweging: Eerst werkt een ondernemer of zzp’er in de workspace en dankzij serendipiteit in de workspace ontstaat er een lucratieve samenwerking. Als deze samenwerking gaat groeien, dan huurt deze start-up zalen als er een vergadering is of klantevenementen. Vervolgens huurt de samenwerking een kantoor voor een paar dagen per week. Tenslotte gaat de samenwerking, die inmiddels een volwassen bedrijf is geworden, op eigen benen verder, met huur van zalen indien er extra ruimte nodig is.
  • Dependance-beweging: Een bedrijf wil op een andere plaats in het land faciliteren dat medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Zij gaan in de workspace werken, huren incidenteel een privékantoor en zalen bij klantevenementen en interne vergaderingen.
  • Connect-beweging: ZZP’er heeft regelmatig opdrachten en komt tussen zijn opdrachten naar zijn vaste honk, de mesh. Bij de opdrachtgever is er een zaal nodig voor training, vergadering of evenement en de ZZP’er verbindt de opdrachtgever (en dus nieuwe netwerken) aan de mesh.
  • Inclusive-beweging: Iedereen doet mee op basis van kunnen. Ook een stagiaire met een lager leervermogen wordt door de mensen van de community opgenomen en begeleid net door wie er die dag aanspreekpunt is voor haar. In de mesh draag je bij waar jij goed in bent.

De zin van patronen

Voor mij is het belangrijk om deze patronen te herkennen om erop in te kunnen spelen. Uiteindelijk zijn al de mede-zwermers gebruikers van onze diensten, of het nu om monetair of sociaal kapitaal gaat. Het gaat om het waardenetwerk en dat de gebruikers deze waarde ervaren. Om deze waarde zo goed mogelijk te faciliteren, is het belangrijk om voor al deze patronen de benodigde randvoorwaarden te bieden en deze mensen te faciliteren dat ze deze stappen kunnen doorlopen. In marketing-termen zou je kunnen spreken over verschillende customer journeys.

Nog meer patronen?

Ben je zelf actief gebruiker van de S2m-locaties, ben je operator en/of maak je deel uit van een andere fluïde organisatie? Dan ben ik erg benieuwd naar jouw ervaring en of je nog meer patronen herkent. Dan hoor ik dat graag!