31 december 2014 stoppen we met MINDZ.com. Een ontmoetingsplek waar gepassioneerde professionals elkaar zes jaar lang hebben kunnen vinden en presenteren. Het online verlengstuk van ons succesvolle Seats2meet.com concept. Terugkijkend kunnen we stellen dat dit sociale verlengstuk absoluut zijn doel heeft gehad maar inmiddels ingehaald is door Facebook, Twitter en alle andere sociale netwerken. Om deze reden heeft MINDZ de laatste drie jaar steeds minder versterkend gewerkt voor Seats2meet.com waar andere platformen dat bij uitstek wel deden. De liefde en aandacht die MINDZ nodig heeft kunnen we inmiddels niet meer bieden. Goed ondernemerschap betekent ook dat je weet wanneer je stopt en voor MINDZ is dat moment nu aangebroken.

Waarom zijn we ooit begonnen met MINDZ.com?

11 november 2008 lanceerden we MINDZ. De plannen en ambities waren vanaf het begin groots, veel van deze verwachtingen hebben we daadwerkelijk waar kunnen maken, en daar zijn we nog steeds erg trots op! In 2008 schreven we het volgende:  “Naast de pure netwerkfunctie die de meeste online sociale netwerken centraal hebben staan, krijgen internetgebruikers steeds meer de behoefte om hun online én offline sociale activiteiten centraal te organiseren.” Daarnaast hadden de Plaza’s (groepen) een belangrijke rol. We beschreven een Plaza als volgt: “Een MINDZ|Plaza is een openbare online omgeving waarbinnen gelijkgestemden samenkomen rond een centraal thema. Op die manier ontstaan dynamische omgevingen waarbinnen kennis over een thema naar een hoger niveau kan worden getild.” Uitgangspunten die nog steeds passen bij een sociaal netwerk anno 2014. 

MINDZ zat vol met intelligentie waar we, wat betreft ons denken, nog steeds gebruik van maken. Met veel ideeën waren we in 2008 simpelweg te vroeg waardoor de markt ons niet herkende. Zo hadden we een taalsysteem gemaakt dat content uit verschillende landen aan elkaar koppelde. Zo kan een Nederlandse MINDZ-gebruiker bijvoorbeeld gemakkelijk in contact komen met een gelijkgestemde MINDZ-gebruiker van een andere nationaliteit. Zo ontstaan grensoverschrijdende mogelijkheden voor MINDZ-ers om gelijkgestemden te ontmoeten die een verrijking zijn voor hun netwerk en kennis. Het leverde ons vooral heel veel vragen op. Het zat te slim in elkaar.

Wat hebben we bereikt?

In de afgelopen zes jaar hebben we naast heel veel gave events, blije mensen en een vliegwieleffect voor ons andere concept Seats2meet.com veel mensen bediend. MINDZ.com heeft op dit moment meer dan 100.000 profielen, ruim 2500 Plaza’s en er zijn ruim 4000 events georganiseerd. Al deze gebruikers hebben bij elkaar ruim 52.000 blog berichten geschreven. Wauw. En dan te bedenken dat de activiteit de laatste twee jaar enorm laag is. Met deze cijfers zijn we nog steeds één van de grootste netwerken van Nederlandse bodem. En dat hebben we toch mooi maar bereikt! Los daarvan heeft Seats2meet.com kunnen excelleren met alle kennis van MINDZ die we daar in hebben kunnen stoppen. 

Wat hebben we geleerd?

Samen met MINDZ evolueerde het internet razendsnel. In de afgelopen vijf jaar heeft de smartphone een geheel andere gebruikservaring neergezet. Het glasvezel internet heeft ervoor gezorgd dat we op veel plekken snel en toegankelijk internet hebben en het is tegenwoordig niet meer dan normaal om je website in de cloud te hosten. Hebben we iets geleerd? Ongelofelijk veel! De manier waarop we ontwikkelen, de keuze’s die we nu maken voor andere projecten en concepten hadden we nooit kunnen maken als we dit MINDZ avontuur niet waren aangegaan. Ook zou het Seats2meet.com concept nooit zo sterk zijn geweest als we met de lancering van MINDZ niet zoveel impact in de digitale wereld hadden gemaakt. Ook op het gebied van techniek hebben we veel geleerd. Bij MINDZ hebben we veel ‘aan elkaar geknoopt’om snel stappen te kunnen maken. Ook het virtuele MindzDNA moest overal in terugkomen (en zorgde voor heel veel zware berekeningen) waardoor we zaken aan elkaar konden relateren. Een visie die we nog steeds gebruiken en toepassen binnen Seats2meet.com met de Serendipity Machine (www.theserendipitymachine.com). Alleen zorgen we er nu wel voor dat deze losse componenten ook daadwerkelijk los staan. Ook hebben we veel gave functionaliteiten gehad die simpelweg niet herkend werden door de uiteindelijke gebruikers.

Hoe gaan we verder?

Op 31 december drukken we op de knop en gaat MINDZ.com offline. Mocht iemand deze dienst in een andere vorm willen door ontwikkelen of op een andere manier nog toekomst zien dan staan we open voor suggesties (mail ons op vincent at mindz.com). Zorg verder dat je content die je niet kwijt wilt raken voor 31 december 2014 uit MINDZ gekopieerd hebt. Mocht je daar niet uit komen dan kun je ons altijd benaderen!